Hlavní obsah

Smutná zpráva pro Slavii. Zemřel fotbalový mistr Evropy z Bělehradu

Aktualizováno

Smutná zpráva dorazila do Edenu ze Slovenska. V 67 letech zemřel Pavol Biroš, fotbalový mistr Evropy z roku 1976. O jeho úmrtí informoval web Slovenského fotbalového svazu, podle kterého měl někdejší československý reprezentant dlouhodobé potíže se srdcem. Nejlepší období své kariéry zažil v sešívaném dresu Slavie.

Foto: Sport.cz

Pavol Biroš na archivním snímku

Článek

Poctivý fotbalista, noblesní člověk. Tak Slovenský fotbalový svaz uvádí vzpomínku na hráče, který kariéru ukončil ve 32 letech. Vystudoval práva na Karlově univerzitě a pracoval jako soudce.

Pavol Biroš odehrál za národní tým devět zápasů a získal zlatou medaili z evropského šampionátu v Jugoslávii, i když do něj nezasáhl. Hrál za rodný Prešov a Košice, většinu kariéry ale strávil v pražské Slavii. V lize odehrál 212 zápasů a svůj jediný gól dal v utkání s Duklou Praha legendárnímu Ivo Viktorovi. Však na něj byl patřičně hrdý...

Vystudoval bez úlev

Nebylo zrovna častým jevem, aby prešovský rodák strávil část hráčské kariéry i v Košicích. Začátek i konec však odehrál v rodném městě, mateřském Tatranu. Nejslavnější roky prožil v pražské Slavii. Do metropole ho zavála touha po vzdělání, v roce 1972 šel na Karlovu univerzitu studovat práva. Přestože jako prvoligový špičkový fotbalista si mohl nárokovat různé úlevy, jemu vlastní poctivostí zvládal všechny školní úkoly a plnil povinnosti jako kterýkoli jiný student.

Výkonností i charakterem si vysloužil reprezentační dres. Patřil mu i ve zlaté éře v polovině 70. let, byl členem kádru mužstva, které v Jugoslávii 1976 získalo titul mistra Evropy. I když do finálového turnaje nezasáhl, byl platnou součástí výjimečné party trenérů Ježka a Vengloše.

Ze zdravotních důvodů ukončil Biroš kariéru ve 32 letech. Další desítky let se věnoval civilnímu povolání, na které ho připravila pražská univerzita. "Byl respektovaným soudcem, jehož kredit korespondoval se slušností a noblesou, o které opřel nezpochybnitelné znalosti," uvádí se v nekrologu SFZ.

Reklama

Související témata: