Hlavní obsah

Na kontě měl víc startů než ostatní dohromady. Přesto Rozehnal selhal jako první

AL AJN

Měl na kontě víc startů než devatenáct zbývajících fotbalistů Bílkova výběru dohromady, proto mu trenér zákonitě svěřil kapitánskou pásku. A i proto si David Rozehnal rovnal jako první míč, když na turnaji v Al Ajnu došlo po bezgólové partii s domácími Emiráty k penaltovému rozstřelu. Jenže kapitán selhal. Jako první z pětice Čechů penaltu neproměnil a stál u zrodu ostudné kalvárie.

Článek

Rovnal si balón dlouho a přitom se upřeně díval do země. O gólmana Násira pohledem ani nezavadil. Ale pak z krátkého rozběhu pálil vedle.

„Když na mě trenér ukázal, neváhal jsem ani chvíli. Věřil jsem si. Měla to být repríza penalty z finále Italského poháru, kdy jsem míč poslal k tyči těsně pod břevno. Jenže až příliš jsem soustřeďoval na nerovný terén,“ bědoval kapitán českého výběru, jenž tak mezi mladší a hlavně dost vyjukané spoluhráče zasel ještě větší nervozitu, než jaká mezi nimi v úvodním duelu na turnaji v arabském Al Ajnu vládla.

Kapitán pohřbil mužstvo

Paradox, kapitán a pohřbí mužstvo. Nejzkušenější hráč, který měl před duelem s Emiráty na kontě 58 reprezentačních startů, zatímco devatenáct bažantů kolem něho jich dohromady nasbíralo dohromady jen šestapadesát, a odstartuje penaltovou kalvárii. On, jenž by měl do mužstvo vnášet klid, pohodu, sebevědomí...

„Ale já se o to snažil. V jednu chvíli byl po pár faulech a obrácených verdiktech tragického sudího zápas hodně vyhecovaný, takže nám tekly nervy. Mně také... Pospíchali jsme mnohdy až příliš zbrkle dopředu, ztráceli míče, soupeř nás přehrával, takže bylo zapotřebí hru zklidnit. Pokoušel jsem se o to,“ bránil se po prohrané partii s Emiráty David Rozehnal.

Přitom se mu nezdálo, že by jeho mladších spoluhráčích byl před zápasem nervozita patrná. „Naopak, všichni byli na soupeře nažhavení a ani v průběhu střetnutí jsem nepozoroval, že by snad někdo nechtěl hrát, že by se schovával, aby se snad nemusel zapojovat do hry. Jenže pak jsem si vzpomněl na svůj vůbec první reprezentační zápas proti Itálii a hned se mi vybavilo, že jsem také nebyl v pohodě,“ vžíval se Rozehnal do pocitů mladíků kolem sebe.

Nesehraný tým se prý poučí

„Byli jsme nesehraní, nedokázali jsme si vyhovět, v tom to bylo. Ale přece se nedalo čekat, že mužstvo poskládané sice z kvalitních, ale naprosto nesehraných hráčů bude hned šlapat,“ pokoušel se legionář z Hamburku o obhajobu spoluhráčů i porážky s Emiráty, mužstvem, jenž na světovém žebříčku FIFA figuruje na 115. příčce.

Možná, že při rozboru utkání dojde i na něho. Třeba i na Rozehnala coby kapitána trenér Bílek ukáže, aby k úvodnímu vystoupení na turnaji řekl své. „Těžko, slovo bude mít trenér,“ myslí si kapitán českého výběru, ale kdyby snad byl k proslovu přece jen vyzván, neváhal by.

„Hlavu vzhůru, byl to přátelský zápas, který jsme sice nezvládli, ale fotbalový život tím nekončí. Musíme se poučit z chyb, v příštím utkání je napravit, ale také se navzájem lépe poznat a sehrát. O fotbalové kvality žádný strach, tu ve svých řadách máme,“ recitoval reprezentační mazák David Rozehnal, jak by asi bažanty kolem sebe oslovil.

Reklama