Hlavní obsah

Je tu Ázerbájdžán figurující o sto deset příček níž než český tým. Ale pozor, vede ho Vogts!

AL AJN (SAE)

Nezměnil se. I ve dvoraně hotelu Hilton v Al Ajnu, který ázerbájdžánská reprezentace sdíllí s českými fotbalisty, Berti Vogts občas přešlápl, jako by naznačoval klamný pohyb soupeři. Dělával to tak před léty, kdy ještě hrával a jeho „přešlapovačky“ na trávníku i třeba na ulici plnily stránky německých novin, zkouší si je i teď, kdy vede v Emirátech národní tým středečního soupeře Bílkova výběru.

Foto: Jan Tauber

Čeští fotbalisté na procházce po Al Ajnu

Článek

I manažer české reprezentace Vladimír Šmicer ho v Hiltonu potkával. A nikdy se neubránil vzpomínkám. Hořkým a trpkým. Aby ne, když právě Berti Vogts seděl v šestadevadesátém na lavičce německé reprezentace, která na  mistrovství Evropy Uhrinův výběr se Šmicrem v sestavě hned dvakrát porazila. Nejprve ve skupině, pak ve finále na trávníku ve Wembley. V prodloužení a navíc zlatým gólem, na nějž se ve finále evropského šampionátu hrálo poprvé a naposledy.

„Samozřejmě že jsem si to při každém setkání vybavil,“ přitakává Šmicer, že ani třináct let hořkost v duši nevymazalo. „Až po letech člověku dochází, jak hrozně blízko jsme měli obrovský úspěch. Teď možná ještě víc, než na trávníku Wembley.“

Po třinácti letech budou mít hráči, jimž teď dělá Šmicer manažera, příležitost k pomstě. Sice jen částečné, neboť Berti Vogts, jemuž bude v prosinci třiašedesát, vede na turnaji v Emirátech Ázerbájdžán, ale alespoň nějaké. Zvládnout by to měli, protože jejich středeční soupeř figuruje na žebříčku FIFA až na 125. příčce. Sice rozdíl sto deseti míst, ale po nedělním duelu s pořádajícími Emiráty člověk neví...

Vogts to na Čechy umí

„I pro nás je start na turnaji v Al Ajnu zkouškou, při níž hledáme vhodné hráče a formuje tým pro příští kvalifikaci,“ přiznával německý trenér, který se ujal ázerbájdžánské reprezentace v loňském roce. Zatím s ní stačil sehrát dvacet zápasů, v nichž slavil tři vítězství a uhrál šest remíz. Mimochodem i s Ruskem v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2010, což byl výsledek, kterého si v Ázerbájdžánu obrovsky považují.

„Pokračujeme tam, kde jsme v kvalifikaci o Afriku skončili, abychom v příštím cyklu dopadli lépe. Zápasy na turnaji v Emirátech jsou pro mé hráče velkou školou, při níž oni sbírají zkušenosti a já další poznatky o nich,“ nechal se slyšet Berti Vogts, který má v Ázerbájdžánu podepsanou smlouvu ještě na další dva roky.

Moc by se mu hodilo, kdyby do nich vstoupil dobrým výsledkem. První zápas na turnaji v Al Ajnu jeho tým s Irákem prohrál, teď v utkání o třetí příčku čekají Češi. A pozor, mistr světa a Evropy Němec Berti Vogts to na ně umí.

Sestava fotbalistů proti Ázerbájdžánu:
Grigar - Limberský, Šimůnek, Rajnoch, Pudil - Matějovský, Holek, Lička - Blažek, Magera, Papadopulos.

Reklama

Související témata: