Hlavní obsah

Bílkův ozdravný řez začíná, reprezentace je plná nových tváří

PRAHA

Vyložil karty na stůl. Michal Bílek v pátek oznámil svou první nominaci ve funkci trenéra fotbalové reprezentace. Na listopadový turnaj do Spojených arabských emirátů povolal pět hráčů, kteří ještě nemají žádný mezistátní start. Jde o obránce Kušníra, záložníky Ličku, Holka a Švece a útočníka Blažka. Vrací se třeba i Matějovský, Šírl, Limberský, Fillo nebo Šimůnek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Vyhlásil omlazovací kúru a první nominací tyto předpoklady potvrdil. „Jedeme na náš první společný turnaj. Půjde o to, abychom na mezinárodním poli vyzkoušeli další adepty. Proto bereme nové tváře - Kušnír už s námi byl, Limberský si řekl o šanci svými výkony v Plzni. Vrací se Šírl, který je pro nás stále hodně zajímavý. Na místě defenzivního záložníka vyzkoušíme Švece a Holka, o obou máme jen pozitivní informace. Třeba od Holka si hodně slibuji, je to univerzál s velkou kvalitou, navíc může hrát i v obraně,“ uvedl trenér Michal Bílek. Za několik desítek minut ale kouče zastihla nemilá zpráva, Mario Holek má zdravotní problémy.

Nový kouč však bere zpátky třeba i záložníka Matějovského, který zase začal nastupovat za Reading. „Máme problém s kreativními hráči, proto se Marek vrací. A je tu i Mario Lička, v lize patří mezi nejlepší, zasluhuje si dostat šanci.“ Do áčka již natrvalo povýšil mladý Hloušek, který se stejně jako Necid nebude zapojovat do jedenadvacítky, kam ještě věkově patří.

Fillo může kopat na více místech 

Tím ale seznam neokoukaných tváří ještě nekončí. „Vyzkoušíme i Filla. Také on může kopat na více místech, je rychlostně vybavený, silný v soubojích jeden na jednoho. Papadopulos nastoupil v závěru kvalifiace a po návratu do Heerrenveenu se pravidelně prosazuje střelecky. O místo si řekl také liberecký Blažek, který teď má velmi dobrou formu. Nových hráčů je hodně, všechny chceme na turnaji vyzkoušet,“ avizuje kouč.

Z opor naopak chybějí třeba brankář Čech nebo záložník Rosický.  „S oběma jsem mluvil. Čecha bolí záda, chce se dát do pořádku. Rosický teď sice nastoupil 15 minut, ale koleno ho pořád bolí. Není nutné je ještě víc zatěžovat. Problémy s kolenem má i Hübschman, ani toho jsme tedy nebrali,“ vysvětlil Bílek.

Nadále počítá se Štajnerem, Jarolímem, Pospěchem či Sionkem, kteří v nominaci nejsou. „Stejně tak i s Kováčem a Grygerou. Tito dva se však chtějí soustředit hlavně na své kluby. Povolávali bychom je teď tedy pouze v případě, že bychom měli nějaké problémy,“ podotkl Bílek.

V emirátech bude testovat, ale chce také vyhrávat. „Výsledky jsou důležité hned od začátku pro sebedůvěru týmu. Chceme na turnaji jednoznačně uspět!“ Reprezentace zamíří do emirátů příští pátek, o dva dny později se utká s místním výběrem. Dále jsou na turnaji Irák a Ázerbájdžán.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravný turnaj ve SAE:
JménoKlubzápasygóly
Brankáři:
Jaroslav DrobnýHertha Berlín10
Tomáš GrigarFK Teplice10
Obránci:
Roman HubníkSparta Praha51
Ondřej KušnírSparta Praha00
David LimberskýViktoria Plzeň10
David RozehnalHamburger SV581
Tomáš SivokBesiktas100
Jan ŠimůnekWolfsburg20
Záložníci:
Martin FilloViking Stavanger10
Mario HolekDněpropetrovsk00
Mario LičkaBaník Ostrava00
Marek MatějovskýReading131
Jaroslav PlašilBordeaux524
Daniel PudilGenk82
Radek ŠírlZenit Petrohrad80
Michal ŠvecHeerenveen00
Útočníci:
Jan BlažekSlovan Liberec00
Adam HloušekSlavia Praha10
Tomáš NecidCSKA Moskva105
Michal PapadopulosHeerenveen30
Václav SvěrkošSochaux102

Reklama

Související témata: