Hlavní obsah

Reprezentace se v listopadu zúčastní turnaje v Dubaji

Česká fotbalová reprezentace se od 15. do 18. listopadu představí na turnaji v Dubaji, kterého se vedle domácího výběru Spojených arabských emirátů zúčastní ještě Irák a Ázerbájdžán. Kluby kvůli tomu odsouhlasily na pondělním ligovém shromáždění posun závěrečného kola podzimní části nejvyšší soutěže na poslední listopadový víkend.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Sivok (vlevo), Zdeněk Pospěch (uprostřed) a Tomáš Hübschman po utkání se Severním Irskem

Článek

Podzimní ligová sezóna měla skončit o týden dříve. V původním termínu patnáctého kola však bude český tým hrát v Dubaji a reprezentační jednadvacítka odletí k duelu evropské kvalifikace v Severním Irsku. "Tým odcestuje do Irska už v neděli. Narušilo by to celou ligu, těch hráčů z jednadvacítky, kteří nastupují v lize, je velmi mnoho," řekl na tiskové konferenci šéf soutěžního úseku ČMFS Ivo Lubas.

Předposlední podzimní kolo se tak bude hrát o víkendu 21. a 22. listopadu a závěrečné dějství v tomto roce se o týden zpozdí. S přesunem patnáctého kola se počítalo už dříve, ve stejném termínu je totiž na programu baráž o postup na světový šampionát, o kterou reprezentanti do poslední chvíle usilovali. "Ve skrytu duše jsme s tím termínem počítali. Takže to není žádný velký problém a kluby to bez problémů odsouhlasily," uvedl svazový místopředseda Miroslav Kříž.

Start v Dubaji bude první zkouškou pro nového reprezentačního trenéra po Ivanu Haškovi, který ještě donedávna působil jako kouč v tamním klubu Al Ahlí. Účast ve Spojených arabských emirátech navíc bude zřejmě i ekonomicky výhodná.

Čerstvá věc

"Zatím to ale není stanovené, je to velmi čerstvá věc. Naopak hlavní je sportovní hledisko," podotkl Kříž. "Jde o to, aby mohl nový trenér pracovat s týmem co nejdříve. Tohle bude první příležitost, kterou chce Ivan Hašek novému trenérovi dát," doplnil svazový mluvčí Petr Svěcený.

V Dubaji absolvují čeští fotbalisté dva zápasy, ale tím pro ně podzim pravděpodobně ještě neskončí. Národní tým totiž dostal pozvánku k utkání v Argentině, které by se hrálo 16. prosince. "Týkalo by se to hlavně ligového výběru. Ligové kluby s tím termínem předběžně souhlasily," řekl Svěcený. V takovém případě by ale ve výběru chyběli hráči Sparty a Slavie, kteří 16. a 17. prosince budou hrát zápasy v Evropské lize.

Na ligovém shromáždění, na které dnes vedle svazového předsedy Haška zavítal i místopředseda Jindřich Rajchl, se probírala také případná změna začátku jarní části nejvyšší soutěže. Ve hře je prodloužení zimní pauzy o 14 dní. "Tam se zatím k závěru nedošlo. Řekli jsme si, že do konce října to prodiskutujeme a zvážíme případný posun. Nepostoupili jsme na mistrovství světa, mohlo by se hrát v příznivějších klimatických podmínkách," vysvětlil Svěcený.

Klubům byl dnes oficiálně představen nový předseda disciplinární komise Jiří Golda, šéf oddělení legislativy Pavel Hamerník, který se funkce ujal teprve před týdnem, a ředitel marketingové společnosti STES David Dušek.

Provokace nebo slzný plyn?

Na zasedání se rovněž hovořilo o událostech při pražském derby mezi Bohemians Praha a vršovickými Bohemians 1905. Domácí střížkovský klub zvedl cenu lístků až na 300 korun, přestože v předchozím průběhu podzimu měli fanoušci vstup zdarma. Vyhecovanému duelu s "klokany" pak předcházely problémy u vchodů na stadión, protože pořadatelé před výkopem uzavřeli většinu pokladen. Podle Vršovických to byla provokace, Střížkovští naopak tvrdí, že jim hostující příznivci pokladny vystříkali kasrem.

Podle informací iDnes.cz navíc domácí klub rozdával některým svým fanouškům vstupenky zcela zdarma, směrnice UEFA přitom zakazují stanovovat rozdílné ceny do podobných sektorů pro domácí a pro hosty.

Svaz proto v pondělí apeloval na kluby, aby si stanovily před sezonou vlastní cenové rozpětí, které pak budou dodržovat. "Kluby se k tomu mají na příštím shromáždění vyjádřit, já bych byl rád, aby to začalo platit už od jara. Jedná se o to, aby vstupné nesloužilo jako diskriminační prostředek zejména pro hostující fanoušky," prohlásil Lubas.

Reklama