Hlavní obsah

Bílek se dnes zřejmě stane novým reprezentačním trenérem. Letos už čtvrtým!

ŠTIŘÍN

Několik kandidátů zmínil, jména Bílka, Chovance, Komňackého či Zemana dokonce nahlas vyspeloval, ale o svém favoritovi mluvit odmítl. „Funkci reprezentačního trenéra jsem vzal i proto, abych poznal hráče, národní mužstvo, jeho atmosféru a sílu. Teď mám o svém nástupci jasnou představu, ale nejprve ji přednesu členům výkonného výboru,“ pravil Ivan Hašek, když ve dvojjediné funkci předsedy a trenéra končil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf českého fotbalu Ivan Hašek (vlevo) svého favorita na funkci reprezentačního trenéra má, i když jméno Michala Bílka zatím nahlas nevyřkl.

Článek

Den „D“ právě v úterý nastal. Na štiřínském zámku, kde se česká reprezentace chystala v týdnech a měsících předchozích na kvalifikační duely o Afriku, zasedne strahovská generalita, aby Haškovu představu posvětila.

Návrh projde bez odporu, zní hlas ze zákulisí

„Já sice představu mám, ale třeba některý z členů výkonného výboru přijde s jiným návrhem, o němž budeme diskutovat,“ zdůvodňoval mimo jiné Hašek, proč dělá se svým favoritem tolik tajností.

„Předsedův návrh projde bez jakéhokoli odporu. Už proto, že v závěru kvalifikace reprezentaci vedl a poznal, jak to v národním mužstvu chodí. Na jeho doporučení tudíž výkonný výbor dá,“ je přesvědčen jeden z členů strahovské generality, že Haškův návrh na instalovaní Michala Bílka do funkce reprezentačního trenéra bude jednomyslně schválen.

Odpovědnost beru na sebe, hlásí Hašek

Žádné kuloární dohody či snad schůzka sedmi spiklenců, která předcházela loňské volbě Petra Rady, přitom nebyla zapotřebí. Už proto, že Hašek s předstihem prohlásil, že si reprezentaci ponechá ve své gesci a za své rozhodnutí klidně položí hlavu na špalek.

„Nejsem příznivcem varianty, která tady byla v minulosti. Reprezentačního trenéra volili všichni, ale odpovědnost pak nenesl nikdo. Já ji na sebe beru a rozhodně ji nemíním házet na lidi kolem sebe,“  prohlásil šéf českého fotbalu, když ve funkci reprezentačního kouče končil.

Všechno mluví pro Bílka

O tom, že preferuje Bílka, není sporu. Vybral si ho za asistenta, přivedl ho na Strahov, tři měsíce společně reprezentaci vedli. A navíc - pojí je i osobní přátelství, hráli spolu ve Spartě i v národním mužstvu, mají podobnou fotbalovou filosofii i obdobné trenérské metody.

A ještě jedna věc sehrává roli - Hašek může z předsednických výšin kdykoli sestoupit a Bílka u reprezentace zaštítit. Apelem, slovem, osobním příkladem.

„Je vyloučeno, abych působil u národního mužstva v jakékoli roli,“ odmítl sice Ivan Hašek spekulace Sport.cz, že by si ponechal funkci poradce či konzultanta reprezentace, nicméně potvrdil: „Nový trenér bude mít naši plnou podporu. Přál bych si přitom jediné - aby u národního týmu vydržel co nejdéle.“

Úkoly? Nejprve EURO, pak Brazílie

Splnit Haškovu vizi bude pro nového kouče znamenat probojovat se na EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině a samozřejmě postoupit na světový šampionát v Brazílii v roce 2014. „Vrchol by měl přijít za čtyři roky, ale postup na evropský šampionát na něm samozřejmě budeme požadovat,“ potvrdil šéf českého fotbalu, co od svého nástupce očekává.

V trenérově kompetenci pak bude, jaké asistenty si vybere a kdo jeho realizační tým vytvoří. V zákulisí se předpokládá, že v něm zůstane Luděk Klusáček, spekuluje se i o Jakubu Dovalilovi, jenž vede jedenadvacítku a šéfoval i dvacítce na nedávném mistrovství světa v Egyptě. Právě on by mohl být tím pravým mužem, který pomůže výrazně omladit současný reprezentační kádr.

„Mužstvo potřebuje skutečně radikálně změnit, musí do něho přijít další noví hráči, kteří budou disciplinovaní a hlavně hladoví po úspěchu,“ netajil se Hašek poznáním, jež při třech reprezentačních srazech načerpal.

Fitzel se na Strahov vrátí. A co Šmicer?

Instalaci Michala Bílka do funkce reprezentačního trenéra by mělo provázet i jmenování Dušana Fitzela technickým ředitelem fotbalového svazu (Hašek: „V minulosti už tuto funkci zastával a i během působení na Maltě v ní působil. Proto jsem s ním na toto téma už mluvil...“), dost možná, že na přetřes přijde i funkce manažera reprezentace. „Nabídka pro Šmicra stále platí, je jedním z kandidátů,“ potvrdil předseda českého fotbalu Hašek. Šmicrovo rozhodování by mohlo urychlit další zranění, které opětovně oddálilo jeho návrat na trávník.

Nejprve Dubaj, v prosinci Argentina

S volbou nového reprezentačního trenéra, mimochodem už čtvrtého v letošním roce, spěchá Ivan Hašek proto, aby jeho nástupce měl dost času nachystat se na nový kvalifikační cyklus. Už v polovině listopadu totiž čeká národní tým turnaj ve Spojených arabských emirátech, kde bude startovat kromě mužstva pořádající země i Irák a Azerbájdžan, v prosinci by se pak měl vydat ligový výběr do Argentiny

Reklama