Hlavní obsah

Zklamání. Jinak se naše vystoupení a umístění hodnotit nedá, uznal cestou z Emirátů Bílek

Podobnou blamáž už český fotbal léta nezažil. Nově se tvořící reprezentace skončila na turnaji v Emirátech poslední a ani porodní bolesti toto umístění a hlavně tristní vystoupení neomlouvají. „Zklamání. Jinak se vystoupení a umístění hodnotit nedá,“ uznal trenér Michal Bílek, ale také dodal: „O tom, jak teď budu vnímán veřejností, nepřemýšlím, pro mě je podstatné, abychom dali dohromady mužstvo, které bude úspěšné v kvalifikaci.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

První rozčarování pominulo, bezprostřední reakce na blamáž v Al Ajnu opadly. Co vy ? Jak jste s odstupem čtyřiadvaceti hodin spokojen s vystoupením na turnaji v Emirátech?

Dvojzápas s Emiráty a Ázerbájdžánem pro nás nedopadl dobře, ale alespoň jsme vyzkoušeli až na zraněného Kušníra všechny hráče, jež jsme do Emirátů vzali. A ještě jedno plus turnaj přinesl - měl jsem možnost sledovat, jak si osm našich nejlepších ligových fotbalistů, jež jsem do kádru nominoval, při mezinárodní konfrontaci v Al Ajnu povede a poradí.

Moc nadšený jste z nich asi nebyl...

S přístupem či požadovanou agresivitou problémy nebyly, potíž nastávala v momentě, kdy jsme získali balón a naše herní kvalita se měla projevit. Scházela kvalitní přihrávka, špatně jsme kombinovali, nedovolili jsme si nic v soubojích jednoho na jednoho, nebyli jsme nebezpeční, o střelbu ze střední vzdálenosti jsme se pokoušeli minimálně, o kreativitě ve středové řadě ani nemluvě. V tom všem jsme v obou zápasech pokulhávali.

Prostě váš výběr podal jen věrnou a pravdivou výpověď o stavu českého fotbalu...

Tak silné výrazy používat nechci, ale naše vystoupení skutečně o něčem svědčí.

Třeba o žalostné úrovni ligy?

Velkou kvalitu nemá, to je jednoznačné.

Přesto hráče hájíte a konkrétně neřeknete, že by se v celém devatenáctičlenném kádru našel fotbalista, kterého po účinkování v Al Ajnu už příště do národního nepovoláte!

Nikoho nezatracujeme, i když někomu se povedlo vystoupení na turnaji víc a jinému méně. Dál však budeme sledovat všechny. Samozřejmě že s hráči, kteří se před cestou do Emirátů omluvili anebo které jsme nenominovali, by kvality mužstva narostly. S Rosickým, Plašilem, Hübschmanem určitě.

Zkusme tedy navodit opačnou modelovou situaci.... Do prvního kvalifikačního duelu o Evropu 2012 chybí pouhý týden a vy byste měl doplnit reprezentační tým z mančaftu, který jste měl v Emirátech. Po kolika hráčích byste sáhl?

Přesný počet neřeknu, ale někteří naznačili, že by mohli v budoucnu v áčku hrát, jiným to bude trvat déle. Zatím je ale zbytečné spekulovat o tom, kdo by to mohl být, natož pak jmenovat.

Jenže váš tým nejenže nevyhrál ani jeden zápas, on dokonce nevstřelil ani gól. A to přesto, že jste proklamoval útočný fotbal, který chcete s reprezentací hrát!

Měli jsme v kádru šest útočníků a proto jsme na ofenzivní rozestavení vsadili. Nenapadlo by mě, že nevstřelíme za 180 minut branku, což ale neznamená, že práce mužstva byla špatná. I třeba proti Ázerbájdžánu jsme získávali spoustu míčů, ale kvalita v zakončení nám scházela. Branku soupeřů jsme ohrožovali sporadicky, vzmohli jsme se jen na závary...

Takže si pořád myslíte, že český fotbal má předpoklady k tomu, aby reprezentace mohla hrát ofenzivním stylem 4-3-3, který preferujete?

V Emirátech to nebylo o systému.

O čem tedy?

O tom, jak si hráči poradili s jednotlivými zápasy.

Jenže oni si myslí něco jiného. Mnozí se nechali slyšet, že váš systém neměli zažitý a i proto nedali ani gól a skončili poslední...

Ale to vůbec ne! Vždyť i v klubech nastupují na postech, v nichž hráli teď v reprezentaci. Blažek, Papadopulos, Hloušek hrají či hrávali ze strany, Magera operoval ve svém prostoru, takže v systému chyba rozhodně nebyla.

Nemalujete situaci kolem nově se rodící reprezentace až příliš na růžovo? Už jste vůbec stačil registrovat negativní reakce fotbalového národa na vystoupení v Emirátech?

Vím, že reakce jsou a budou negativní a vůbec se jim nedivím. I pro mě bylo vystoupení na turnaji jednoznačným zklamáním. Vždyť i já před cestou do Emirátů tvrdil, že výsledek bude důležitý. Pro sebedůvěru, pro všechno, co bude dále následovat a co přijde. Jenže jsme ve fázi hledání a proto turnajové resumé pro mě není až tak směrodatné.

To si opravdu myslíte, že v dnešní době ještě může reprezentace nastupovat k zápasům bez ohledu na výsledek a ohánět se tím, že přece hledá a zkouší hráče?

Já přece neřekl, že můžeme hrát bez ohledu na výsledek. Ten pochopitelně důležitý je, vystoupení v Arábii se nepovedlo, šlo jednoznačně o zklamání, ale i když jsme skončili v Al Ajnu čtvrtí, nemyslím, že by hráči nastupující v Emirátech už neměli dostat další šanci.

I přesto, že si nedovedli poradit s protivníky, kteří na žebříčku FIFA figurují o více než sto příček pod českou reprezentací? Vždyť Emiráty jsou na 115. místě a Ázrebájdžán dokonce o dalších deset příček níž!

Uznávám, je to zklamání. Jinak se naše vystoupení a umístění hodnotit nedá.

Nezadělal jste si tím i vy sám na problémy? Přece jste musel registrovat, že už po inauguraci do funkce trenéra reprezentace nebyly reakce na vaše zvolení právě dvakrát nadšené...

O tom, jak budu vnímán veřejností, teď nepřemýšlím, pro mě je podstatné, abychom dali dohromady mužstvo, které bude úspěšné v kvalifikaci. Záležet bude proto na dalších výsledcích, jichž s reprezentací dosáhneme.

Nenapadlo vás alespoň ex post, že jste měli do Arábie letět a na turnaji v Emirátech hrát jen pod hlavičkou reprezentačního či ligového výběru, než takto hazardovat s už beztak pošramoceným jménem českého fotbalu?

Takhle jsem rozhodně nepřemýšlel. Na turnaj jsme jeli jako národní tým. Ostatně, byli v něm přece hráči, kteří s reprezentací zkušenosti mají.

I předseda svazu Ivan Hašek, který ještě pár dnů v Dubaji zůstává, sdílel podobný názor jako vy?

Zatím jsme se na toto téma nebavili, až po jeho návratu si o víkendu sedneme. Samozřejmě že po porážce nebyl ani on v takové náladě, jako kdyby se vyhrálo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články