Hlavní obsah

Reprezentace je největším domácím fotbalovým propadákem roku 2009

PRAHA

Končí rok zklamání. Český fotbal si jich připsal až dost. Při bilancování se do role největšího odpadlíka dostala reprezentace, která vyhořela v kvalifikaci mistrovství světa. Sport.cz položil deseti fotbalovým osobnostem anketní otázku, kdo je v českém fotbale v roce 2009 nejvíc zklamal. A favorit „nezklamal“... Národní tým je jasně největším propadákem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Smutný Milan Baroš po utkání na Slovensku

Článek

Čtyři trenéři se během roku na lavičce národního týmu vystřídali. Naplnit sen o Africe však nedokázal ani jeden z nich. Češi budou na mistrovství světa chybět. A kdyby jen to. Po zpackané kvalifikaci se testování nových tváří změnilo v jednu velkou blamáž, reprezentace nezvládla turnaj v Emirátech a po konfrontaci s průměrným domácím týmem a ještě průměrnějším Ázerbájdžánem skončila poslední...

Žádný div, že si nároďák vysloužil hned sedm nominací na zklamání roku. Shodli se na tom internacionálové Přemysl Bičovský, Miroslav Kadlec a Stanislav Levý, komentátor Jaromír Bosák, dlouholetý předseda disciplinárky Alexander Károlyi, trenér Petr Uličný a Sport.cz. Loni se v této anketě propadákem roku stala také jednoznačně Sparta.

Složení skupiny nahrávalo postupu

„Čekal jsem, že se reprezentace prosadí daleko víc. Já byl dokonce přesvědčený, že na šampionát postoupí. I neúspěchy však bohužel patří k fotbalu,“ smiřuje se Uličný s realitou. „Také já jsem přesvědčen, že hráčský potenciál na postup měla. Složení skupiny navíc nahrávalo tomu, aby se naše kvality projevily. Nepodařilo se, důvodů je víc. Na ně se ale historie neptá, v ní zůstane jen výsledek. A my jsme nepostoupili,“ přidává se Károlyi.

V Emirátech by neprohrál ani výběr Povltaví...

„Nejenže jsme se neprobojovali na šampionát, ale pak i turnaj v Emirátech na závěr... To je pro mě obrovské zklamání. Z klubových týmů bych pak mohl jmenovat Liberec či Slavii,“ bilancuje Levý.

Arabská blamáž leží v žaludku většině expertů. „Zklamáním je pro mě vystoupení reprezentace na turnaji v Emirátech a potom také podzim Slavie. Ta aspoň na jaře vyhrála titul. Národní tým také měl některé dobré zápasy, ale budu jmenovat jeho, protože výkony v Emirátech byly opravdu katastrofální,“ potvrzuje Bičovský.

„Také já mám na mysli speciálně tým, který se představil na turnaji v Emirátech. Byli tam sice kluci s menšími mezinárodními zkušenostmi, ale to je neomlouvá. Narazili přece na soupeře, s nimiž by nemohl prohrát ani výběr Povltaví!“ poukazuje Bosák.

Výjimečná generace je prostě pryč

„Myslím, že výjimečných talentů nám neubývá jen ve fotbale, ale třeba i v hokeji a dalších sportech. Budeme si muset zvyknout, že deset let, kdy jsme se v období 1996-2006 opírali o výjimečnou generaci hráčů a výjimečný tým, je pryč. Teď už nebudeme patřit k favoritům, každou kvalifikaci se budeme muset rvát o postup,“ avizuje Kadlec. „A pokud někam postoupíme, měli bychom si toho náležitě vážit. A také nároďáku fandit, protože přece není možné, aby nebyly klíčové domácí zápasy o postup vyprodané a aby v hledišti navíc měli navrch příznivci soupeře...“ kroutí hlavou kapitán finalistů mistrovství Evropy 1996.

Slavia ztratila Ligu mistrů i domácí nadvládu

Dvě nominace od internacionálů Ladislava Vízka a Horsta Siegla si „vysloužila“ Slavia. „V kategorii zklamání je pořádný přetlak... Nejvíc asi Slavia a její vyřazení s Tiraspolem. Měla to do Ligy mistrů tak krásně nalajnované, ale Tiraspol, to byla ostuda. Pak samozřejmě reprezentace, protože tak lehkou skupinu už nikdy mít nebudeme. Ale také další kluby, které vypadly v pohárech...“ vypočítává Vízek.

„Slavia, až za ní nároďák. Slavia nepostoupila do Ligy mistrů a ztrácela i v domácí soutěži. Mohl bych ovšem jmenovat i další - Mladou Boleslav, Liberec, Brno. A taky Spartu, která nepostoupila v Evropské lize, přestože měla lehčí skupinu než Slavia. To mě hodně zklamalo,“ vyzdvihuje Siegl.

Dostalo se i na Vítkovice a Liberec

Dva týmy dostaly po jednom hlasu. „Jmenoval bych Liberec a Mladou Boleslav, ale víc Liberec. Mám pocit, že tam asi nejsou ideální vztahy,“ všímá si internacionál Peter Herda. „Dělám fotbal ve Vítkovicích, takže uvedu vystoupení našeho týmu ve druhé lize. A pokud by šlo o vrcholový fotbal, tak jednoznačně nároďák. Naděje na postup už sice byla malá, přesto jsem čekal, že s novým vedením nastane větší posun k lepšímu,“ shoduje se s většinou další internacionál Lubomír Vlk.

Reklama