Hlavní obsah

Usurpátorské sklony v sobě nemám, brání se Bílkův asistent Komňacký

AL AJN (SAE)

Může být v klidu, protože moc telefonátů z domova zatím neměl. Jablonecký boss Miroslav Pelta sice do Emirátů párkrát zavolal, asistent Josef Weber se také ozval, ale jinak se může kouč Severočechů František Komňacký v dalekém Al Ajnu věnovat nově se rodící české fotbalové reprezentaci.

Foto: Jan Tauber

Trenér František Komňacký hovoří s Adamem Hlouškem v Al Ajnu.

Článek

Najednou se ocitl v úplně jiné roli. Za dlouhá léta už si zvykl, že má hlavní slovo a co řekne, to je v mančaftu zákonem, jenže k reprezentaci přišel osmapadesátiletý František Komňacký jako asistent.

„Nebo také jako pomocník, konzultant, poradce, na škatulkování nezáleží. Michal Bílek s Luďkem Klusáčkem jsou fundovanými trenéry, takže nepotřebují radit, jak se má trénovat. Proto vnímám svou roli u národního mužstva spíše v rovině konzultanta, který jim předává trenérské a životní zkušenosti,“ objasňuje svou roli v realizačním týmu jablonecký kouč.

Má role? Spíše moudrá rada a nadhled

Přesto pro něho musí být těžké znovu si zvykat, že nemá všechno na povel on sám, že se stal  jen kolečkem v soukolí a hlavní slovo má vždy a v každé situaci Michal Bílek coby hlavní trenér. Nebo se už opravdu dívá na fotbal s takovým nadhledem, že  třeba během zpackaného úvodního turnajového klání proti Emirátům neměl chuť bouchnout do stolu a prohlásit: Bude po mém?!

„Nic takového se ve mně zatím neprobudilo a ani nemyslím, že bych někdy podobnou formu volil. Spíše se budu snažit Michala ovlivnit a doporučit mu, jaké rozhodnutí má udělat,“ brání se roli trenérského usurpátora s nadhledem a moudrostí sobě vlastní František Komňacký, přičemž nijak netají, že působení u reprezentace je pro něho oceněním dosavadní práce.

„Jsem rád, že jsem se ho dočkal, protože jsem přece jen ve věku, kdy člověk myslí a uvažuje v jiných dimenzích. Potkal jsem se tady s mladými trenéry, kteří svou práci chtějí dělat nejen s chutí, nadšením a nasazením, ale hlavně poctivě a na úrovni. V realizačním týmu i mezi hráči vládne velice dobrá atmosféra, což je první předpoklad, aby reprezentace byla v budoucnu zase úspěšná.“

Ani Pelta potíže nedělá

Komňacký teď vlastně sedí na dvou židlích, ale problémy se spoustou práce, jež se na něho nahrnula, nemá. A jablonecký boss Pelta mu už teprve potíže nedělá, i když by mohl mít oprávněné obavy, aby se trenérovo odloučení negativně nepromítlo do výkonnosti ligového týmu trůnícího zatím na druhé příčce ligové tabulky.

„Má s tím zkušenosti, neboť i Petr Rada v letech jabloneckého angažmá působil jako asistent u reprezentace. A v Jablonci mám navíc asistenty Jožku Webera a Radima Straku, na něž se mohu stoprocentně spolehnout. Ostatně, já se mohu spolehnout i na hráče. Takový Drsek či Pavlík budou poctivě trénovat, aniž by na ně musel někdo dohlížet,“ zůstává František Komňacký v klidu, i když už o víkendu ho čeká prestižní duelu s mistrovskou Slavií.

„Samozřejmě že jsme před odletem nachystali plán přípravy, na jehož plnění teď Jožka Weber dohlíží a koriguje ho podle klimatických podmínek, jež u nás na severu vládnou. Jde i o zkoušku jeho trenérských schopností, protože on je natolik ambiciózní, že jednou Jablonec povede sám. I proto do Emirátů zatím mockrát nevolal...“

Hned po návratu „přešaltuje“ na Slavii

Hned po čtvrtečním návratu z Arábie ovšem František Komňacký bleskově „přešaltuje“ a začne myslet jen a jen na Slavii. „Už slyším našeho šéfa Peltu: ,Když ji porazila v poháru nějaká Karviná, abyste ji nepřejeli vy!´ Takže hned ve čtvrtek abych určil sestavu a všechno zaměřil na duel s Pražany,“ přenášet se jablonecký kouč při úterním tréninku české reprezentace v rozpálené Arábii v myšlenkách přes tisíce kilometrů k domovu.

Reklama

Související témata: