Hlavní obsah

VIDEO: Necid už dohnal Kollera - alespoň trefami v ruské lize

PRAHA

Rychle zapomenout na blamáž v Emirátech a soustředit se na závěr fotbalového podzimu ve svých klubech. To je příkaz pro české reprezentanty po vypečeném turnaji v Al Ajnu. Nejlépe se to podařilo mladému kanonýrovi Tomáši Necidovi, který se v ruské lize dvakrát trefil a spolurozhodl tak o držiteli mistrovského titulu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Necid oslavuje svůj gól v utkání proti Polsku.

Článek

Dostal do vínku nelehký úkol. Nahradit v národním týmu Jana Kollera. Zatímco populární Dino se za jedenáct let působení a 91 zápasů v české reprezentaci stal s 55 góly jejím suverénně nejlepším střelcem v historii, dvacetiletý Tomáš Necid je teprve na začátku cesty. Debutoval před rokem a ve 12 mezistátních startech si připsal slušné čtyři trefy.

Sebevědomí však mladému exslávistovi nikdy nechybělo a po sobotě si může libovat, že alespoň v jednom hledisku se Kollerovi vyrovnal. Kolo před koncem ruské ligy mají oba čeští snajpeři na kontě shodně po devíti gólech.

Nejlepší střelci ruské ligy
21 - Welliton (Spartak Moskva), 16 - Domínguez, Bucharov (oba Kazaň), 12 - Keržakov (Dynamo Moskva), Alex (Spartak Moskva), 11 - Syčev (Lokomotiv Moskva), 10 - Lachijalov (Groznyj), Bystrov (Petrohrad), 9 - mj. Koller (Samara), Necid (CSKA Moskva), ... 2 - mj. Jarošík (Samara), 1 - mj. Jiránek (Spartak Moskva).

Útočník CSKA zazářil dvěma trefami v derby se Spartakem. Necid tak nejvýznamnější měrou přispěl k výhře 3:2, vzal Spartaku naději na titul a obhajobu mohla slavit Kazaň. „Byl to náš nejlepší zápas v sezóně, a i když rozhodující gól padl trochu kuriózně, tři body jsme si určitě zasloužili,“ zářil Necid, jemuž ke druhé brance pomohla hrubka gólmana.

Moc dalších dobrých zpráv trenér nároďáku Michal Bílek nedostal. Snad jen, že gólman Čech drží v Premier League neprůstřelnost nebo že mladý záložník Morávek dal při svém druhém startu v bundeslize hned po chvilce gól. Tvořivých hráčů se reprezentaci zoufale nedostává a talentovaný exklokan by mohl být jednou z dobrých alternativ. Musel by však hrát pravidelně, což pro něj bude v Schalke ještě běh na dlouhou trať.

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Mohl si v brance i pospat... Blues snadno porazili Wolverhampton 4:0, vyhráli počtvrté v řadě a český gólman během této série pokaždé udržel čisté konto.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Chytal znovu výborně a byť poslední Berlíňané ve Stuttgartu neudrželi nadějné vedení, přispěl k remíze 1:1.
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - U výhry 1:0 nad Udine nebyl.
Roman Hubník (Sparta) - Při absenci Řepky zaučoval debutanta Hejdu, s oslabeným Libercem však moc práce neměli (2:0).
Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) - Jako vždy aktivní. Gólovou šanci sice nevyužil, vypracoval však aspoň první gól a pomohl tak k výhře 2:0 nad Randers.
David Rozehnal (Hamburk) - Hrál solidně, jenže HSV najednou ztrácí a doma nečekaně propadl s předposlední Bochumí (0:1).
Tomáš Sivok (Besiktas) - Opora obhájce titulu, který v derby smázl vedoucí Fenerbahce 3:0 a ztrácí na soupeře už jen čtyři body.
Záložníci:
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) - Příliš nevynikal a jeho tým prohrál v nejprestižnějším duelu na hřišti vedoucího Dynama Kyjev hladce 0:3.
David Jarolím (Hamburk) - Znovu byl vidět, jenže spoluhráči ani z jeho přihrávek nic nevytěžili a porážka s Bochumí je již pátým zápasem bez výhry.
Marek Matějovský (Reading) - „Doma“ mu systém 4-3-3 sedl víc než v Emirátech a dočkal se výhry 2:1 nad Blackpoolem. Jeho tým je tak ve druhé lize dva body nad čárou ponoru.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Zahrál si do 59. minuty a pak nevěřícně koukal, jak „Vlaštovky“ nevyužily drtivý tlak, prohrály doma s Valenciennes 0:1 a ztratily první příčku.
Daniel Pudil (Genk) - V Kortrijku neodvrátil porážku 1:2. Předvedl jednu ze svých jedovatých střel, ale to nestačilo.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Hrál do 71. minuty a vše mohlo být jinak, kdyby na začátku využil velkou šanci. Takhle však Kanonýři prohráli v Sunderlandu 0:1.
Libor Sionko (FC Kodaň) - Proti Randers si znovu nekopl ani minutu.
Radek Šírl (Petrohrad) - Odehrál celý bezbrankový duel v Kazani, po němž domácí slavili obhajobu titulu a Zenit ještě udržel naději na předkolo Ligy mistrů.
Útočníci:
Adam Hloušek (Slavia) - Těšil se na emotivní zápas proti „svému“ Jablonci. Sešívaní však neprocitli ani na Střelnici (1:1) a jejich opora také nic moc nepředvedla.
Tomáš Necid (CSKA Moskva) - Paráda. V derby na Spartaku dal dva góly, významně tak přispěl k výhře 3:2 a s devíti trefami se už v ruské lize srovnal se svým reprezentačním předchůdcem Janem Kollerem.
Michal Papadopulos (Heerenveen) - Nenavázal na svá dvougólová vystoupení a jeho tým si z Ajaxu odvezl výprask 1:5.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Mužstvo mělo volný víkend.
Jiří Štajner (Hannover) - Jako by na týmu ležel stín tragédie gólmana Enkeho a po bezkrevném výkonu prohrál na Schalke 0:2.

Reklama

Související témata: