Hlavní obsah

Tvrdá realita. Reprezentace už není top tým, protože ztratila top hráče

PRAHA

Fanoušci i fotbaloví experti v neděli usedli k obrazovkám, aby shlédli první duel národního týmu pod vedením nového kouče Michala Bílka. A brzy záviděli těm, kteří o tuhle televizní pochoutku přišli a věnovali se něčemu užitečnějšímu. Nesehranost nového výběru mohla omluvit slaboučký výkon reprezentace jen do určité míry.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Když nároďák nevytrhne Tomáš Rosický, bude to zlé...

Článek

Vedl reprezentační jedenadvacítku v době, kdy šel český fotbal nahoru a nadechoval se k řadě postupů na velké turnaje, ke stříbru v Anglii či k bronzu v Portugalsku. Jenže doba hojnosti končí a podle trenéra Ivana Kopeckého přichází zcela logicky složité období přestavby mužstva, které již přišlo téměř o všechny své největší hvězdy.

„Je potřeba si na rovinu říci, že už nejsme v top společnosti. V ní naše reprezentace byla, protože měla top hráče. Jenže kolik osobností jí teď zbylo!? A tak i takové mužstvo, jakým jsou Spojené arabské emiráty, nám bude soupeřem. To si musíme přiznat,“ upozorňuje kouč.

Kopeckého chmurná vize pochopitelně zdaleka nevychází jen z jednoho zpackaného turnajového duelu, byť ten nedělní jeho mínění jen potvrdil. „Druhý poločas byl hodně špatný. Nějaké šance, aby se hráči uklidnili, jsme sice měli. Celkově však nemohu nikoho vyzdvihnout. Nemohu říci, že by si někdo z těch nových svými individuálními schopnostmi řekl o pozornost. Proto zůstávám realistou.“

Čech, Rosický - a kdo dál!?

Není to staromilství, jen srovnání se slavnou érou českého nároďáku. „Zažil jsem období velkých hráčů, jakými byli Nedvěd, Poborský, Šmicer nebo Galásek. Ani jeden z nich však už v nároďáku není. A odcházejí nám i Ujfaluši nebo Jankulovski, kteří úspěšnou éru ještě zažili. Snad se dá dohromady Rosický, protože jinak nám z vynikajících osobností zbyl už jen brankář Čech. A to je na tým, který se ještě nedávno oprávněně chlubil příslušností ke světové třídě, zoufale málo,“ poukazuje Kopecký.

Proto není bývalý kormidelník jedenadvacítky žádným velkým optimistou. „Vezměme si třeba jen obránce. Není to tak dlouho, co hrávali ve Španělsku, Itálii nebo Francii. Když vezmu ty, na kterých budeme stavět nyní, působí v Turecku nebo v Rusku... Tak to prostě je. Budoucnost reprezentace nebude vůbec jednoduchá,“ varuje Kopecký.

Reklama