Hlavní obsah

Cena za dva televizní přenosy z Emirátů? Dva přáteláky českého nároďáku!

Al Ajn (SAE)

Martyrium nekonečných jednání skončilo, i utkání o třetí příčku na turnaji v Emirátech Česká televize vysílá. „Snad to zase vyjde,“ doufal tiskový mluvčí fotbalového svazu Petr Svěcený, jenž na zajišťování přenosů z dalekých Emirátů vydatně participoval. A samozřejmě si přitom své užíval, neboť dohadování se společností Abu Dhabí Sport TV se neskutečně vlekla.

Foto: Jan Tauber

Hotel Hilton v Al Ajnu

Článek

Už nedělní přenos ze zápasu Bílkova výběru proti domácí reprezentaci Emirátů visel na vlásku. A to i přesto, že dohoda o přenosových právech z turnaje v Al Ajnu byla uzavřena s pořádným předstihem a Česká televize vysílání premiérového utkání nově se rodící české reprezentace avizovala rovněž dlouho dopředu.

„Čtrnáct dnů jsme měli sice garantováno, že práva na vysílání turnajových zápasů naší reprezentace dostaneme a Česká televize bude tudíž platit jen přenosové trasy, jenže po příletu jsme se dozvěděli, že to nebude vůbec tak jednoduché, jak se ještě v Praze zdálo. Představitelé zdejšího svazu totiž přišli s tím, že svá práva prodali televizní společnosti Abu Dhabí Sport TV a že musíme jednat s ní,“ přibližuje odysseu kolem vysílání z Emirátů Petr Svěcený.

Další problém nastal v tom, že se zástupcům České televize po celé dny nedařilo zastihnout v Abu Dhabí Sport TV nikoho, s kým by mohli dál rokovat. „Až večer před prvním zápasem vystřelili Arabové doslova astronomickou částku, kterou za přenos požadují. Naprosto neakceptovatelnou,“ prozrazuje Svěcený, že generalita českého fotbalu musela do dohadování dvou televizních společností vstoupit jako prostředník.

„Nechtěli jsme ochudit naše fanoušky o první střetnutí nově se tvořícího reprezentačního výběru proti domácímu týmu. Proto jsme nabízeli různé kompromisy, ale dohodli jsme se až hodinu před začátkem utkání. Opravdu hektika,“ oddechl si svazový mluvčí, když signál z Al Ajnu konečně putoval do Čech.

A ve středu putuje zase, takže fotbaloví příznivci mohou na obrazovkách ČT 4 vidět i střetnutí proti Ázerbájdžánu. „I přes povýšené jednání místní televize Abu Dhabí Sport TV jsme se nakonec na kompromisu shodli. Za přenosová práva z turnaje v Al Ajnu poskytneme arabské televizi zdarma přenosy ze dvou přátelských střetnutí, které bude hrát naše reprezentace v průběhu příštích pěti let doma,“ prozradil Petr Svěcený cenu, kterou český fotbal za vysílání dvou zápasů z Emirátů zaplatil.

Reklama