Hlavní obsah

Kadlec začal bundesligu zhurta, Hubník si musí na premiéru počkat

PRAHA

Zvědové fotbalové reprezentace jsou znovu v permanenci. O víkendu se rozběhla i bundesliga, takže Bílkovi vyvolení z kádru národního týmu se představují v Anglii, Itálii, Francii i Německu. Jankulovski, Ujfaluši či Kováč už do sféry trenérova zájmu nepatří, přesto mohl kouč zaznamenat řadu zajímavostí. První zápas roku Češi sehrají 3. března ve Skotsku.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Michal Kadlec z Leverkusenu oslavuje svůj gól v utkání s Mohučí.

Článek

Podstatnou část podzimu promarodil, a tak se do jarní části hned zkraje pořádně obul. Obránce Michal Kadlec dal po rohovém kopu gól hlavou, nastartoval v utkání s Mohučí obrat ve skóre a výrazně tak přispěl k výhře 4:2, díky níž si jeho Leverkusen udržel těsné vedení v tabulce před Schalke a Bayernem.

„Původně jsem na ten roh ani neměl jít. Ale nakonec jsem se do vápna vypravil a dopadlo to nad očekávání. Po dlouhé době se mi hlavička povedla. Bylo to čisté čelo, žádné ucho nebo bokem hlavy, jako se mi to stávalo dřív,“ žertoval v rozhovoru pro ČTK.

Kadlece už nelimitují problémy s kotníkem a je součástí týmu, který v bundeslize jako jediný ještě nepoznal hořkost porážky. Přesto se mužstvo nechce nechat unášet myšlenkami na mistrovský titul. „Všichni o něm sníme, ale ještě je příliš brzy. Na euforii tady opravdu místo není. Ta může přijít, až budeme mít něco v kapse,“ ujistil.

Ambice neztrácí ani Hamburk s Jarolímem a Rozehnalem

Čtyři body na vedoucí Leverkusen ztrácí čtvrtý Hamburk. Po vítězném duelu HSV s Freiburgem si mohl Michal Bílek udělat dvě pozitivní poznámky. K tahounům Hamburku znovu patřil kapitán David Jarolím a v obraně odehrál celý zápas stoper David Rozehnal, který se na podzim objevoval v sestavě střídavě.

Naopak nic než tvrdý boj o záchranu nečeká Romana Hubníka. Stoper, jemuž se náramně vydařilo roční hostování ve Spartě, teď z FK Moskva přišel zase zachraňovat berlínskou Herthu. Na vítězný marš svého nového týmu v Hannoveru (3:0) se však mohl jen dívat. Má problémy se zadním stehenním svalem.

„Není to až tak vážné, sval není natažený, spíš zatuhlý. Jen jsme v sobotu nechtěli riskovat, abych pak třeba kvůli jednomu zápasu nestál delší dobu. V úterý snad začnu trénovat a kdyby to šlo, tak bych v dalším kole s Mönchengladbachem rád hrál,“ vysvětlil.

Pro Bílka je Hubník jednou z nových tváří, na nichž by chtěl stavět přebudovanou reprezentaci.

Hůře než Hubník je na tom útočník Milan Baroš. V Mnichově se podrobil operaci nártu a k fotbalu by se mohl vrátit až za šest týdnů.

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Dostal dva góly, ale moc mrzet ho to nemuselo. Lídr tabulky rozprášil odevzdaný Sunderland 7:2...
Jaroslav Drobný (Hertha) - Hned na úvod jara vychytal čisté konto a Berlíňané se jasnou výhrou 3:0 v Hannoveru rázně pustili do záchranných prací.
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Na hřišti Chieva rozšířil už tak dost velkou marodku svého týmu. Se zlomeným nosem vydržel na trávníku jen do 30. minuty, brzy poté domácí rozhodli (1:0).
Roman Hubník (Hertha) - Kvůli problémům se zadním stehenním svalem přišel o premiéru v Hannoveru.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Nastartoval velký obrat. Gólem hlavou po rohovém kopu vyrovnal na 1:1 a lídr tabulky nakonec porazil Mohuč 4:2.
David Rozehnal (Hamburk) - Se začátkem roku dostal novou šanci, proti Freiburgu (2:0) odehrál celý zápas a moc práce s útočníky soupeře neměl.
Záložníci:
David Jarolím (Hamburk) - Připsal si velmi vydařený zápas. Dirigoval hru HSV a nahrál na první gól do sítě Freiburgu (2:0).
Marek Matějovský (Reading) - Kvůli zranění nehraje a jeho tým podlehl venku silnému Nottinghamu 1:2.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Když deset minut před koncem opouštěl hřiště, jeho tým ještě ve šlágru kola vedl, hned poté však hosté z Marseille vyrovnali na konečný stav 1:1.
Daniel Pudil (Genk) - V základní sestavě chyběl, nastoupil však již v 7. minutě a slavil výhru 3:1 v Charleroi.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Obětavým skluzem založil akci, z níž Kanonýři vytěžili na hřišti Boltonu první gól (2:0). Pak ovšem musel být rád, že za klukovský faul mimo hru nebyl vyloučen a díky shovívavosti rozhodčího dostal jen žlutou kartu.
Útočníci:
Václav Svěrkoš (Sochaux) - V Monaku nastoupil až čtvrt hodiny před koncem, hosté pak v závěru dvakrát inkasovali a prohráli 0:2.
Jiří Štajner (Hannover) - Připravil první šanci domácích, jenže pak už se na hřišti roztahovala jen Hertha (0:3)...

Reklama