Hlavní obsah

K Rosickému zkoušet mladé, míní fotbaloví experti před novou kvalifikací

PRAHA

Český fotbalový národní tým bude na mistrovství světa v příštím roce chybět. To je po středečních závěrečných kvalifikačních bitvách nad slunce jasné, a proto je třeba řešit otázky s ohledem na následující kvalifikační cyklus o postup na ME 2012. „Potřebujeme mít zdravého Rosického, jiného takového nemáme,“ řekl expert Radek Drulák pro Sport.cz.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Tomáš Rosický (vlevo) bojuje o míč s polským fotbalistou Macejem Iwanskim.

Článek

Promrhaná kvalifikace o postup do Afriky už je minulostí. Nyní před českým národním týmem stojí nová výzva, kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině. „Někteří hráči už v mužstvu asi nebudou. Je tak potřeba dát šanci mladším. Je třeba vylepšit herní styl, přičemž alfou a omegou zůstává Tomáš Rosický. Právě na jeho zdravotním stavu a schopnostech bude nové mužstvo stát,“ míní internacionál Drulák.

Bývalý ligový kanonýr z Drnovic se ještě poohlédl za tím, proč český výběr skončil v bojích o Afriku až na třetím místě. „Dokázali jsme venku vyhrát jen v San Marinu. Bohužel jsme nikoho z těch silnějších na jejich trávníku porazit nedokázali. Když se k tomu přičte ten nešťastný rozjezd, pak je výsledkem nepostupová pozice,“ řekl Drulák.

„Je mrzuté, že na světovém šampionátu budeme chybět. Všichni moc dobře víme, jak se dokáže promítnout takový postup na mistrovství světa. Fanoušci jsou v euforii, sponzoři se začnou hned více o český fotbal zajímat. Bohužel takto přijde nejenom mládež o velké finanční prostředky,“ připomněl Drulák.

Panenka chce talenty doma

Své o neúspěchu české reprezentace ví i ikona vršovických Bohemians Antonín Panenka. „Za nevydařenou kvalifikací samozřejmě stojí výkony na hřišti. Ale podepsalo se na tom i mnoho dalších vlivů. Ať už se jednalo o nominace hráčů, tahanice s volbou trenéra, zákulisní dohady jestli má vedení odstoupit, nebo ne. V mužstvu prostě nebyl klid a to se odrazilo i v přístupu některých hráčů,“ myslí si Panenka.

Držitel zlaté medaile z mistrovství Evropy 1976 se navíc domnívá, že oba postupující celky z „české“ kvalifikační skupiny lepší než svěřenci kouče Ivana Haška nebyli. „Ani Slovensko, ani Slovinsko lepší nebylo. O to víc mrzí, že jsme z této skupiny nepostoupili. O ostudu se nejedná, ale zklamání samozřejmě je. Všichni víme, že máme na víc. Nakonec ty poslední kvalifikační zápasy to ukázaly. Kluci na hřišti ve svém přístupu nezklamali,“ řekl Panenka s tím, že rozhodujícím duelem byla domácí prohra se Slovenskem.

„Na podzim čeká národní tým nová kvalifikace. Je potřeba stabilizovat mužstvo, v postupných etapách jej omladit. I když dvacítky velký úspěch v Egyptě nezaznamenaly, přesto bylo vidět, že tam jsou zajímaví hráči. K tomu by bylo potřeba, aby ti mladí ale tak čtyři pět let hráli ještě doma, než aby odešli někam ven. Kolik nadějných fotbalistů už odešlo do zahraničí a kde jsou teď?“ pokládal si otázku Panenka.

Reklama

Související témata: