Hlavní obsah

Hašek profitoval z arabských známostí. Proto vyšachoval Belgičany

AL AIN (Emiráty)

Nebýt Haškových kontaktů a známostí z dob, kdy v Al Ahli trénoval a mužstvo přivedl k titulu a dvakrát i k triumfu v prestižním Prezidentském poháru, nikdy by se česká fotbalová reprezentace do Emirátů nepodívala. Natož aby na turnaji čtyř reprezentačních celků v Al Ainu startovalo. „Stačilo zvednout telefon a projevit zájem,“ uculuje se šéf českého fotbalu Ivan Hašek, který je pochopitelně v Arábii středem pozornosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČMFS Ivan Hašek

Článek

Zase až tak jednoduché to ovšem s účastí české reprezentace na listopadovém turnaji v Al Ainu, kde startuje domácí výběr vedený slovinským koučem Srečko Katancem, Ázerbájdžán, jemuž šéfuje známý německý kouč Berti Vogts a Irák vedený trenérem Nadimem Shakirem, nebylo.

Jeden telefonát stačil

„Původně měli o start na turnaji zájem Belgičané, takže jsem zavolal do Dubaje, poptal se, co by říkali naší účasti a během jednoho dne jsme se s fotbalovým svazem Emirátů dohodli. Ale Belgičany jsme nevyšachovali, protože jen sondovali situaci a žádnou smlouvu ještě podepsanou neměli,“ vysvětloval Ivan Hašek, že na Belgičany žádný podraz nespáchal.

Fotbal na prvním místě

Pouť do daleké Arábie zavání spíše poznáváním exotiky a dálek, než fotbalem. „Pro mě tedy rozhodně ne. Na prvním místě je fotbal a poznání hráčů, z nichž se bude formovat nový reprezentační tým,“ oponuje kouč národního týmu Michal Bílek. „V žádném případě,“ přidává se i první muž českého fotbalu Ivan Hašek.

„Jakmile bylo jasné, že naše cesta za vidinou účasti na mistrovství světa skončila, dostali jsme hned několik nabídek k sehrání přípravných zápasů. Problém byl ovšem v tom, že žádná z nich nesplňovala naše představy. Ocitli jsme se na prahu nové etapy, budujeme nový tým, proto jsme preferovali variantu, abychom byli spolu několik dnů a sehráli alespoň dva zápasy v dobrých klimatických podmínkách. Turnaj v Emirátech tyto požadavky splňuje,“ přidává předseda ČMFS.

Za teplem, nikoli však do neznáma

Pochopitelně že i on před odletem registroval narážky na kvalitu a sílu soupeřů, s nimiž se český výběr v Al Ainu utká, i on kolem sebe slyšel, že nároďák jede do Arábie za teplem na příjemný výlet.

„Za teplem jsme se opravdu vydali, protože podmínky pro přípravu a zápasy jsou tady skutečně skvělé. Před třemi lety jsem trénoval v klubu Al Wasl a pak rok a půl působil v Al Ahlí, kde mám dodnes spoustu přátel a známých, takže jsme nejeli do neznáma,“ vysvětluje Hašek, proč pro první soustředění nově se rodící reprezentace vybral právě Emiráty.

Zkušenosti, které se hodí

Ani invektivy dotýkající se protivníků ho z míry nevyvádí... „Omyl, soupeři jsou také na dobré úrovni, o čemž se naši hráči budou moci sami přesvědčit. A navíc pro ně bude poučné a přínosné poznat jiný styl fotbalu, než s jakým se běžně v Evropě setkávají. Zkušenosti se jim v budoucnu určitě hodí, protože začínáme tvoři tým, který by měl postoupit na EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině a jehož vrchol by měl přijít na mistrovství světa 2014 v Brazílii.“

Šejkové peníze nerozhazují

Hodně dohadů a polemik vzbudila i informace, že turnaj v Emirátech není dotován žádný obrovským balíkem dolarů. Už proto, že Evropané žijí v klamné představě, že místní šejkové se v petrodolarech přehrabují a nemělo by tudíž pro ně být problémem vypsat milionovou prémii pro vítězné mužstvo.

„Ono se toho napovídá hodně. Peněz je tady ve fotbale dost, ale není jich zase tolik, aby Emiráty vyčnívaly nad jiné země. Šejkové investují uvážlivě a rozhodně nerozhazují. Podmínky pro fotbal a jeho zázemí vytvářejí skutečně špičkové, ale na druhé straně chtějí výsledky. A výsledky v jejich očích znamenají výhry. A když prostě vítězství nejsou, trenér se prostě pakuje. Naštěstí jsem tuhle odvrácenou tvář zdejšího fotbalu nepoznal, protože jsme s Al Ahlí vyhrávali. Za mého působení se třeba během jediného roku vyměnilo ve dvanácti klubech dvaatřicet trenérů,“ líčí Ivan Hašek poměry panující ve fotbalových Emirátech a na vysvětlenou dodává, jak je to s cestou české reprezentace na nadcházející turnaj v Al Ainu.

„O žádné prémie se sice nehraje, ale pořadatelé nám hradí veškeré náklady, což je samo o sobě zajímavé.“

Reklama

Související témata: