Hlavní obsah

Trenér Bílek se při prvním srazu ujímá vlády nad fotbalovou reprezentací

Na Michala Bílka čeká velká premiéra. Po poledni totiž předstoupí v dejvickém hotelu Praha poprvé před hráče v roli trenéra české fotbalové reprezentace. Sejde s vyvolenými, jež si vybral pro nastávající turnaj ve Spojených arabských emirátech, což bude první prověrka, kterou pod jeho vedením národní mužstvo absolvuje.

Článek

Ještě se vlády nad reprezentací ani pořádně neujal a už musel dělat v původní nominaci první škrty. Univerzál ze Zenitu Petrohrad Radek Šírl, jenž se měl do národního týmu vrátit po několikaměsíční odmlce, se totiž pro zranění zad Michalu Bílkovi omluvil. Ve středu pak vypadl Václav Svěrkoš, jehož nahradí Lukáš Magera.

Devatenáct dalších povolaných hráčů, jež si chce trenér v Arábii vyzkoušet, by však mělo dorazit, protože avízo o zdravotních problémech dalších fotbalistů zatím na Strahov nedorazilo. Na srazu nechyběl ani Magera, takže Bílek má k dispozici kompletní dvacítku.

Do Arábie bez stálic Čecha, Rosického a spol.

V reprezentačním kádru, který na turnaji v Al Ainu podstoupí první vážnější prověrku, samozřejmě chybí stálice - brankář Petr Čech, záložníci Tomáš Rosický a Tomáš Hübschman a útočník Milan Baroš. Všechny čtyři opory vynechal trenér z nominace záměrně, neboť potřebují čas, aby si doléčily nebo v případě Baroše vyléčily zranění.

„Jedeme na náš první společný turnaj. Půjde o to, abychom na mezinárodním poli vyzkoušeli další adepty reprezentace, protože před nově budovaným národním mužstvem stojí jasný cíl - postup na mistrovství Evropy 2012. Proto bereme nové tváře, které chceme vyzkoušet. Kušnír už s námi byl, Limberský si řekl o šanci svými výkony v Plzni, na místě defenzivního záložníka dostanou příležitost Švec a Holek, o nichž máme jen pozitivní informace,“ glosoval svůj výběr trenér Michal Bílek.

Šance pro spoustu nových tváří

Nový kouč však bere zpátky třeba i záložníka Matějovského, který zase začal nastupovat za Reading. „Máme problém s kreativními hráči, proto se Marek vrací. A je tu i Mario Lička, v lize patří mezi nejlepší, zasluhuje si dostat šanci.“ Do áčka již natrvalo povýšil mladý Hloušek, který se stejně jako Necid nebude zapojovat do jedenadvacítky, kam ještě věkově patří.

Tím ale seznam neokoukaných tváří ještě nekončí. „Vyzkoušíme i Filla. Také on může kopat na více místech, je rychlostně vybavený, silný v soubojích jeden na jednoho. Papadopulos nastoupil v závěru kvalifiace a po návratu do Heerrenveenu se pravidelně prosazuje střelecky. O místo si řekl také liberecký Blažek, který teď má velmi dobrou formu. Nových hráčů je hodně, všechny chceme na turnaji vyzkoušet,“ avizuje kouč.

Nejen testovat, ale vyhrávat

Reprezentace absolvuje pod Bílkovým vedením první trénink hned odpoledne na Strahově, ve čtvrtek na ni čekají další dva. Do Spojených arabských emirátů se vydá v pátek ráno speciálem a po šestihodinovém letu dorazí do Al Ainu, kde se turnaj hraje. V úvodním duelu čeká českou reprezentaci tým pořádající země vedený slovinským koučem Srečko Katancem, ve středu nastoupí k zápasu o umístění proti některému z celků druhého zahajovacího utkání mezi Iránem a Ázerbájdžánem.

Bílek ovšem nejde do Arábie jen zkoušet nové hráče přicházejí pro národní tým v úvahu. „Výsledky jsou důležité hned od začátku pro sebedůvěru mužstva, proto chceme na turnaji jednoznačně uspět!“ pravil trenér, který bude mít vůbec poprvé po boku i nového manažera reprezentace Vladimíra Šmicra.

Reklama

Související témata: