Hlavní obsah

Rajnoch si po příletu do Arábie prožil muka čekání

AL AIN

Do nově se tvořící fotbalové reprezentace se dostal na poslední chvíli, přesto si mladoboleslavský Jan Rajnoch vytrpěl po příletu do Emirátů nejvíc ze všech. Zatímco spoluhráči usedali na letišti v Al Ainu jeden po druhém před kameru zvěčňující oční zřítelnice, aby o nich měli v Arábii na věky věků ten nespolehlivější identifikační záznam, on seděl stranou a čekal. „Nemám vízum,“ krčil bezmocně rameny.

Článek

Fotbalová generalita vyhlásila tudíž stav nejvyšší pohotovosti. Snažil se vedoucí mužstva Jaroslav Dudl, do všech stran plynulou arabštinou telefonoval šéf svazu Ivan Hašek, který se rozpomínal na  kontakty a známosti z nedávné doby, kdy v Emirátech přivedl mužstvo Al Ahli k mistrovskému titulu, samozřejmě se moc a moc tužil i Luděk Klusáček, jenž mu dělal v Emirátech asistenta a ve stejné roli teď vystupuje po boku Michala Bílka i u české reprezentace.

Za deset minut bylo pro problémech

„Povolali jsme ho do mužstva dodatečně, i o vízum jsme pro něho žádali později než pro ostatní hráče, a proto se daly jisté komplikace předpokládat,“ vysvětloval vedoucí mužstva Jaroslav Dudl, zatímco spoluhráči si Rajnocha pochopitelně dobírali a na jeho účet všelijak špičkovali.

Nakonec odjelo mužstvo do hotelu Hilton, kde našlo na nastávajících šest dnů dočasný domov, bez Rajnocha. Ten se ale na letišti dlouho nezdržel, po trpělivém čekání vstupní vízum do Emirátů dostal a deset minut po mančaftu se vydal padající arabskou nocí za spoluhráči.

Plašil neletěl, ostatní si tudíž zahrají víc

Do Al Ainu, kde se od neděle do středy mezinárodní turnaj za účasti domácího týmu, české reprezentace, Iráku a Ázerbájdžánu hraje, dorazil Bílkův výběr po šestihodinovém letu z Prahy až vpodvečer. Pochopitelně bez Jaroslava Plašila, kterého trenér a lékař nechali v pátek ráno s virózou v Praze.

„Absolvoval s námi jen středeční trénink, ve čtvrtek se u něho ozvala viróza, takže zůstal na hotelu, protože jsme věřili, že by se mohl dát dohromady. Ale bohužel,“ krčil rameny trenér Michal Bílek, který tak má pro následující dva turnajové zápasy k dispozici devatenáct hráčů. „Jeho absence ztrátou je, ale alespoň si víc zahrají ostatní,“ snažil se i na zlém hledat něco pozitivního reprezentační kouč.

Epidemie nehrozí, ujišťoval doktor

„K viróze se přidaly horečky, takže opravdu nemělo smysl riskovat,“ potvrzoval lékař národního týmu Petr Krejčí, zatímco hráči žertovali na téma Plašil a prasečí chřipka. Jak v Ruzyni, tak i po příletu do Al Ainu, kde je celá letištní hala oblepená plakáty varujícími před touto nákazou. „Nějaká nákaza nebo snad epidemie nepřichází v našem mužstvu v úvahu. Ostatně, u reprezentace jsem ji nikdy nezažil. A že už mám něco odslouženo,“ zůstával nad věcí doktor.

V Al Ainu, kde bude v sobotu česká fotbalová reprezentace poprvé trénovat a chystat se na úvodní nedělní zápas proti domácímu mužstvu Spojených arabských emirátů, panuje letní počasí s teplotami kolem 26 stupňů, takže příjemné klima si všichni moc a moc pochvalují.

Ani lékař Petr Krejčí z náhlého přechodu z české zimy do arabského tepla strach nemá. „Zase až tak prudký teplotní výkyv to není, to by tady musely šplhat teploty nad pětatřicet stupňů,“ zachovával tradiční klid a nadhled.

Reklama