Hlavní obsah

Bídné kvalifikační loučení s ostrovany skončilo bezgólovou remízou

zp,dosSport.cz

Po třiadvaceti minutách už nebylo při kvalifikačním loučení vůbec o co hrát. Do Edenu totiž dorazila informace, že Slovinci v souběžně hraném duelu v San Marinu dali gól a vedou, takže pro českou reprezentaci skomírající víra v zázrak definitivně zemřela. Proti Severním Irům jim šlo už skutečně jen o prestiž a čest, což byl ovšem stimul, který nestačil. I proto hodně bídný duel skončil bezgólovou remízou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Milan Baroš (vpředu) si brání míč před Craiganem ze Severního Irska.

Článek
Fotogalerie

Aktivita se Haškovým svěřencům vyčítat nedá, nedostatek důrazu tuplem ne. Snažili se naplňovat taktické příkazy, pokoušeli se ostrovany napadat a znepokojovat, nutit je k chybám v rozehrávce, jenže hráli přiliš pomalu, zdlouhavě a hlavně do šířky. V liduprázdném Edenu si sice jakýsi náznak převahy vytvořili, potíž však byla v tom, že veškeré jejich snažení končilo v uctivé vzdálenosti před hranicí šestnáctky na zformovaných zadních řadách protivníka. A když už se Necid ke střelbě přece jen dostal, hlavičkoval nejprve po rohovém kopu nad bránu a jeho druhý pokus pak zblokovali obránci hostů. Prostě, až na pár nápaditých přihrávek Rosického, který ovšem nenacházel u spoluhráčů přílišné pochopení, si bída tykala s nouzí...

Čech zachraňoval, co sám pokazil

Irové vydatně podporováni svými fans, jichž dorazilo na kvalifikační derniéru pomalu víc než domácích diváků, na tom byli půlhodinu stejně, postupně se však probírali k životu a začali hrozit. Zvláště, když jim k tomu gólman Čech pět minut před přestávkou pomohl. Při lobu Davise podklouzl a měl co dělat, aby šanci klopýtajícího McGinna, který ke všemu balón ani pořádně netrefil, konečky prstů likvidoval.

Po půli nouze na pokračování

Ani po půli se servírovaný obraz fotbalové nuzoty nezměnil, čemuž se nebylo za panující konstelace zase až tolik co divit. Nejistota v obraně, kde Pospěch hořel jako fagule, spousta zkažených přihrávek a totální absence nápadů uprostřed hřiště, neboť po přestávce se záloha úplně vytratila, nulová aktivita v útoku, který se marně snažil oživit debutant Hloušek. Aktivní Jankulovski loučící se v osmasedmdesátém zápase s reprezentačním dresem se sice pokusil spoluhráče probrat, ale když jeho průnik a centr zůstal bez odezvy, rezignoval postupně i on.

Až Štajner přinesl oživení

Logicky, že s takovouto partiturou neměl Haškův výběr proti houževnatým a disciplinovaně si počínajícím Irům nárok a musel být rád, že drží bezgólový stav. Akce ostrovanů byly totiž nebezpečnější, i když i jim přesnější zakončení chybělo.

Až po příchodu střídajícího Štajnera se Haškův výběr probral, vynutil si převahu, jenže Baroš ve slibné příležitosti pálil slabě, Jankulovského ránu z osmnnácti metrů likvidoval Taylor a Hloušek se své první velké reprezentační šance zalekl, takže zápas skončil stejně jako před rokem v Belfastu - bezgólovou remízou. Bídné kvalifikační loučení se tudíž ani trochu nepovedlo a jen stvrdilo až třetí místo českého týmu ve skupině.

Česká republika - Severní Irsko 0:0
Rozhodčí: L. Duhamel - S. Duhamel, Capelli (všichni Francie). ŽK: Baroš - Feeney. Diváci: 8002.
Česká republika: Čech - Pospěch, Sivok, Hubník, Jankulovski - Plašil, Jarolím (83. Papadopulos), Hübschman, Rosický (72. Štajner) - Necid (58. Hloušek), Baroš. Trenér Hašek.
Severní Irsko: Taylor - McAuley, Craigan, Hughes, McGivern - Johnson (83. Kirk), Baird, Davis, McCann (80. O´Connor), Hughes - Healy (69.Feeney). Trenér Worthington.

Reklama

Související témata: