Hlavní obsah

Enke byl příjemný parťák a srandista, žasne Drobný po tragédii

Pavel DosadilSport.cz

Přijel na reprezentační sraz, kam se pokaždé těší. Při absenci Petra Čecha bude Jaroslav Drobný na turnaji ve Spojených arabských emirátech dokonce jedničkou fotbalové reprezentace. Nic z toho si ovšem brankář Herthy Berlín nevychutná tak, jak by mohl. I na Drobném leží stín tragédie gólmanského kolegy Roberta Enkeho, který si vzal život.

Článek

Jsou zprávy, kterým se těžko věří. Ani Jaroslav Drobný nemohl zpočátku pochopit, že brankář Robert Enke opravdu spáchal sebevraždu. Okamžitě se mu vybavil sympatický chlapík, s nímž po každém vzájemném duelu v bundeslize ztratil pár slov.

„Byl to pro mě šok, když jsem se to po telefonu od kamaráda dozvěděl. Robert byl hrozně příjemný kluk. Po zápase jsme se vždycky pozdravili a chvíli pokecali,“ kroutí hlavou český gólman.

Ani on by od Enkeho takový tragický krok nečekal. „Samozřejmě vím, že v rodině už jednu tragédii měli, když ztratili dcerku. Ale Arne Friedrich nám vyprávěl, že v německé reprezentaci se Robert projevoval jako velký srandista. Byl to podle něj veselý parťák, týmový hráč. Je to hrozné,“ líčí Drobný.

Hráčům Herthy Berlín hrozí pád do druhé ligy

Ve srovnání s Enkeho smrtí je fotbalová krize Herthy jen nevinnou lapálií. „Přesně tak, nelze přece vůbec srovnávat životní a sportovní tragédii,“ říká brankář klubu, který je se čtyřmi body v bundeslize beznadějně poslední. Nad účastníkem Evropské ligy se tak vznáší hrozba sestupu.

„Vůbec si nedokážu představit, že by se měla v Berlíně kopat druhá liga... Ale sestup nám hrozí, to si musíme přiznat. Máme jen čtyři body, třetí od konce Norimberk devět. Právě šestnáctá příčka zajistí po sezóně aspoň baráž,“ připomíná gólman, podle něhož klub musí v zimě vydatně posílit.

„Měli by přijít dva obránci, záložník a útočník, jinak se těžko něco zlepší. V létě nám odešli kanonýři Pantelič a Voronin, chybí nám i obránce Simunič. A pikantní je, že Panteliče, který v létě odešel zadarmo, teď chtějí z Ajaxu draze kupovat zpátky,“ poukazuje brankář. Víc se ale do svého klubu pouštět nechce, aby neměl problémy...

V reprezentaci jedničkou, ale jen na chvíli

V reprezentaci by měl přece jen přijít na veselejší myšlenky. Při svém únorovém debutu v Maroku vychytal nulu, takže v emirátech bude prodlužovat svoji sérii neprůstřelnosti. „To bych rád. Ale v Maroku jsme hráli jen 0:0, vždycky je přece lepší vyhrát třeba 2:1,“ usměje se.

Drobný má jednu velkou smůlu. Narodil se tak „nešikovně“, že se do reprezentace dostal v éře neotřesitelného Petra Čecha. „Jsem spokojený, kdy jsem se narodil... Jak říkám, Petr je jedním z nejlepších brankářů na světě, což já o sobě říci nemohu. Vedle něj se mohu jen přiučit.“

V nově sestaveném žebříčku Castrol Rankings, který analyzuje přínos jednotlivých hráčů pro tým, však Drobný Čecha přeskočil. Na 22. místě je gólman Herthy jediným českým zástupcem v Top 50 fotbalistů světa a tudíž absolutní domácí jedničkou. „Těžko říci, kdo to sestavuje, já takovým žebříčkům moc nevěřím. Snažím se odvádět maximum pro tým a individuální ocenění beru až na druhém místě. To už je jen něco navíc.“

Reklama

Související témata: