Hlavní obsah

Jako trenér končím. Definitivně, potvrdil zklamaný a výkonem proti Irům rozčarovaný Hašek

PRAHA

Měl jiné představy... Když se české reprezentace v srpnu ujímal, stejně jako když ji ve středečním večeru posílal proti Severním Irům k poslednímu zápasu zpackané a v tu chvíli už nadobro ztracené kvalifikace o Afriku. „Jsem zklamaný. Výsledkem i předvedenou hrou. Nebyl to dobrý výkon,“ glosoval v tu chvíli už jen šéf českého fotbalu Ivan Hašek kvalifikační derniéru.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ivan Hašek si jako reprezentační trenér kopnul naposledy do míče...

Článek

Duelem proti ostrovanům totiž Ivan Hašek jako trenér u reprezentace skončil. Definitivně! „Byl to opravdu můj poslední zápas na lavičce národního mužstva v roli trenéra,“ potvrdil po utkání.

Na lavičku ani jako konzultant

Že by si tedy nechával otevřená vrátka? Že by z předsednického křesla hodlal sestoupit k reprezentaci v roli poradce či třeba konzultanta? „Ne, to v žádném případě. Já už se začnu věnovat jen funkci předsedy, kterou jsem lehce šidil,“ vyloučil podobnou eventualitu.

„I hráčům jsem v kabině oznámil, že končím. Ale také jsem jim řekl, že jedna etapa končí a je třeba se připravit na etapu další, která by měla být úspěšnější a hlavně - měla by být završena postupem na mistrovství Evropy.“

O trenérovi rozhodne generalita

O svém nástupci u reprezentace však předseda svazu Ivan Hašek zatím mluvit nechtěl. „Představu mám a v úterý ji přednesu na výkonném výboru, kde o novém trenérovi budeme diskutovat. První příležitost k poznání nové reprezentace bude mít v listopadu, kdy bychom chtěli odehrát přípravu někde v teple. Alespoň já mám takovou představu,“ pravil a hned doplňoval: „Na novém trenérovi bude, aby reprezentaci posouval dál. A aby ji posunul na EURO 2012."

Hašek se pokoušel jiskřičku naděje na postup vykřesat a ze ztracené kvalifikace mužstvo do Afriky dostat, jenže nepochodil. „Opravdu jsme zkusili vykřesat naději, ale i kdybychom vyhráli všechny zápasy, stejně bychom nepostoupili. V některých utkáních byl náš výkon sice hodně zajímavý, ale tolik uspokojení bych zase neviděl. Na Slovensku a proti Severnímu Irsku jsme měli vyhrát,“ pravil věcně.

Útočili jsme jako v házené, nechápal Hašek

„V posledním zápase to nebyl dobrý výkon. Nám se nepovedlo hráče motivovat, na nich bylo patrné zklamání, že postupové šance zemřely. Především v první půli to bylo hodně špatné. Útočili jsme jako v házené - pomalu, do šířky, bez nápadu,“ nijak nešetřil své svěřence.

„Po příchodu Štajnera, který si dovoloval v soubojích jednoho na jednoho, se naše hra zlepšila, měli jsme převahu, bylo jsme nebezpeční, ale gól jsme bohužel nedali,“ netajil reprezentační extrenér Ivan Hašek zklamání z nepovedeného kvalifikačního loučení.

Kouč ostrovanů si loučení pochvaloval

Zato jeho kolega na lavičce Severních Irů Niqel Worthington byl nadmíru spokojený. „Podali jsme výborný výkon a dokázali, že fotbal hrát umíme, proto jsme si remízu zasloužili,“ kvitoval kouč ostrovanů pražské vystoupení a dodával: „Nakonec to pro nás byla podařená kvalifikace, v níž jsme měli spoustu pozitivních momentů. Jen domácí zápas proti Slovensku se nám vyloženě nepovedl, protože jsme proti němu nenastoupili s patřičným respektem.“

Reklama