Hlavní obsah

Prachy jsou v prachu, takže po výbuchu v kvalifikaci čeká český fotbal ekonomická normalizace

Zdeněk Pavlis, Pavel DosadilSport.cz

Je to po čertech drahý špás. Neúčastí na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice přijde český fotbal o částku 180 - 200 miliónů korun. Šéf svazu Ivan Hašek sice oznámil, že následující dva roky 2010 a 2011 jsou finančně zabezpečeny, vyřazení v kvalifikaci o Afriku však může mít citelné následky. Nehledě na to, že i pro sponzory samozřejmě cena fotbalového produktu výrazně klesla.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Hašek a spol. se teď při zajišťování rozpočtu zapotí...

Článek

Postupovali na jeden šampionát za druhým a nevážili si toho. Portugalským tažením do semifinále EURO 2004 si český fotbal přišel na 375 miliónů korun. Na MS 2006 sice národní tým vypadl již ve skupině, přesto vydělal 143 miliónů. A i když práh skupiny nepřekročil ani na EURO 2008, dosáhl zisku 204 miliónů korun.

Proti současnosti to byly pohádkové časy. Vyřazením z kvalifikace MS 2010 totiž český fotbal přišel o 150 - 200 miliónů korun. „Postup na šampionát by byl velkým přínosem. Snažili jsme se však osekat svazový rozpočet natolik, abychom byli připraveni i na variantu, že nepostoupíme. Dlouhodobým úkolem pro svaz i STES je, aby rozpočet nezávisel na tom, zda reprezentace postoupí na mistrovství světa nebo mistrovství Evropy. Mohu říci, že rok 2010 i 2011 máme finančně zabezpečený,“ ujistil předseda svazu Ivan Hašek.

Železné rezervy se tenčí

V době ekonomické krize však tak velké peníze budou chybět. „To samozřejmě budou. Nemyslím si však, že bychom na tom byli tak špatně, abychom snižovali příjmy. Budeme dělat úsporná opatření,“ avizoval šéf svazu.

Podle odhadů nepřesahují strahovské rezervy z minulosti částku 70 miliónů korun. „Jednání a setkání se sponzory probíhají, někteří mají zájem smlouvy prodloužit. Pokud jde o budoucnost, protože rezervy, abychom mohli fungovat, máme,“ uvedl Hašek.

Za postup do Afriky by zaplatili i Venablese

Již předchozí fotbalový „ministr financí“ Jaroslav Vacek si moc dobře uvědomoval, o kolik se hraje. Proto byl loni při hledání Brücknerova nástupce zcela vážně ochoten angažovat k reprezentaci renomovaného anglického trenéra Terryho Venablese. „Z příjmů za postup do Afriky bychom ho zaplatili,“ ujišťoval.

Jenže postup se nekoná, a tak nové vedení nezinkasuje ani korunu. Z takové představy měl i ostřílený obchodník Vacek hrůzu „To už by byla situace českého fotbalu velice složitá a musela by nastat éra ekonomické normalizace,“ upozorňoval, než ho Hašek a spol. smetli.

V další kvalifikaci by mohli vydělat na gigantovi

Všechno zlé však může být i k něčemu dobré. Před losem kvalifikace ME 2012 budou Češi zřejmě nasazeni do druhého koše. Je tedy velká pravděpodobnost, že z prvního koše připadne reprezentaci některý z evropských gigantů. „Takový soupeř bude určitě daleko atraktivnější než ti, s nimiž jsme hráli dosud. A to by znamenalo daleko větší ekonomický profit, zajímavější zisky z prodeje televizních práv a podobně. Milióny by se valily! A to už nemluvím o variantě, kdybychom přes protivníka podobného kalibru postoupili,“ nastínil Vacek spásnou variantu.

Sponzory bude nahánět i Poborský

Jeho nástupci v první řadě musejí mobilizovat domácí zdroje. A suma 230 miliónů korun, která až dosud protékala marketinkovou společností svazu STES, se zdá nové generalitě malá. Místopředseda svazu Miroslav Kříž by chtěl během čtyř let vlády částku zdvojnásobit až na 450 miliónů korun. „Držím palce,“ rýpl si Vacek a připomněl, že spoustu firem je třeba škrtnout ze seznamu potencionálních partnerů okamžitě. „Fungují jako sponzoři jednotlivých klubů. Přes to vlak nejel a my to respektovali.“

Kříž však má své představy a ve svém repertoáru i jiné partnery a sponzory. „Sami se ale nenabídnou, oslovit je musíme my. A nikoli Kinda s Mokrým, jako tomu bývalo dřív, nikoli Kříž, ale Hašek s Poborským, protože na ta jména fotbaloví sponzoři slyší,“ naznačil nový „ministr financí“, proč v novém představenstvu STES usedl právě Karel Poborský.

Reklama