Hlavní obsah

Angličané nesmí na fotbal v Turecku

Anglickým fanouškům toužícím spatřit na vlastní oči zápas reprezentačního týmu Anglie v Turecku jsou do cesty kladeny další překážky mající za účel jim tento výlet odepřít. Poté, co jim cestu k zápasu evropské kvalifikace "z bezpečnostních důvodů" nedoporučil jak trenér národního týmu Sven Goran Eriksson i modla a kapitán mužstva David Beckham, je nyní čekají důkladné kontroly.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

Poslední zápas evropské kvalifikace sehrají Angličané v Turecku 11. října, ale už dnes jsou přijímána vysoká bezpečnostní opatření.  Nikdo totiž nechce, aby se opakovaly tři roky staré tragické události ze zápasu Galatasaray - Leeds United.

Tehdy přijely do Istanbulu stovky anglických fanoušků podpořit anglický Leeds v semifinále Poháru UEFA. Po zápase se ale v ulicích Istanbulu rozpoutaly masové rvačky mezi Turky a anglickými rowdies. Při neskutečném řádění obou stran zemřeli na pobodání dva Angličané a a nejméně 11 dalších osob bylo zraněno.

Žádný Angličan do hlediště v Istanbulu

Nyní čeká příznivce anglické kopané čtyřstupňová bezpečnostní kontrola, jenž by měla snížit riziko na minimum. Britské bezpečnostní složky by měly fanoušky, kteří nebudou respektovat doporučení fotbalového svazu a budou chtít to Turecka odcestovat, zadržet již na letištích a v přístavech. Podobná opatření při příjezdu do země zavedou i jejich turečtí kolegové.

Podle dohody obou národních fotbalových svazů budou muset navíc všichni diváci, kteří se budou chtít dostat na stadion v Istanbulu, prostřednictvím cestovního pasu prokázat, že jsou tureckými občany. Pokud by se přesto nějaký Angličan na stadion dostal, je policie oprávněna ho z hlediště vykázat.

Anglický fotbalový svaz se kvůli obavám z možných násilných konfliktů vzdal vstupenek určených pro vlastní fanoušky a všem Angličanům důrazně doporučil, aby do Turecka v žádném případě necestovali.

Reklama

Související témata: