Hlavní obsah

Bílek po prohře rozmrzelost netajil, přesto se hájil: Nezapomínejme, jde o zkoušení

AL AJN (SAE)

Zklamaný samozřejmě byl, ale z premiérové prohry na lavičce české reprezentace trenér Michal Bílek zase až tolik bolavou hlavu neměl. „Výsledek mrzí, ale šlo o zkoušení nových hráčů, na to nezapomínejme,“ glosoval vystoupení svého výběru, jenž s domácími Emiráty prohrál 2:3 na penalty a ve středu bude hrát jen o třetí příčku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

První zápas na lavičce a hned porážka. Asi jste si premiéru představoval jinak...

Já určitě. Když jsem přišel na hřiště,  blesklo mně hlavou, že jde o první utkání, na které se nezapomíná. Jenže podle mých představ nevyšlo, do finále jsme nepostoupili, ale pořád mám na mysli, že šlo hlavně o zkoušení nových hráčů.

Jenže než jste do Arábie s mužstvem odlétal, tvrdil jste, že i výsledek na turnaji v Emirátech bude důležitý. Pro sebevědomí hráčů, pro optimismus do další práce...Proč tedy premiéra proti domácímu mužstvu nevyšla?

První půle ještě šla, protože jsme soupeře dostávali pod tlak, vynutili si několik standardních situací, měli jsme i tři šance, které jsme neproměnili. Ve druhé půli už naše hra bohužel takovou kvalitu neměla, dobře kombinujícího soupeře jsme prakticky neohrozili, balóny jsme vůbec nepodrželi a když už jsme je do šestnáctky posílali, byly příliš vysoké.

Není to ale trochu paradoxní, že výkon nesehraného a na sebe si teprve zvykajícího mužstva byl v první půli lepší než ve druhé?

Nesehranost byla logická a my s ní počítali, na hráče však doléhala i nervozita, takže po změně stran byl náš výkon opravdu špatný a neměl úroveň.

Nevymlouvali se hráči na nerovný a hodně hrbolatý terén, který jim evidentně dělal problémy?

Ten byl pro obě mužstva stejný, i když pravdou je, že byl hodně hrbolatý a tráva byla na spoustě míst vytrhaná. Ale to není omluva.

Velkým problém ve hře vašeho výběru byla středová řada. Třeba na takovém Matějovském bylo patrné, jak rychle mu ubývají síly...

Však už jsem před turnajem říkal, že budeme do středové řady hledat vhodné typy hráčů k Rosickému a Plašilovi. V prvním zápase dostali příležitost Matějovský, jehož výkon byl do přestávky v pořádku, neboť podržel míč, hrál i Lička, příště se dostane na další adepty.

Ještě pořád míníte, že by bylo úspěchem, kdyby vám turnaj v Emirátech ukázal na tři, čtyři hráče, s nimiž budete moci počítat pro nastávající kvalifikaci o Evropu?

Je to období hledání a zkoušení, při němž vidíme hráče v akci a ověřujeme si jejich odolnost a schopnost vyrovnat se s mezinárodním fotbalem. Po jednom zápase rozhodně nebudu dělat závěry a nějaká hodnocení, s tím počkám po turnaji. Někdo prokázal lepší výkonnost, jiný se s prvním střetnutím popral hůř, ale pořád věřím, že nám vystoupení v Emirátech na čtyři hráče pro budoucí nároďák ukáže. Špatný přístup nemohu vytknout nikomu.

Jak dlouho bude trvat, než je objevíte a budete si stoprocentně jistý?

Proti Skotsku povoláme pochopitelně hráče patřící do užšího kádru, takže budeme silnější než v Emirátech. A vedle nich budou dostávat příležitost další adepti.

Duel s Emiráty vám zkomplikoval život i v tom, že na marodce skončili Kušnír, Hubník a Papadopulos, přičemž ani Holek není stále stoprocentně v pořádku. Budete mít vůbec s kým hrát ve středu proti Ázerbájdžánu?

Je to nepříjemné, protože Kušnírovi oteklo koleno, Hubníka píchlo ve svalu a Papadopulos má nakopnutý kotník, ale hráčů mám dost. A navíc Holek a Kušnír by měli být do středy v pořádku.

Po prohraném zápase jste se mohl utěšovat tím, že podle starého přísloví první vyhrání z kapsy vyhání...

Tak tím jsem se neutěšoval, protože já bych raději pořád vyhrával. Na úvod to nevyšlo i proto, že z pěti penalt jsme proměnili při rozstřelu jen dvě.

Reklama

Související témata: