Hlavní obsah

Bílek s posledním místem spokojen nebyl. O ostudě či blamáži však mluvit nechtěl

Jeho výběr na turnaji v Emirátech totálně propadl, přesto nový trenér české fotbalové reprezentace o ostudě či blamáži mluvit nechtěl. A to přesto, že po remíze s Emiráty a prohře s Ázerbájdžánem, tedy mužstvy ze druhé stovky světového žebříčku FIFA, skončil v Al Ajnu poslední a hrou totálně propadl. „Naštvaný nejsem, spokojený ale také ne,“ tvrdil Michal Bílek bezprostředně po utkání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Musíte být asi hodně zklamaný. Dva zápasy s mužstvy ze druhé světové stovky a ani jedno vítězství...

Každý výsledek je pochopitelně důležitý pro sebevědomí a sebedůvěru mužstva, navíc představuje i povzbuzení do dalších zápasů. Pro mě však bylo podstatné, že jsem až na Kušníra viděl v akci i při společných trénincích všechny hráče, které jsme do Emirátů přivezli. Výsledky nepředstavovaly to první, na co jsem se díval.

To vám stačilo? To vás nenaštvalo vyřazení s Emiráty a nakonec ani to, že jste dokonce ani zápas o třetí příčku nezvládli?

Naštvaný nejsem, spokojený ale samozřejmě také ne. Opakuji, že šlo o přípravu a testování hráčů, kteří dokázali, že dovedou poctivě pracovat, i když po technické stránce jim něco malinko chybí.

Myslíte, že fotbalový národ bude stejného mínění? Že výsledky v Emirátech nebude brát jako blamáž a potupu českého fotbalu?

Každá porážka a neúspěch národního mužstva vyvolá pochopitelně negativní odezvu, s tím musíme počítat. Přesto nebudu nad hráči vynášet negativní soudy. Vždyť třeba takový Ázerbájdžán rozhodně nemá špatné mužstvo, neboť dokázal remizovat i s Ruskem.

Takže s poslední příčkou na turnaji vlastně rozladění nevládne?

Počítal jsem, že si s vystoupením v Emirátech poradíme lépe, to netajím.

To vás nerozladilo ani to, že vás soupeři přehrávali?

Ázerbájdžán nás v první půli nepřehrál vůbec, naopak jsme jeho hráče donutili k tomu, že neměli žádný prostor. I se stylem hry jsem byl do přestávky spokojen, neboť jsme si počínali, jak jsme hrát chtěli a měli. Soupeře jsme dostávali pod tlak, ale v ofenzívě bohužel kvalita scházela. Balónů jsme sice získávali dost, ovšem připravovali jsme si jen náznaky šancí, takže jsme nebezpeční nebyli.

Po změně stran ovšem mužstvo odešlo, stejně jako v úvodním turnajovém duelu proti Emirátům...

Zápas měl skutečně podobný průběh. Podobně jako v prvním utkání proti Emirátům už jsme nehráli po změně stran tak důsledně a ani střídání na výkonu nic nezměnilo.

Před turnajem jste hlásal, že vsadíte na ofenzivní fotbal. Neustoupíte po zkušenostech z Arábie ze své filosofie?

Neustoupím. Útočný styl je dobrý, pokud se praktikuje důsledně, o čemž jsme se v prvních poločasech obou střetnutí mohli přesvědčit. Až na to, že ve finální fázi nám chyběla kvalita.

Reklama

Související témata: