Hlavní obsah

Hapal: Slováci nejsou lepší než Češi, ale v reprezentaci mají šikovnou generaci

Pavel DosadilSport.cz

Slováci zase dali Čechům na frak. Slovan ve finále zdolal Slavii, Žilina v utkání o třetí místo Bohemku. Jako by i halový Fortuna Víkend šampiónů v Praze naznačil, že staré fotbalové pořádky, které postavila na hlavu především kvalifikace MS 2010, už neplatí. Pavel Hapal může srovnávat. Je trenérem Žiliny a ještě loni byl asistentem u českého nároďáku.

Foto: archiv

Pavel Hapal

Článek

Od rozdělení federace platilo, že Češi mají ve fotbale nad Slováky navrch. Jenže zatímco Češi budou na mistrovství světa chybět, Slováci se tam poprvé i na jejich úkor probojovali. Znamená to, že jsou lepší?

Někde to bylo mylně interpretováno, ale nikdy jsem to neřekl. Nemyslím si, že by byli Slováci lepší než my. V reprezentaci se jim ovšem momentálně sešla šikovná generace, jež těží ze Škrtelů, Hamšíků a spol. A zatímco oni už mají mužstvo složené, my teď musíme národní tým přebudovat.

A to je právě problém. Vaše „anglická“ generace skončila, z reprezentace odcházejí už i „Portugalci“ a za nimi je propast...

Ano, bude třeba hodně trpělivosti. Od slavného roku 1996 prošla reprezentací řada velkých hráčů, které prostě nejde tak rychle nahradit. I po našem odvolání jsem klukům fandil, aby do Afriky postoupili. V závěru bylo klíčové, že nevyhráli na Slovensku. Všichni jsme byli namlsaní, že pravidelně jezdíme na všechny velké turnaje. Teď se to nepovedlo, ale nemyslím si, že je na tom český fotbal až tak špatně, aby zůstal tam, kde se momentálně pohybuje.

Není však varovné už i česko-slovenské srovnání na klubové úrovni?

To srovnání je těžké. Právě Žilina tu možnost v pohárech měla. Hrála dvakrát se Slavií a jednou s Libercem - a byla vcelku úspěšná. Myslím si ovšem, že česká liga je výš. Samozřejmě jsou na Slovensku kvalitní kluby, ale stále je tam i řada slabších. Nemyslím, že by se úroveň tamní ligy dostávala nad tu českou.

Šlo sice jen o halový turnaj, přesto byla ve hře slušná prestiž.

Před rokem jsem tady byl s Mladou Boleslaví a také letos bral turnaj jako součást přípravy. Mám samozřejmě radost, že se kluci kousli a tři ze čtyř zápasů vyhráli. Nemáme tak často příležitost konfrontace s českým fotbalem. Myslím, že je to škoda, líbila by se mi nějaká společná soutěž, třeba pohárová. Určitě by na obou stranách přilákala hodně diváků do ochozů.

V Žilině jste spokojený?

Už jsem působil v Nitře, takže slovenské prostředí znám. Po podzimu vedeme ligu, jen mě mrzí, že nás Košice vyřadily ze Slovenského poháru. Pokud jde o Evropskou ligu, vyřadili jsme Hajduk Split a pak po vyrovnaných duelech vypadli s Partizanem. Žilina má podobné ambice jako Mladá Boleslav, kde jsem doma působil naposledy, a také v české lize by patřila ke špičce.

Reklama

Související témata: