Hlavní obsah

Čeští fotbalisté spadli do druhého koše, ale vyhnou se Slovensku

NYON

Čeští fotbalisté propadli po nevydařené kvalifikaci v žebříčku UEFA na jedenácté místo. Při losování nové evropské kvalifikace 7. února ve Varšavě budou ve druhém koši a nevyhnou se tak některému soupeři z evropské špičky. Určitě však nenarazí na své přemožitele ze Slovenska. V bojích o postup na šampionát v roce 2012 v Polsku a na Ukrajině tak do Prahy přiletí jeden tým z elitní devítky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Necid (vlevo) a Jaroslav Plašil po zápase proti Polsku

Článek

Tu podle v pátek zveřejněného žebříčku tvoří Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Chorvatsko, Rusko, Francie a Portugalsko. Přímý postup budou mít na rozdíl od minulé evropské kvalifikace jen vítězové skupin a nejlepší tým z druhého místa. Ostatní mužstva z druhých míst čeká baráž.

Slováci si polepšili a postoupili do druhého koše. Opakování prestižního duelu s východním sousedem, který ozdobil dvě předchozí kvalifikace, tak nehrozí. Češi se také nemusejí obávat Řecka, Švédska, Švýcarska, Srbska, Turecka, Dánska a Rumunska. Všechny tyto týmy jsou ve druhém koši.

Žebříček pro losování kvalifikace se poprvé sestavuje na základě výsledků v posledních třech cyklech, přičemž ten nejstarší v něm má nejmenší váhu. Při minulém losování byli Češi sice v prvním koši, ale nakonec dostali silné Německo, jež bylo tehdy ve druhém.

Jedna šance zbývá - zaváhání dvou favoritů v baráži

Stejně jako před středečními zápasy, kdy fandili San Marinu, mohou Češi doufat ještě v jednu zázračnou variantu, která by je do prvního koše vrátila. Složitý výpočet koeficientu totiž před losováním zahrne také výsledky baráže. V ní si tedy mohou pohoršit všechny čtyři týmy fugurující nyní nad reprezentací. Zatímco Češi mají konečný koeficient 30 871, Rusko může dosáhnout minima 30 643, Francie 30 368, Portugalsko 30 360 a Řecko 29 085.

Je to znovu tak trochu utopie - aby se Češi do prvního koše vrátili, museli by v baráži vyhořet najednou hned dva favorité, proti nimž budou stát Ukrajina, Irsko, Bosna a Hercegovina a Slovinsko. Možná však české borce přece jen bude mrzet závěrečná remíza se Severním Irskem. Pokud by totiž v Edenu vyhráli, jejich koeficient by byl lepší a šance při případném klopýtnutí favoritů v baráži reálnější...

Rozdělení do výkonnostních košů pro losování:
I. Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Chorvatsko, Rusko, Francie, Portugalsko
II. Řecko, ČR, Švédsko, Švýcarsko, Srbsko, Turecko, Dánsko, Slovensko, Rumunsko
III. Izrael, Bulharsko, Finsko, Irsko, Norsko, Skotsko, Bosna a Hercegovina, Severní Irsko, Slovinsko,
IV. Rakousko, Lotyšsko, Maďarsko, Litva, Bělorusko, Belgie, Wales, Makedonie, Kypr
V. Černá Hora, Albánie, Estonsko, Gruzie, Moldavsko, Island, Arménie, Kazachstán, Lichtenštejnsko
VI. Ázerbájdžán, Lucembursko, Malta, Faerské ostrovy, Andorra, San Marino.

Reklama