Hlavní obsah

Češi jsou definitivně v druhém koši pro losování kvalifikace ME

NYON

Zápasy baráže o účast na mistrovství světa nic nezměnily na tom, že čeští fotbalisté budou při losování kvalifikace mistrovství Evropy 2012 nasazeni v druhém koši. Losování se uskuteční 7. února ve Varšavě a zajímat bude 51 členských zemí. Polsko a Ukrajina mají jako pořadatelé start ve finálovém turnaji zajištěn.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Fotbalista Václav Svěrkoš (vpravo) gratuluje spoluhráči Milanu Barošovi ke gólu v utkání proti San Marinu.

Článek

Předpokládané rozdělení do košů na základě žebříčku UEFA doznalo po barážových duelech minimálních změn. Paradoxně až do čtvrté výkonnostní skupiny spadlo Slovinsko, přestože si vybojovalo postup na světový šampionát přes Rusko. Polepšilo si naopak Rakousko, které je v třetím koši.

V bojích o postup na šampionát v roce 2012 v Polsku a na Ukrajině tak do Prahy přiletí jeden tým z elitní devítky, kterou podle dnes zveřejněného žebříčku tvoří Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Chorvatsko, Rusko, Francie a Portugalsko.

Přímý postup budou si na rozdíl od minulé evropské kvalifikace zajistí jen vítězové skupin a nejlepší tým z druhého místa. Ostatní mužstva z druhých pozic čeká baráž.

Výběr Michala Bílka se s jistotou vyhne opakování regionálního derby se Slovenskem, bát se nemusí ani Řecka, Švédska, Švýcarska, Srbska, Turecka, Dánska a Rumunska. Všechny tyto týmy jsou rovněž v druhém koši.

Žebříček pro losování kvalifikace se poprvé sestavuje na základě výsledků v posledních třech cyklech, při čemž ten nejstarší v něm má nejmenší váhu.

Rozdělení do výkonnostních košů pro losování kvalifikace ME 2012:
I. Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Chorvatsko, Portugalsko, Francie, Rusko,
II. Řecko, Česko, Švédsko, Švýcarsko, Srbsko, Turecko, Dánsko, Slovensko, Rumunsko,
III. Izrael, Bulharsko, Finsko, Norsko, Irsko, Skotsko, Severní Irsko, Rakousko, Bosna a Hercegovina,
IV. Slovinsko, Lotyšsko, Maďarsko, Litva, Bělorusko, Belgie, Wales, Makedonie, Kypr,
V. Černá Hora, Albánie, Estonsko, Gruzie, Moldavsko, Island, Arménie, Kazachstán, Lichtenštejnsko,
VI. Ázerbájdžán, Lucembursko, Malta, Faerské ostrovy, Andorra, San Marino.

Reklama