Hlavní obsah

Magera před cestou do Emirátů: Přichází nová generace a proto i já cítím velkou šanci

Na kontě má jeden reprezentační start. Nastoupil v červnovém přátelském utkání proti Maltě, kdy reprezentaci vedl v jediném duelu František Straka. Fotbalový útočník Lukáš Magera po nominaci k přípravnému turnaji ve Spojených arabských emirátech pevně doufá, že nezůstane jen u kratičké epizody v podobě startu s outsiderem z ostrova ve Středozemním moři.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lukáš Magera (vpravo) bojuje o míč s Jonathanem Caruanou z Malty v jediném zápase, který za reprezentaci sehrál.

Článek

Vnímáte nominaci do kádru tvořeného trenérem Bílkem jako šanci prosadit se do nově tvořené reprezentace?

Rozhodně ano, protože přichází nová generace hráčů. Šanci má každý. Nejen já, ale i ostatní kluci. Jsem rád, že mohu v národním týmu být. Jde o velkou výzvu pro každého. Pokud se dostanu na trávník, nechám na hřišti maximum, abych ukázal, že se mnou trenér může počítat i v budoucnosti.

Cítíte ve srovnání s první pozvánkou do národního týmu k červnovému přípravnému utkání proti Maltě větší šanci usadit se v reprezentaci?

Tehdy tým vedl František Straka a nikdo nevěděl, jestli bude pokračovat. Fotbal navíc čekal na nové vedení. Všechno bylo hodně narychlo. Nyní už má reprezentace jistý směr, takže určitě vidím větší příležitost.

Nebude pro vás složité prosadit se do reprezentace trvale z rumunské ligy?

Atmosféra kolem fotbalu i zázemí je v Rumunsku na vysoké úrovni. Tamní liga rovněž. V klubech nastupují vynikající fotbalisté, jejichž kvalita je vysoká.

Ale nedávný souboj Sparty Praha s Kluží v Evropské lize příliš lichotivě pro rumunský klub nevyzněl...

Souhlasím. Osobně jsem byl z výkonu Kluže hodně zklamaný. Jejich výkony však v letošním ročníku nejsou tak dobré. Nehrají tolik fotbalově. Jen nakopávají míče dopředu a doplňují hráče na hrotu. Sparta má výborného Tomáše Řepku a Romana Hubníka, kteří jsou ve vzduchu vynikající, takže Kluž bez problémů uhlídali.

V týmu vybraném pro turnaj v Emirátech je velká řada nových hráčů. První akce pod trenérem Bílkem bude navíc hodně ostře sledovaná. K tomu hrajete s nepříliš známými soupeři. Nemůže příliš velká odpovědnost zlomit nováčkům vaz?

Už v přípravném duelu s Maltou na nás byla patrná obrovská nesehranost. Měli jsme málo času si na sebe zvyknout. Ale nebojím se. Všichni hráči, kteří v reprezentaci jsou, mají svoji kvalitu. Jinak bychom tu přece nebyli. Prostě se s tlakem a pozorností musíme vypořádat.

Co třeba konkrétně pro vás tenhle úkol znamená?

Prosadit se bojovností, výkonem, ale i gólově. Trenér nám během čtvrteční přípravy ukázal, kdo by měl na jakém postu  nastoupit. Moje úkoly budou hodně podobné těm, s kterými nastupuji v Temešváru.

Reprezentaci čeká souboj s domácími Emiráty a poté podle výsledku zápas s jedním z týmů Irák-Ázerbájdžán. Jak vnímáte konfrontaci s těmito netradičními týmy?

Pro nás všechny půjde o něco úplně nového. Celkově bude bezpochyby turnaj velkým zážitkem. Z hlediska fotbalu jde o soupeře, na které člověk narazí skutečně jen výjimečně. I pro ně půjde o netradiční zkušenost.

Reklama