Hlavní obsah

Bílek chce hrát ofenzivně, brzké odchody mladíků neschvaluje

PRAHA

Nejprve vyřkl svou vůbec první nominaci národního týmu a hned poté byl nový trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek hostem Sport.cz. Na páteční odpoledne jsme s ním připravili on-line chat, při němž odpovídal na dotazy čtenářů. Ptát jste se mohli samozřejmě nejen na kritéria jeho výběru a hráče, které nominoval na turnaj ve Spojených arabských emirátech.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek při on-line rozhovoru se čtenáři Sport.cz.

Článek

Už když se  Michal Bílek vlády nad reprezentací ujímal, nechal se slyšet, že národní mužstvo potřebuje oživit. „Ivan už do něho zapracoval Sivoka, Hubníka, Hübschmana, Hlouška a v tomto trendu je třeba pokračovat. Proto budu úzce spolupracovat s trenéry juniorských reprezentací Dovalilem a Hřebíkem i se všemi kouči ligových mužstev,“ avizoval Bílek poté, co před dvěma týdny Ivana Haška u kormidla vystřídal.

Národní tým by měl hrát ofenzivněji. "Co se herního stylu týče, budeme preferovat rozestavení 4-4-2 nebo 4-3-3. Na těchto dvou systémech budeme pracovat," slibuje kouč atraktivnější podívanou s více ofenzivními fotbalisty.

Do emirátů pro úspěch 

V chatu Sport.cz připustil, že brzké odchody mladíků do zahraničí neschvaluje. "Samotným hráčům brzké odchody do zahraničí pochopitelně neprospívají, protože málokterý z nich se probojuje okamžitě do základní sestavy," uvedl s tím, že má zároveň pochopení i pro kluby, které potřebují finance.

Nominace na listopadový turnaj ve Spojených arabských emirátech, kde kromě českého týmu bude startovat reprezentace pořádající země, Irák a Ázerbájdžán, byla pro Bílka první příležitostí, aby své představy naplnil. „Do emirátů jedeme s cílem vyzkoušet nové hráče a na turnaji pochopitelně chceme uspět co nejlépe. I výsledek je pro nás velice důležitý,“ nechal se nový kouč slyšet.

Svazové vedení plánuje i rozloučení s vicemistrem Evropy z roku 1996 Vladimírem Šmicrem, jehož fotbalová kariéra se po zdravotních komplikacích chýlí ke konci. "S Vláďou Šmicrem počítáme na post manažera národního týmu. V budoucnu s ním určitě nějaké oficiální rozloučení proběhne."

Reprezentační trenér pochopitelně ve čtvrtek sledoval souboje pražských "S" v Evropské lize. "Na Slavii jsem včera byl. Pokud mám hodnotit průběh utkání, pro Slavii je remíza velice dobrá. Pro Spartu je vítězství v Kluži rovněž velice dobrý výsledkem, jen závěr zápasu měla odehrát ve větším klidu. Zbytečně si ho zkomplikovala, byť střetnutí pro ni nakonec dopadlo dobře," zhodnotil výkony českých zástupců Michal Bílek.

Reklama