Hlavní obsah

Rosický je dva roky po zranění zase ve formě

Bílkovi vyvolení se v minulém týdnu zapojili do řady fotbalových bitev, jedna zpráva je však pro kouče české reprezentace zcela zásadní. Téměř na den přesně dva roky po svém zranění záložník Tomáš Rosický ukázal, že je zase ve formě. Že znovu dokáže strhnout celý Arsenal a pokud na hřišti chybí, jsou Kanonýři často bezradní.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Fotbalista Tomáš Rosický během utkání proti San Marinu

Článek

Nabitý týden názorně ukázal, čím je Tomáš Rosický pro fotbalisty Arsenalu. Když ve středu za stavu 0:2 zavelel gólovou trefou k obratu v duelu s Boltonem, vyhoupli se Kanonýři po výhře 4:2 do čela Premier League. A když pak „Malý Mozart“ v neděli proti Stoke jen odpočíval na lavičce, Wengerův tým vyhučel z Anglického poháru a nezopakuje tak loňskou účast v semifinále.

Proti Boltonu vyrukoval Rosický téměř přesně dva roky po svém zranění, které mu způsobilo dvacetiměsíční pauzu a složitý návrat na hřiště. Chvála, které se pak po vítězném ligovém duelu dočkal, byla přímo symbolická. Špílmachr národního týmu je zkrátka zase zpátky a fit!

„Ukázali jsme velkou odolnost a mentální sílu, což je skvělé. Když otočíte podobné zápasy, tak to svědčí o tom, že můžeme dosáhnout něčeho opravdu velkého,“ pochvaloval si sám Rosický, který by si ve svojí čtvrté sezóně v Arsenalu už rád sáhl na některou z velkých trofejí.

Zatímco česká reprezentace sehraje první zápas letošního roku až 3. března ve Skotsku, Arsenal teď čeká v Premier League náročná prověrka. Postupně narazí na Aston Villu, Manchester United, Chelsea a Liverpool... A Rosický by měl znovu patřit k tahounům. „Je skvělé, že jsme nahoře, ale pořád je před námi dlouhá cesta. Závěr ligy může být každopádně dramatický,“ těší se.

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Měl volno a jeho tým vyhrál pohárový duel v Prestonu 2:0.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Lapil pokutový kop, jenže co to bylo poslednímu týmu tabulky platné, když doma ztratil další body remízou 0:0 s Mönchengladbachem...
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Po operaci zlomeného nosu nastoupil s maskou na obličeji a byl hodně aktivní. Ke konci byl střídán za stavu 1:1 a hostující AS Řím dal v nastavení vítězný gól.
Roman Hubník (Hertha) - Také o druhý ligový zápas kvůli zranění zadního stehenního svalu přišel.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Bayer vyhrál na půdě Hoffenheimu 3:0 a dařilo se i českému krajánkovi, který se podílel na třetím gólu.
David Rozehnal (Hamburk) - Místo v sestavě si zatím drží a za jediný inkasovaný gól, díky němuž domácí Dortmund vyhrál 1:0, nemohl.
Tomáš Sivok (Besiktas) - Odpočíval, protože zápas s Büyüksehirem byl odložen.
Záložníci:
David Jarolím (Hamburk) - Při jeho soubojích s Blasczykovským se hodně jiskřilo, k bodům to ovšem HSV v Dortmundu nepomohlo.
Marek Matějovský (Reading) - Zatím stále nehraje, takže přišel také o pohárovou výhru 1:0 nad Burnley.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Již ve 2. minutě otevřel skóre a položil tak základ k domácímu pohárovému vítězství 5:1 nad Ajacciem.
Daniel Pudil (Genk) - Odehrál celý domácí zápas, v němž si jeho tým připsal cennou výhru 2:0 nad FC Bruggy.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Odpočíval na lavičce, takže není podepsaný pod porážkou 1:3 na hřišti Stoke a vyřazením z Anglického poháru.
Útočníci:
Michal Papadopulos (Heerenveen) - Vydržel na trávníku jen do 35. minuty, jeho tým s Lejsalem i Švecem v sestavě si pak připsal uklidňující domácí výhru 4:2 nad Tilburgem.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Do vítězného pohárového duelu na půdě Saint Louis Neuweg (1:0) nezasáhl.
Jiří Štajner (Hannover) - Hrál celý zápas, krize jeho týmu se však prohloubila další porážkou v Mohuči (0:1).

Reklama