Hlavní obsah

Hašek: Reprezentace je o hrdosti, hladu a respektu. A to vše musí nový trenér v hráčích probudit!

Pět šest jmen odrecitoval, ale jméno svého nástupce u české reprezentace za nic na světě vyřknout nemíní. Do úterý, kdy zasedne strahovská generalita, ho z šéfa českého fotbalu a teď už extrenéra národního mužstva Ivana Haška nikdo nevypáčí. „Představu mám, protože já jsem ten, kdo ponese za reprezentaci dál zodpovědnost. Nechtěl bych totiž, aby se opakovala minulost, kdy trenéra volili všichni, ale odpovědnost nenesl nikdo,“ vysvětloval Hašek, proč tolik tajností.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf českého fotbalu Ivan Hašek chce, aby se o jeho nástupci rozhodlo už v úterý na jednání strahovské generality.

Článek

Ve zpackané a de facto ztracené kvalifikaci jste se pokoušel o malý zázrak, který jste ovšem ani vy nesvedl. Nenapadlo vás dát si trenérský reparát? Zůstat u národního mužstva a přivést ho alespoň na evropský šampionát v roce 2012 v Polsku a na Ukrajině, když vám cesta do Afriky utekla?

Ani na chvíli. Už když jsem funkci reprezentačního kouče přijímal, byl jsem pevně rozhodnutý, že po skončení kvalifikace skončím.

Ale asi nepopřete, že jste věřil ve šťastnější a hlavně úspěšnější rozuzlení a tudíž i následné loučení...

To ano, ale my jsme si postup ze skupiny nezasloužili, protože jsme prostě nebyli lepší než Slováci a Slovinci. Nevinil bych ovšem z nezdaru mého předchůdce Petra Radu, ani bývalé vedení, i když všechno samozřejmě nebylo v pořádku. Za výkony byli a jsou zodpovědní především hráči! I proto musí dojít v reprezentaci k takové obměně, aby národní tým byl silnější.

A aby byl také patřičně hladový po úspěchu, což vašim svěřencům evidentně chybělo...

I zmiňovaný hlad musíme do hráčů dostat. My i nový trenér, který musí hráče objet, mluvit s nimi a udělat si úsudek o tom, jaký zájem o reprezentaci mají a jak si svou budoucnost v národním mužstvu představují.

Asi by měl také sondovat, zda se jim dostává i patřičné hrdosti na to, že nosí reprezentační dres. I to je premisa, která fanouškům u reprezentantů dost často chyběla...

Nemyslím, většina hráčů v sobě hrdost má, ale i tak musíme dál pracovat na tom, aby vlajka na dresu byla tím největším motivačním faktorem. Kdo se nebude v reprezentaci ochoten vydat ze všeho, nemá v ní co pohledávat.

I to novému trenérovi reprezentace řeknete, než ho budete při úterním sezení strahovské generality do funkce prosazovat?

Hlavně mu řeknu, že ho čeká spousta práce a problémů, které musí řešit, neboť v kvalifikaci nás mužstva Slovenska a Slovinska přehrávala. Herním projevem, disciplinou na hřišti... Naše národní mužstvo se musí radikálně změnit, musí do něho přijít hráči disciplinovaní a po úspěchu skutečně hladoví.

Žádné další úkoly a cíle mu dávat nebudete?

Samozřejmě že na něm budu požadovat postup na EURO 2012, i když vrchol pro něho i mužstvo by měl přijít za čtyři roky v kvalifikaci o mistrovství světa 2014 v Brazílii.

Na svém nástupci Michalu Bílkovi toho tedy budete požadovat dost...

Bílek je jedním z trenérů, kteří jsou schopni národní tým vést. Stejně jako Komňacký, Chovanec, Zeman...

Chcete tím říci, že jste i o Zdeňkovi Zemanovi uvažoval?

Jako o jednom z kandidátů, ale teď skutečně nechci debatovat o jednotlivcích. V úterý přednesu svou představu členům výkonného výboru a budeme o ní diskutovat. Možná, že oni přijdou s jiným návrhem.

Myslíte, že všechna citovaná jména by měla u hráčů patřičný respekt?

Kdo nebude mít respekt k trenérovi, nemá v reprezentaci co dělat.

Nemělo by ale volbě trenéra národního mužstva předcházet instalování nového sportovního ředitele svazu, který by zastřešoval všechny reprezentace a pracoval na dlouhodobé koncepci svazu na tomto poli?

Jednám s Dušanem Fitzelem, který v minulosti tuto funkci už na Strahově zastával a pak ji vykonával i na Maltě.

Znamená to, že už příští úterý oznámíte jméno nového reprezentačního trenéra?

Chtěl bych, protože zodpovědnost za národní mužstvo musí někdo nést. Já ji samozřejmě ponesu také. Nechtěl bych totiž, aby se opakovala  minulost, kdy trenéra volili všichni, ale odpovědnost nenesl nikdo. A navíc nás čekají už v listopadu první přípravné zápasy...

Údajně ve vašich Spojených arabských emirátech...

Několik nabídek přišlo, turnaj v Emirátech je mezi nimi. Zápas v Saúdské Arábii také.

V situaci, kdy jste s reprezentací nedokázal postoupit na mistrovství světa, asi není co řešit. Dvě stě miliónů korun plynoucích z pouhé účasti na šampionátu ve svazové pokladně chybí a chybět bude, takže odměna za start na turnaji v Emirátech strahovský rozpočet alespoň na čas zachrání.

Nepopírám, že finance za účast na mistrovství světa chybět budou, ale krytí rozpočtu na příští dva roky máme zajištěné. Nejsme tudíž limitováni tím, že se na šampionát nepostoupilo, výdaje snižovat nemusíme, i když k úsporným opatřením samozřejmě přistoupíme.

A to vám ještě šli na ruku hráči, kteří se zřekli prémií za kvalifikační výhry a body...

Už při prvním srazu se vzdali nároku na prémie a hráli je za desetitisícové startovné. I proto se vážím toho, že na každý zápas přijeli všichni a někdo se neomlouval.

Reklama