Hlavní obsah

Nad Řepkou udělal Bílek kříž. „Neoslovil jsem ho, ba ani jsem o něm neuvažoval,“ tvrdí

zp,dosSport.cz

V jednom má reprezentační kouč Michal Bílek jasno - za jeho vlády se sparťanská ikona Tomáš Řepka v národním mužstvu neobjeví. „Neoslovil jsem ho, ba ani jsem o něm nepřemýšlel. I třeba proto, že kvalifikace o Evropu začne až za devět měsíců. A to je hodně dlouhá doba,“ vysvětloval Bílek, co se mu před vstupem do nastávajícího jara a rychle se blížícím přípravným zápasem ve Skotsku honí hlavou.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Spartanský obránce Tomáš Řepka se za vlády Michala Bílka do reprezentace nepodívá.

Článek

Poslední reprezentační blamáž v Arábii si rozebral. A důkladně, přičemž i názorům svého šéfa a předchůdce u reprezentace Ivana Haška pozorně naslouchal.

„V Emirátech to rozhodně nebylo o tom, že by hráči turnaj odflákli. K zápasům přistoupili zodpovědně, úpornou snahu měli, jenže ta nestačila. Jejich výkonnost rovněž ne, což je alarmující. Proto by se měli hlavně oni sami nad sebou zamyslet,“ glosoval první muž českého fotbalu s odstupem tří měsíců výbuch v Al Ájnu.

Poučení, ale i poznatky z Arábie

Jeho podřízený Michal Bílek pak přidával i konkrétní zjištění. „Třeba že při absenci Rosického a Plašila nám až zoufale chybí kreativní hráč a že ho musíme usilovně hledat. Uvažoval jsem o Morávkovi, jenže ten v Schalke nehraje, s Matějovským je to podobné, takže se musíme upínat k Rosickému. Jsem moc rád, že po návratu na trávník hraje ve stejném stylu, jako před zraněním. Každý dotek s míčem, každý další zápas je znát na jeho výkonnosti a sebevědomí, což je strašně důležité. I pro reprezentaci, protože Rosický představuje velkou kvalitu,“ poznamenal Bílek.

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek (vpravo) a předseda ČMFS Ivan Hašekfoto: Právo/Petr Hloušek

Z Arábie si přivezl i další cenné poznatky, jež se pochopitelně promítnou do nominací jeho dalších výběrů. Už třeba teď, kdy bude dávat dohromady mužstvo na březnový přípravný zápas se Skotskem v Hampden Parku v Glasgowě. „Do Arábie jsme jeli zkoušet nové hráče, jimž jsem dal šanci. Turnaj sice dopadl špatně, ale já chci v hledání dál pokračovat. I v březnu ve Skotsku, i když tam chci jet s co možná nejsilnější sestavou. To ovšem neznamená, že další noví hráči příležitost nedostanou,“ nechal se slyšet Michal Bílek.

Řepku nechce. Má jiné adepty!

Konkrétní jména vyslovit nechtěl, jedno však resolutně vyloučil. Pilíř sparťanské defenzívy a momentálně určitě nejlepší stoper ligy Tomáš Řepka v jeho kádru figurovat rozhodně nebude. „Neoslovil jsem ho, ba ani jsem o něm neuvažoval. I třeba proto, že do vstupu do kvalifikace o Evropu nás dělí téměř devět měsíců, což je přece jen dlouhá doba,“ uvedl trenér Michal Bílek jeden ze svých argumentů. Přidal i další - poznatky z Řepkovy konfrontace na mezinárodním fóru, klima v mužstvu apod. „A navíc - adeptů na toto místo v sestavě máme dost. Sivoka, Hubníka, Kadlece, mladého Mazucha,“ vyjmenoval stopery, na něž může ukázat.

Záleží jen na Sionkovi

Do Glasgowa nepoletí ani Libor Sionko, i když přestup z Kodaně do Sparty by měl představovat jeho první krok ke comebacku do národního týmu, v nominaci se neobjeví ani Milan Baroš. „Baroš po zranění zkoušel běhat, ale bolest cítil dál, takže se rozhodl pro operaci. Má příliš dlouhý tréninkový i herní výpadek, než aby mohl zápas ve Skotsku zvládnout. Nemá smysl riskovat,“ vysvětloval Bílek, přičemž i Sionkovi dal naději. „Záleží na něm. Pokud se dostane do formy a ve Spartě bude podávat adekvátní výkony, v reprezentaci se zase objeví. Není důvod, aby šanci nedostal.“

Ani v případě Radoslava Kováče, který oznámil konec reprezentační kariéry, si Bílek nemyslí, že by šlo o kapitolu jednou provždy uzavřenou. „Domluvili jsme se, že se soustředí na působení ve West Hamu a v tomto kontextu také jeho slova vnímám. Neberu ho tak, že se reprezentace definitivně vzdal,“ korigoval Kováčovo prohlášení reprezentační trenér, jedním dechem však dodal: „Ale snad nemusím opakovat, že chci v reprezentaci jen fotbalisty, kteří za ni hrát chtějí. Proto při nominaci na Skoty klidně sáhnu i do Dovalilovy jedenadvacítky, kde se zajímaví hráči nabízejí.“

Reklama