Hlavní obsah

V Anglii měli za to, že se Šmicer stal trenérem nároďáku. A on nestačil zvedat telefon

Zdeněk PavlisSport.cz

Poprask vznikl z jedné zkomolené zprávy na ostrovech náramný. Když totiž i nadmíru seriózní britská stanice BBC oznámila, že se někdejší hráč Liverpoolu Vladimír Šmicer stává novým manažerem české fotbalové reprezentace a přejímá tak funkci po Ivanu Haškovi, nestačila slávistická ikona zvedat telefon. „V Anglii má slovo manažer jiný význam než u nás, takže si všichni mysleli, že už den po skončení kariéry jsem převzal nároďák,“ smál se Vladimír Šmicer.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek (vpravo) a nový manažer Vladimír Šmicer

Článek

Ferguson se z něho nestal, Capello vládnoucí anglické reprezentaci teprve ne, přesto se Vladimír Šmicer už při prvním srazu nově se tvořící české fotbalové reprezentace představil. Samozřejmě v roli, v níž je funkce manažera chápána na starém kontinentě. Třeba v Německu, kde v podobném křesle sedí Oliver Bierhoff, s nímž se mimochodem Vladimír Šmicer potkal při památném finále evropského šampionátu 96 na trávníku ve Wembley.

„Jeho příchod na německý svaz se vyloženě povedl, on reprezentaci pozvedl, takže bych se mohl učit právě od něho. Kéž by to u nás fungovalo stejně jako v Německu,“ přál si při nástupní audienci Vladimír Šmicer.

Košťál byl individualistou, Šmicer vyznává tým

Samozřejmě že se při ní nemohl vyhnout narážkám na svého předchůdce u českého národního týmu Vlastimila Koštála, kterého teď vlastně střídá. „On byl individualistou řídícím svaz a zároveň národní mužstvo, moje role ale bude přece jen jiná, protože já chci a budu pracovat v týmu,“ pravil Šmicer věcně, aniž by svému předchůdci cokoli vyčítal či předhazoval. A to ho zažil jako hráč, takže by hodnotit mohl.

„U reprezentace odváděl manažerskou práci dobře a my hráči s ním byli spokojeni, protože nám vytvářel dobré podmínky.“

Trenérova přání budou rozkazem

O ty se bude teď starat sám. Nebo ve dvojici se Jaroslavem Dudlem, který v roli vedoucího mužstva zůstává. „Měl bych být pravou rukou trenéra, jemuž budu hodně nápomocen. Bílkova přání se pro mě stanou rozkazem,“ usmíval se Šmicer, že si už na první schůzce všechny kompetence a pravomoci ujasnili. „Budu komunikovat s hráči, jezdit za nimi po Evropě, zajišťovat pro reprezentaci zápasy, stejně jako absolvovat jednání se sponzory.“

Radu do života od Vízka dostal

Ve strahovském sídle fotbalového svazu si Šmicer, který se stává zaměstnancem dceřiné společnosti STES, sice ještě kancelář vybrat nestačil, vybavení už ale vyfasoval. A od svého tchána Ladislav Vízka samozřejmě i rady do nové životní etapy dostal.

„Mám prý pořád zůstat takový, jako jsem byl na hřišti, ale o to nemusí mít Láďa žádný strach. K práci reprezentačního manažera budu přistupovat se stejným respektem,“ ujišťoval Vízka a vlastně i celý fotbalový národ Vladimír Šmicer.

Reklama

Související témata: