Hlavní obsah

Gólman Tomáš Grigar: Hlavně musím uhlídat odskakující míče

Šestadvacetiletý brankář Teplic Tomáš Grigar bude ve středu chytat za českou reprezentaci v utkání o třetí místo proti Ázerbájdžánu. „Dáme příležitost všem zdravým hráčům,“ slíbil kouč Michal Bílek. „Těším se na to. Máme co vylepšovat, dojem po prvním utkání měli fanoušci asi hodně špatný,“ dodal Grigar.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Grigar na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Co jste v prvním utkání vypozoroval z lavičky?

Začali jsme famózně, měli šance, ale nedali jsme je. Po změně stran už to bylo podstatně horší. To utkání jsme ale měli vyhrát v normálním čase. Penalty jsou zejména na tomhle terénu loterie.

Dal vám kolega Jaroslav Drobný nějaké rady?

Něco mi řekl, ale i při rozcvičování a trénincích jsem zjistil, že terén je hodně tvrdý a hrbolatý. Malé domů mohou být nebezpečné, stejně jako skákavé šmudly z dálky. Hlavně musím uhlídat odskakující míče a mít je dřív, než dopadnou. To by mohlo skončit špatně.

Vypadá to, že jste nervózní už teď...

Ale vůbec ne! Jen se snažím uvědomit, co mne čeká a na co se koncentrovat. Samozřejmě se nervozita objeví před zápasem, ale tu jsem schopen rychle setřást. Potřebuji k tomu jeden dobrý zákrok. Pak už v duchu i nahlas fandím spoluhráčům, aby dali gól. To je stejné v reprezentaci jako v Teplicích.

Hrajete proti Ázerbájdžánu odpoledne, ale končit se bude pod reflektory, protože v Al-Ajnu slunce zapadá velmi rychle. Připravujete se i na tohle nebo si berete kšiltovku?

V té nechytám, protože mi vadí. Ale jsem na něco zvyklý. Umím odhadnout, kde a jak světla svítí. S přechodem pod reflektory také nebude problém, i když to je jiné světlo. Spíš si musím zkusit pár vysokých míčů při rozcvičce, abych odhadl úhel slunečních paprsků a neoslnili mě v nejméně vhodný okamžik.

Byl jste se v pondělí podívat v Dubaji?

Zůstal jsem na hotelu s pár klukama. Cítil jsem se unavený a nechtěl jsem na sluníčko. Ale prý to bylo krásné. Věřím, že se do Dubaje ještě podívám, třeba na dovolenou.

Jak berete svoji brankářskou pozici v reprezentaci?

Jako boj o trojku. Nic samozřejmě nevzdávám, ale Petr Čech je jasná jednička. Jarda Drobný zase dvojka. Možná se s ním budu o tuto pozici střídat. Záleží na mně, jak se zítra ukážu a jestli mě bude trenér Bílek dál povolávat.

Bral byste raději, kdyby tu byl Petr Čech?

Jarda je fajn parťák. S Petrem bych se rád potkal, zatím jsme se míjeli. Chtěl bych vidět, jak trénuje, něco se přiučit. Pořád jsem brankářsky hodně mladý.

Nebyl byste raději s mužstvem v Teplicích?

Je tu příjemně teplo, určitě lépe, než doma.

Takže do Olomouce se na víkendový ligový zápas moc netěšíte?

Kdo ví, jestli se bude vůbec hrát. Roman Hubník říkal, že mu volal bratr s tím, že mají v mužstvu příušnice.

Vadilo by vám, kdyby liga skončila už nyní?

Docela ano. Teplicím se daří a chceme toho maximálně využít. To znamená bodovat v Olomouci a pak doma s Plzní a přezimovat v klidu na prvním místě. Na jaře to bude všelijaké. Méně zápasů a stačí dvě zaváhání a všechno se to srovná.

Už se mluví Na Stínadlech o titulu?

Kdepak! To je daleko a my jdeme zápas od zápasu. Samozřejmě je v mužstvu dobrá pohoda.

Litujete, že jste odešel ze Sparty?

Vůbec ne. V Teplicích jsem spokojený. Hlavně pravidelně chytám, což potřebuji nejvíc. Z Letné jsem ale neodešel ve zlém. Dostal jsem za trenéra Bílka šanci a dal mi ji znovu v reprezentaci. Bohužel nám nevyšel závěr ligy. Tři kola před koncem jsme vedli a neuhráli to. Nikdo mi nic nevyčítal, ale člověk si sám říkal, že třeba to nebo ono měl chytit...

Máte pocit, že jste to pokazil vy a ne třeba Tomáš Řepka nesmyslným vyloučením po excesu s Brnem?

Takhle to nevidím. V létě se vrátil Jarda Blažek a já byl přebytečný. Něž chytat za béčko, raději jsem vzal nabídku Teplic. Když totiž budu chytat pravidelně, může pokračovat moje kariéra v reprezentaci, kde jsem od mládežnických celků.

Zahraniční angažmá vás neláká?

Jednou bych chtěl chytat v zahraničí a z reprezentační branky tam určitě vede lepší cesta než z klubové. Pro gólmana určitě.

Reklama

Související témata: