Hlavní obsah

Slovo trenéra a doktora slovem božím. Proto fotbalisté v Arábii čarují i s časem

AL AIN (SAE)

Vyspávali si celé dopoledne. Jen na snídani si kolem desáté odskočili a zase zpátky na pokoje. První příkaz, který fotbalisté po příletu do Emirátů dostali, totiž zněl - vyrovnat se s tříhodinovým časovým posunem. „Kdybychom tady byli jenom den či dva, zůstali bychom v našem pásmu a režimu. Takhle ale musíme volit zlatou střední cestu, abychom se patřičně přeorientovali,“ vysvětloval lékař české výpravy Petr Krejčí hráčům.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek (vpravo) a manažer Vladimír Šmicer

Článek
Fotogalerie

Poslechli ho. Aby ne, když v nově se tvořícím reprezentačním výběru jsou téměř samí bažanti, pro něž je slovo trenéra a doktora pomalu slovem božím. Michal Bílek proto nemá s disciplinou a morálkou sebemenší problém. Zvláště, když dal všem fotbalistům, jež sebou do Arábie vzal, jasně na srozuměnou, že je to jejich první velká šance. Možná ještě jednu dostanou, ale na přípravu proti Skotům na přelomu února a března už chce mít po kupě kádr, na nějž vsadí v kvalifikaci o Evropu.

Startovní čáru mají stejnou

„Možná zůstanou v reprezentaci ze současného výběru tři hráči, třeba jich bude pět nebo šest, ale startovní čára je pro každého stejná. Na každém z nás bude, jak rychle od ní vypálíme a trenéra přesvědčíme,“ netají plzeňský obránce David Limberský, jak moc rád by v nároďáku zůstal.

Na nějakou protekci u trenéra Bílka přitom nespoléhá, i když proti spoluhráčům jednu obrovskou výhodu má. Reprezentačního trenéra dokonale zná, neboť pod ním hrával jak v Plzni, tak i ve Spartě. „Ale že bych z toho měl profitovat? To tedy rozhodne ne,“ pravil, než sklapl paty a se spoluhráčem Martinem Fillem se vrátil na pokoj.

Šmicer hledal při procházce stín

„On je to opravdu problém. Když hráčům ponecháme režim v našem čase, budou snídat kolem poledního, když je přejdeme na zdejší arabský čas, museli by na snídani v šest ráno, na což nejsou zvyklí,“ vysvětloval doktor Krejčí, proč z přesně rozepsaného časového harmonogramu pro soustředění v Emirátech ubírá postupně hodinu po hodině.

Nový manažer reprezentace Vladimír Šmicer je mu nápomocen, takže přesně v poledne zavelel ke krátké procházce kolem hotelu Hilton, kde je česká výprava ubytována. „Prošli jsme se jen kolem tenisových kurtů a tříjamkového golfového hřiště, protože jsme nechtěli, aby kluci polehávali celý den na pokoji. Samozřejmě že jsme se snažili chodit jen ve stínu, i když ho tady zrovna moc není,“ prozrazoval, když se s hráči z procházky vrátil.

U videa o fotbalu v reprezentačním balení

To už měl Bílkův výběr za sebou i sezení u videa, při němž jim trenér názorně demonstroval, jaké představy o fotbale v reprezentačním podání má a co bude od hráčů v zápasech na turnaji v Al Ainu i potom v budoucnu vyžadovat. „Nebylo to o soupeřích, ale o našem herním projevu,“ prozrazoval Šmicer. „Měl by to být ofenzivní fotbal, jenž by se líbil divákům, ale zároveň i účelný, který by přinášel výsledky,“ vynesl z porady David Limberský.

Během podvečerní přípravy v tréninkovém areálu Al Magham Branchs, který patří místnímu klubu Al Ajn, si mohli hráči vyzkoušet, jak náročné bude převést trenérovy představy do praxe.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články