Hlavní obsah

Těžké týdny má Matějovský za sebou. Teď věří, že už bude líp

PRAHA

Celý podzim za La Manchem trpěl, ani na lavičce Readingu nevysedával, s mužstvem k zápasům na cizí hřiště nejezdil, přesto pouhé tři povedené zápasy Marku Matějovskému stačily, aby ho trenér Michal Bílek povolal do nově se tvořící reprezentace. „Samozřejmě že mě potěšilo, že jsem se objevil hned v první nominaci,“ přiznával legionář z ostrovů, když se po sedmi měsících v národním mužstvu zase objevil.

Článek

Nebyly to pro něho ani trochu lehké týdny. Nejprve ho po nočním flámu pro prohraném kvalifikačním duelu se Slováky vyobcovali z reprezentace, pak se těsně před startem nového ročníku anglické druhé ligy zranil a z kádru Readingu vypadl.

Po zranění skončil v rezervě

„V poslední přípravě proti Chelsea jsem si poranil třísla, zranění se táhlo a skutečně to se mnou nevypadalo růžově. I proto, že to Readingu přišel nový trenér Brendan Rodgers, který si přivedl své hráče, takže o dvě místa uprostřed středové řadě se nás ucházelo hned sedm. Skončil jsem v rezervě, s áčkem jsem už ani nejezdil k zápasům na cizí hřiště, takže jsem vážně uvažoval o odchodu,“ přiznával Matějovský, jak složité údobí prožíval.

Problém byl ovšem v tom, že v anglickém druholigovém klubu má smlouvu podepsanou až do června roku 2011 a Reading nechtěl o Matějovského odchodu slyšet. Dokonce ani hostování, které si vysnil, nepřicházelo v úvahu, takže proklamované námluvy s pražskou Spartou, o nichž se v tuzemsku tolik mluvilo a psalo, se odbývaly jen ve sférách bohapustých hypotéz a zbožných tužeb manažerů.

Tři zápasy a už je z něho stavební kámen

„Nejsem typ, který by vyhledával konflikty, problémy nedělám, nemám ve zvyku se zaseknout, takže jsem prostě trénoval dál a čekal. Pak jsme s rezervou vyhráli 4:0, já zahrál celkem slušně a trenér prohlásil, že si šanci zasloužím. A ve třech posledních zápasech mě opravdu postavil, dokonce tvrdil, že představuji základní stavební kámen Readingu, “ ulevilo se Matějovskému, že snad to nejhorší má za sebou. „Žádný fotbalista není spokojený, když nekope.“

Reading už doma nevyhrál 17 zápasů

Jenže teď musí s celým Readingem čekat, kdy bude mít nejhorší za sebou i mužstvo. Ještě na jaře bojovalo o návrat do Premier League, na podzim se mu až zoufale nedaří a propadlo se až na třetí příčku od konce. A kdyby jen to - Reading nevyhrává ani doma, takže šňůra jeho nezdarů před vlastním publikem se po poslední remíze s Ipswichem netáhla na 17 zápasů.

„Nevysvětlitelné, nikdy jsem nic podobného nezažil. Jen na smůlu se ale donekonečna vymlouvat nemůžeme, i když třeba právě s Ipswichem jsme hráli dobře, dvakrát jsme nastřelili břevno, spoustu šancí neproměnili, sudí neodpískal jasnou penaltu,“ vyvádí i Matějovského dlouhá šňůra nezdarů, o níž se na ostrovech moc a moc píše a debatuje, z míry.

Přijdou už konečně lepší časy?

„Přitom před sezónou nic nenasvědčovalo tomu, že spadneme do spodních pater tabulky. Samozřejmě, pár klíčových hráčů se prodalo a s novým trenérem přišli noví fotbalisté, jenže takový propad? Nevyšel nám začátek a pak už se na zpackaný úvod nabalovaly další nezdary. Ještě ale máme před sebou třicet kol, takže situace se dá zachránit,“ věří Matějovský v lepší časy.

V Readingu, v reprezentaci ale samozřejmě také. „Nemá smysl se vracet v národním mužstvu k tomu, co bylo, je třeba se dívat do budoucna. Jsem tady, abych reprezentaci pomohl a odevzdal maximum, o což jsem se snažil při každém srazu. Musíme se snažit, aby český fotbal byl zase úspěšný a napravil si uvadající renomé, které v očích veřejnosti má,“ sliboval na prahu nové reprezentační éry Marek Matějovský.

Reklama