Hlavní obsah

Fotbalisté si mohli zlomit krky, když koukali na Burdž Dubaj

DUBAJ

„Nasedat,“ zavelel po obědě a tréninku manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer a výprava vyrazila klimatizovaným autobusem na 140 kilometrů dlouhou pouť z Al-Ajnu do města s největším počtem světových NEJ - Dubaje. V hotelu Hilton zůstalo jen kvarteto marodů Kušnír, Hubník, Holek, Papadopulos a trojice Drobný, Rozehnal, Grigar.

Foto: Karel Felt, Právo

Snímek jednoho z nejluxusnějších hotelů na světě Burdž Al Arab

Článek

Kolem silnice se táhla nekonečná poušť a na vrcholcích dun byl sem tam k vidění dromedár, tedy jednohrbý velbloud. Po necelých dvou hodinách cesty se probrali i podřimující hráči. Z mlžného oparu před nimi vyrostla nepravidelná hradba mrakodrapů. „Takový dubajský Chodov, ale o pár desítek metrů vyšší,“ glosoval s úsměvem první dojem Šmicer. Když se autobus po šestiproudové dálnici točil k pobřeží, v plné nádheře se vztyčila nejvyšší budova světa - Burdž Dubaj. V autobuse to lehce zahučelo údivem.

První zastávka vedla k další neskutečné stavbě - hotelu Atlantis, ležícím na Palmovém ostrově, který tu byl uměle vybudován. Největší atrakcí hotelu je obří akvárium, v němž se prohánějí i žraloci a rejnoci. Česká výprava budila velkou pozornost hostů, kteří jsou jinak na ledacos zvyklí. Rezidence na ostrově patří k nejdražším a většinu jich vlastní Rusové. Ostrov má skutečně tvar datlové palmy, čímž vzniklo přes sto kilometrů nových pláží.

Vzpomínka na Woodse

Další zastávka byla u nejslavnějšího a nejdražšího hotelu planety - Burdž Al Arab. Největší plachetnice světa leží také na umělém ostrově a s výškou 321 m je nejvyšším hotelem na světě, ale také absolutně nejdražším. Z restaurace ve výšce 200 m je vidět prý celý Perský záliv. Fotbalisty zaujal helioport, odkud například v rámci reklamní akce Tiger Woods odpaloval golfové míčky do moře.

Z autobusu stihli obdivovat největší krytý lyžařský svah na planetě se 400 m dlouhou sjezdovkou. Několikrát podjeli metro či visutou dráhu, podle toho v kterém je místě. Ta byla otevřena letos v září, jedna ze tří tras zatím měří 50 km a povede až do 160 km vzdáleného Abú Dhabi. Řídí ji automat, takže řidiče nevidíte. Další světové nej...

To nejlepší na konec. Autobus zaparkoval u největšího nákupního střediska na světě, dubajského Mallu u něhož vyrůstá největší budova planety - Burdž Dubaj. Stavba by měla být z části otevřena letos v prosinci. „Ať vám nerupne za krkem,“ nabádal lékař Petr Krejčí hráče, kteří si mohli zlomit krky, když se snažili dohlédnout na špičku mrakodrapu. „Tohle jsem si neuměl pořádně ani představit. Paráda, viděli jsme nejvyšší budovu, žraloci byli na dosah ruky, takový výlet se mi líbí,“ liboval si Tomáš Necid a všichni se znovu nestačili divit, když na jezírku pod mrakodrapem vytryskla obří fontána - největší na světě.

Pohled na mrakodrapy z lodi

Špička mrakodrapu je údajně ve výšce 828 metrů. Podle některých pramenů „jen“ v 808 metrech. Proč ty rozdíly? Protože štíhlá budova ze skla, betonu a oceli je konstruována tak, aby ji bylo možné zvednout na nějakých 980 až 1011 metrů, kdyby se někdo pokusil její rekordní výšku překonat. „To bych nechtěl jít po schodech. Těch musí být pár tisíc,“ spekuloval Vladimír Šmicer. A poté fotbalisty pohltilo obří nákupní centrum, které se rozkládá na 9 miliónech metrů čtverečních.

Krátce po setmění, kolem šesté v podvečer, přepočítali kouč s manažerem svoje ovečky a autobus vyrazil směr Al-Ajn. Šmicer pak s předsedou svazu Ivanem Haškem, třemi místopředsedy a hosty svazu vyrazil po zálivu Dubaj Creeck dřevenou lodí na dvouhodinovou projížďku s fantastickým pohledy na zářící mrakodrapy noční Dubaje. Velké pozornosti se těšila i přes 30 m vysoká datlová palma, opět největší na planetě...

Reklama