Hlavní obsah

Krizí už nároďák překonal několik, to však ještě měl mimořádné hráče...

Chmury a černé vize namísto obrození. Test nových adeptů fotbalové reprezentace dopadl na turnaji v Emirátech katastrofálně, a tak se vtírá nepříjemná otázka, co bude dál. Národní tým prošel v samostatné české éře několika krizemi a pokaždé se z nich vyhrabal - protože mohl těžit z generace mimořádných hráčů. Teď se však zdá, že nový kouč Bílek nemá kde brát.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Nedvěd ještě v reprezentačním dresu. Jeho zdatní nástupci jsou pomalu na vymření...

Článek

Vyřazení v kvalifikaci MS 1998 (Uhrina střídá Chovanec)

Přes Španěly a Jugoslávce to ve skupině nešlo. Dušan Uhrin se však koncem roku 1997 rozloučil třetím místem na Poháru FIFA v Rijádu a Jozefu Chovancovi předal de facto shodný tým, který na EURO 1996 senzačně vybojoval stříbro. Začátkem roku 1999 se navíc objevil na scéně mimořádný kanonýr Koller, naopak v srpnu 2001 v reprezentaci dohrál záložník Berger.

Vyřazení v kvalifikaci MS 2002 (Chovance střídá Brückner)

Na EURO 2000 tým postoupil bez ztráty bodu, tam však vypadl již ve skupině. Po osmi letech panování spláchly problémy v podnikání šéfa svazu Chvalovského, který byl v únoru 2001 před odletem na zápas do Makedonie zatčen přímo na letišti. Chovanec si marně stěžoval, že pro strahovské bafuňáře je reprezentace až druhořadá, protože především „hrají“ o svá další koryta. Baráž s Belgií byla v listopadu 2001 obrovským zklamáním.

Ačkoliv některé z opor začaly uvažovat o konci reprezentační kariéry, skončil jen kverulant Řepka. Tři mušketýři Nedvěd, Poborský a Šmicer táhli mužstvo dál, Karel Brückner k nim a Kollerovi přimíchal Galáska a čerstvou krev ze „svojí“ jedenadvacítky, což byl mix, který Čechům záviděl celý svět. V letech 2002 a 2003 ani jednou neprohráli, na EURO 2004 v Portugalsku vypadli v semifinále, ale měli i na zlato...

Vyřazení ve skupině MS 2006 (Brückner zůstává)

Veteráni z Anglie ´96 začali odpadat. Nedvěd se rozloučil po ME 2004, v listopadu 2005 však pomohl v baráži a na mistrovství světa si ještě zahrál. Turnaje se však kvůli zranění nedočkal Šmicer. Vyřazením v Německu se rozloučil Poborský, po šampionátu definitivně odešel i Nedvěd.

Brückner zůstal a dodržel pravidlo, že jako hlavní kouč v každé kvalifikaci uspěl. V březnu 2007 otřásl veřejností bujarý večírek, který si hráči v hotelu Praha dopřáli bezprostředně po porážce s Německem. Kouč to ustál a před klíčovým duelem v Mnichově nachystal mužstvo tak dobře, že v Německu senzačně vyhrálo 3:0 a mohlo slavit postup.

Vyřazení ve skupině ME 2008 (Brücknera střídá Rada)

Od začátku roku 2008 nehrál dlouhodobě zraněný špílmachr Rosický, který citelně chyběl na šampionátu i po něm. Po EURO skončili Koller a Galásek a svazová generalita začala hledat nového kouče. Po pitoreskním průběhu volby vyhrál Brücknerův asistent Petr Rada. Od začátku narážel na nedostatek především tvořivých hráčů, ale k omlazovacímu řezu se neodhodlal. Zkoušel přemluvit k návratu Nedvěda s Kollerem a byť mu to prý slíbili, ani jeden nepřijel.

Vyřazení v kvalifikaci MS 2010 (mužstva se ujímá Bílek)

Nit tří postupů na velké turnaje v řadě se přetrhla. Rada po domácí prohře se Slováky a následné pánské jízdě hráčů skončil, s reprezentací sekl také obránce Ujfaluši. Letní král František Straka vedl nároďák v jediném přátelském duelu, po vítězství ve volbách pak usedl na lavičku nový šéf svazu Ivan Hašek. Jenže zpackanou kvalifikaci už nezachránil ani on, navíc skončil obránce Jankulovski, další z památného týmu „Portugalců“.

Žezla se chopil Michal Bílek, jemuž není co závidět. Kováč s Grygerou se už chtějí soustředit na klubovou kariéru, Baroš svým dalším excesem během závěrečného dvojzápasu potvrdil, že zůstává nepolepšitelným kvítkem. Nadějná stříbrná dvacítka z MS 2007 je zatím spíš Ztracenou generací, snad kromě Necida se nikdo nový na výsluní netlačí. Nenávratně chybí také jedna další generace, ta z jedenadvacítky vedené koučem Ličkou. Postup na ME měla na talíři, ale nakonec neuspěla. Také proto zeje mezi Nedvědem, Poborským a spol. a současnými juniorskými výběry taková generační díra. Žolíky tak zůstávají už jen gólman Čech a snad i uzdravený Rosický.

„Je potřeba si na rovinu říci, že už nejsme v top společnosti. V ní naše reprezentace byla, protože měla top hráče. Jenže kolik osobností jí teď zbylo!?“ poukázal pro Sport.cz bývalý kouč jedenadvacítky Ivan Kopecký.

V tom je největší nebezpečí současného stavu. Minulé krize reprezentace brzy překonala, protože ještě stále byla vynikajícím týmem. Jenže o koho se má opřít Bílek!?

Reklama