Hlavní obsah

Šmicer: Od ukončení kariéry ve Slavii cítím velkou úlevu

mv, zp, dosSport.cz

Už je to čtvrt roku, co Vladimír Šmicer namísto do Edenu jezdí na Strahov, kde vykonává funkci manažera fotbalové reprezentace. Aktivní fotbal mu nijak neschází, naopak vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem a vicemistr Evropy z EURO 96 si své nové působiště nemůže vynachválit. „Ke konci kariéry mě koleno už hodně bolelo, beru to jako úlevu,“ řekl ve středu novinářům Šmicer.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Šmicer se loučí s fanoušky Slavie.

Článek

Co aktuálně řeší současný manažer národního týmu?

Vše směřuje k přípravě na přátelský zápas ve Skotsku. Myslím si, že vše probíhá standardně. Sledujeme hráče, kteří by mohli přijít v úvahu do nominace.

Jak tedy vypadá vaše práce v každodenní praxi?

Má činnost je hodně spjatá se spoluprací s předsedou svazu Ivanem Haškem a hlavním trenérem Michalem Bílkem. Hodně jsem na telefonu. Už jsme se byli podívat na Chelsea a Arsenalu, většinu utkání však sledujeme na satelitu.

Takový výjezd musí svazovou pokladnu přijít na velké peníze...

Samozřejmě, že musíme brát ohledy i na finanční stránku. A je pravda, že výdaje za takový výjezd malé nejsou. Proto se osobně snažíme sledovat jen ty hráče, kteří jsou na hraně výběru do nominace. Upřímně kvůli tomu nechceme každý týden někde být. Můžeme se opřít o známé. Ať už to je ve Francii nebo jinde, kde se můžu ozvat svým bývalým spoluhráčům a ti mě informují, jak se ten který fotbalista projevil.

Vypadá to, že vám aktivní fotbal od ukončení kariéry ve Slavii nijak moc nechybí...

Nechybí. Beru to jako úlevu. Ke konci kariéry mě koleno už hodně bolelo, a práce na svazu mi proto hodně pomohla.

Chvíli po vás se ke konci kariéry odhodlal i váš kamarád Patrik Berger, překvapilo vás to?

Myslím, že ani Patrik sám nečekal, že skončí takhle rychle. Pro mě to bylo velké překvapení, že už nenastoupil do zimní přípravy Sparty. Myslím si, že teď do léta si dá asi volno a pak svou budoucnost patrně začne řešit.

Vy sám musíte být asi spokojený, že jste se dostal k takové pozici hned po skončení aktivní kariéry. Ne každému se to poštěstí, necítil jste proto ze strany některých lidí závist?

S tím jsem se nesetkal. Naopak, například moji bývalí spoluhráči Jan Suchopárek a Radek Bejbl mi po mém příchodu k reprezentaci moc fandili. Já jsem samozřejmě za toto angažmá velice vděčný a cítím velkou zodpovědnost.

A jak se na vás projevily ty tři měsíce, kdy už nemusíte podstupovat tréninkový dril?

No něco už jsem asi přibral. Svaly trochu ochably, což se projevilo asi hlavně na břiše.

K fotbalu se ještě nějak dostanete?

Určitě. Snažím se chodit hrát fotbal a hokej. Například v sobotu mě čeká turnaj v německém Chemnitzu, kde bychom se měli sejít jako český tým z EURO 96 proti starším gardám Bayernu, Liverpoolu a dalších.

Když už jsme nakousli ten odlišný stravovací návyk. Za kolik obědů v týdnu by vás slávistický trenér Karel Jarolím nepochválil?

Tak za tři.(úsměv)

Reklama