Hlavní obsah

Když pod minarety přišla zpráva, že Slavia zase padla, trpěl Šmicer až hrůza

Zdeněk Pavlis (Al Ajn, SAE)Sport.cz

Trpěl až hrůza... Jen co pod arabské minarety doputovala zpráva, že jeho Slavia padla v pohárovém klání v Karviné, užil si čerstvý manažer českého národního mužstva své. „Tak abych snad začal zase s tréninkem,“ kabonil se jindy rozesmátý Vladimír Šmicer, který do té doby na tréninkovém hřišti na okraji Al Ajnu posílal svým reprezentačním nástupcům při nácviku střelby parádní nahrávky přímo na nohu...

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer (vpravo) na tiskové konferenci společně s trenérem národního týmu Michalem Bílkem.

Článek

Smlsli si na něm, to se ví. Nejvíc maséři a kustodi, kteří si ho vychutnávali jaksepatří. „Ty, Šmíco, to už nestačíte ani na mančaft, který je na sestup z druhé ligy? A o kolik že bodů jste tam vlastně hráli?! Vy jste teď také na sestup, takže asi o šest,“ dobíral si Šmicra, jenž na mobilu studoval, jak se tuzemská pohárová senzace zrodila, zarytý sparťan Eduard Poustka.

„Jo chlapče, tady ve sparťanském obklíčení zkusíš,“ bral nebohého manažera v ochranu kustod Jiří Šíma.

„Asi fakt s tréninkem zase začnu, abychom se alespoň v poháru dostali do čtvrtfinále,“ naladil zase veselou notu věčný optimista Šmicer. Tu větu z úst ale vypustit neměl, protože opodál stojící a trénující hráče bedlivě sledující Bílkův asistent František Komňacký ho hned brzdil. „Jen si ještě užívej tepla, klidu a pohody a s návratem nespěchej. Anebo se vrať až po příštím ligovém kole, kdy s vámi hrajeme,“ krotil jablonecký kouč choutky slávistické ikony. „Ono bude beztak dost našeho šéfy Míry Pelty... Už ho slyším, jak vykládá: Když je porazila nějaká Karviná, abychom je neudělali my!“ představoval si Komňacký, co ho po návratu z Arábie asi v Jablonci čeká.

Šmicer s tréninkem nezačal 

Na severu Čech ale mohou být klidní, protože Šmicer přes všechny vtípky, narážky a invektivy s tréninkem nezačal. S mužstvem zůstal až do konce přípravy odbývající se ve stínu minaretů, aby byl svým mladším nástupcům příkladem parádními balóny, jež jim předkládal, i třeba radou, když si posteskli, že na trávníku s písčitým podkladem míče nějak strašně rychlé létají.

„Přihrávky jsou tady opravdu nějak rychlejší,“ posteskl si Daniel Pudil a Šmicer ho hned uklidňoval, že v neděli večer na stadionu Al Gara, kde se úvodní turnajový zápas proti domácím Emirátům hraje, může být všechno jinak. „Vždyť my zatím ještě ani nevíme, s jakými míči se bude utkání hrát. Vyptávali jsme se, ale že prý se všechno dozvíme až na mítinku všech čtyř zúčastněných mančaftů. Zatím proto trénujeme s balóny, které jsme si přivezli z domova,“ vracel se Vladimír Šmicer raději honem rychle do funkce reprezentačního manažera.

Reklama