Hlavní obsah

Pánové, ukažte se, apeloval trenér Bílek na hráče při prvním reprezentačním srazu

PRAHA

Moc toho zatím hráčům říci nestačil. Při prvním společném obědě s nově se tvořící reprezentací měl totiž v dejvickém hotelu Praha hlavní slovo šéf českého fotbalu a Bílkův předchůdce na lavičce národního týmu Ivan Hašek. „Času na promluvu bude ještě dost. Třeba hned ve středu večer,“ pravil nový reprezentační kouč Michal Bílek s nadhledem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lukáš Magera (vpravo) nahradil v nominaci pro turnaj ve Spojených arabských emirátech Václava Svěrkoše.

Článek

Deset měsíců hledání a formování nové fotbalové reprezentace začalo ve středu v pravé poledne v dejvickém hotelu Praha. Pro dvacet hráčů i trenéra národního týmu Michala Bílka, jenž v nové funkci ještě ani pořádně nezačal a už musel dělat v nominaci pro nastávající turnaj ve Spojených arabských emirátech první korektury.

Svěrkoše nahradil bleskově Magera

V úterý vyškrtl z jedenadvacetičlenného seznamu univerzála ze Zenitu Petrohrad Radka Šírla, kterého trápí bolaví záda, ve středu dopoledne musel přemýšlet, kým nahradit Václava Svěrkoše.

„Omluvil se, má angínu. I lékařská zpráva z Francie přišla,“ vysvětloval Michal Bílek, proč v kádru pro turnaj chybí útočník ze Sochaux a namísto něho se po hotelu pohybuje Lukáš Magera. „Byl právě v Čechách, takže se k nám mohl okamžitě připojit,“ zdůvodňoval dodatečnou nominaci legionáře působícího v Rumunsku, bleskově však dodával: „To ale samozřejmě nebyl hlavní důvod. I jeho si v Emirátech chceme vyzkoušet, protože je to levák s dobrým zakončením a krytím balónu, který se hodí i pro kombinační fotbal.“

Ve středu večer se Bílek navíc dozvěděl, že nebude moci počítat ani se stoperem Tomášem Sivokem. "Vyšetření ukázalo, že má zánět v úponu achilovky a lékaři mu nařídili klid," informoval Petr Svěcený, mluvčí týmu. Místo Sivoka byl povolán Jan Rajnoch.

Bílek: Na seznamu mám čtyřicet jmen

Magera ale samozřejmě není jedinou novou či staronovou tváří, která se v Bílkově výběru objevuje. „V širším kádru mám na čtyřicet jmen, od těch, kteří na turnaj do Emirátů poletí, očekávám náležitou motivaci a patřičný hlad po reprezentačním dresu.

Ono se totiž zase až tolik příležitostí k reprezentačním srazům do zahájení kvalifikace o postup na EURO 2012, na němž samozřejmě nesmíme chybět, nenabídne. V prosinci možná poletíme s namixovaným výběrem do Argentiny, v březnu si zahrajeme přípravu se Skotskem a jestli se pak v květnu a srpnu najdou dva další termíny, bude to moc,“ vysvětloval Bílek, že už první velký test na turnaji v Al Ainu bude moc a moc důležitý. Pro hráče, pro něho samozřejmě také.

V Emirátech se o balík dolarů nehraje

„Na hráčích bude, aby potvrdili, že mají úroveň na národní mužstvo a že si dovedou poradit s odlišným stylem hry, s nímž na nás soupeři vyrukují, na nás pak bude, abychom dovedli mužstvo k výhrám, které jsou důležité pro optimismus do další práce,“ nechal se slyšet nový trenér české reprezentace před turnajem, na němž se nejprve jeho tým střetne v neděli s reprezentací pořádající země a pak ve středu vyrukují k utkání o konečné umístění proti některému protivníkovi z dvojice Írák - Ázerbájdžán.

Jen mimochodem - v Emirátech se o turnajové prémie nehraje, takže reprezentace ani v případě vítězství žádné dolary do svazové pokladny nepřiveze.

Po středečním prvním setkání absolvovalo reprezentace úvodní trénink na Strahově, ve čtvrtek má na programu dva další. Do Spojených arabských emirátů se vydá v pátek po ránu speciálem z ruzyňského letiště.

Reklama

Související témata: