Hlavní obsah

Alespoň nějaké drtiče český fotbal má, jedenadvacítka jen vyhrává

BALLYMENA

Žádné obligátní špagety, rýže, kuřecí a hovězí maso. V úterý večer se v hotelu Adair Arms v Ballymeně servírovalo atraktivnější menu: losos, hranolky, guláš a dort. Fotbalisté české reprezentace do 21 let tak oslavili výhru 2:1 nad Severním Irskem. Tým trenéra Jakuba Dovalila má stále plný počet bodů a je v kvalifikaci mistrovství Evropy 2011 krůček od baráže.

Článek

Pět zápasů, pět vítězství. To je skvostná bilance fotbalové jedenadvacítky v kvalifikační skupině mistrovství Evropy 2011, v níž se jí s uctivým bodovým odstupem dívají na záda také Němci, úřadující šampióni. A vzhledem k tomu, že Češi mají v příštím roce před sebou už jen tři domácí zápasy se San Marinem, Německem a Islandem, neměl by jim postup do baráže uniknout.

„Je fakt, že tak dobrou bilanci jsme asi ani sami nečekali. Je to velmi dobrý základ pro konec kvalifikace, ale musíme být obezřetní až do poslední chvíle,“ řekl trenér Jakub Dovalil pro ČTK.

Vzhledem ke složité přestavbě, jíž prochází reprezentační áčko, je vítězná série mladíků povzbudivá. Nelze vyloučit, že se některý z nich již brzy objeví v Bílkově výběru. Nabízejí se mu třeba zkušení stopeři Suchý a Mazuch. V záloze potom technický Dočkal, pracovitý Mareček nebo levonohý Zeman. V útoku pak „Rambo“ Rabušic.

V Ballymeně se ukázal také „Ital“ Kozák

Dovalil však přesto nespí na vavřínech a hledá další zajímavé hráče. Povolal do mužstva Čechokanaďana Lenského z Utrechtu a vítězný gól pak v Ballymeně vstřelil útočník Kozák. V Itálii působící forvard byl přitom povolaný až dodatečně za zraněného Chramostu. „Dlouho jsme se rozhodovali, nakonec nás Libor při trénincích přesvědčil a ukázalo se, že se tah povedl. Kromě toho, že dal gól, vybojoval ještě řadu soubojů, vyhrával hlavičky a při tom toho hodně inkasoval,“ pochvaloval si trenér, že vybral dobře.

Kozák vyletěl z Opavy až do Lazia Řím, odkud nyní hostuje ve druholigové Brescii. „Jsem moc rád, že mi to vyšlo. Dostal jsem se do základu a ještě dal gól. To je skvělé,“ radoval se Libor Kozák.

V Brescii hraje mnohem více než v Laziu. „Vím, že tento rok je pro mě hodně důležitý. Zatím máme odehráno dvanáct zápasů a na hřiště jsem se dostal ve všech, i když od začátku jsem hrál asi ve čtyřech. Mužstvu se zatím vede střídavě. Změnil se trenér a teď se daří více. Ale druhá italská liga je dlouhá a vyrovnaná soutěž,“ popsal Kozák.

Reklama

Související témata: