Hlavní obsah

Plašil: Já a Nedvěd? Společné máme jen to, že jsme oba blonďáci

Český reprezentační záložník Jaroslav Plašil v debatě s fotbalovými fanoušky na stránkách uefa.com přiznal, že nahradit hráče jako Pavel Nedvěd, Karel Poborský, či Vladimír Šmicer jde jen těžko. Středopolaře francouzského Bordeaux mrzí, že se český národní tým neprobojoval na světový šampionát do Afriky, v koutku duše ale věří, že by se na příštím mistrovství světa objevit mohl.

Foto: Petr Horník, Právo

Český fotbalový záložník Jaroslav Plašil

Článek

Podle serveru mezinárodní fotbalové asociace UEFA má šikovný český fotbalista hodně fanoušků i ve Spojených státech, neboť tři odpovědi ze čtrnácti putovaly právě za oceán. Jedna z nich se týkala i zpackané kvalifikace o postup na mistrovství světa 2010, z níž Česko nepostoupilo na úkor Slováků a Slovinců.

„Samozřejmě, že to bylo veliké zklamání. V naší skupině jsme měli skončit nejhůře druzí. Bohužel to ovšem nevyšlo. Všechny nás to moc trápí, protože světový šampionát je ten nejvýznamnější turnaj, kterého se můžete zúčastnit. Navíc v dresu národního týmu,“ řekl Plašil. „Nevím, co všechno se do roku 2014 stane, ale samozřejmě bych na příštím mistrovství chybět nechtěl,“ dodal.

Generační výměna

Řeč přišla také na Pavla Nedvěda a jestli se právě jeho konec kariéry nemohl podepsat na neúspěchu české reprezentace v proběhlé kvalifikaci. „Když tak velcí hráči jakou jsou Pavel Nedvěd, Karel Poborský či Vladimír Šmicer ukončí kariéru, pak je to samozřejmě vždy velká ztráta. A je ohromně těžké je okamžitě nahradit,“ míní Plašil.

A jak si osmadvacetiletý rodák z Opočna vysvětluje, že ho často porovnávají právě s Grande Paolem? „Jsem jiný typ hráče než on. Možná, že nás lidé porovnávají proto, že jsme oba blonďáci. Nicméně Pavel Nedvěd je stále ikona českého fotbalu, i když už v létě ukončil kariéru. Pro mě je bezpochyby jedním z nejlepších hráčů v historii českého fotbalu, ne-li ten nejlepší,“ sklonil poklonu bývalé hvězdě turínského Juvetusu Plašil.

Samozřejmě, že v chatu nemohly chybět dotazy týkající se působení v Bordeaux. Vždyť Plašil se svými spoluhráči získal v letošních základních skupinách Ligy mistrů více bodů než kterýkoliv jiný tým. „Když se ve skupině musíte popasovat s Bayernem a Juventusem, je pro vás nejdůležitější pokusit se postoupit. Nečekali jsme, že bychom už po čtyřech zápasech mohli skončit první, takže to jistě překvapení bylo. Myslím si, že jsme si to zasloužili,“ řekl Plašil.

Aspoň jednu trofej

„Víme, že naši fanoušci od nás chtějí sto procent. Pořád hrajeme ve čtyřech soutěžích - v lize, Champions League a obou domácích pohárech. Očekávání jsou veliká a je jen na nás, abychom uspěli. Bude těžké vyhrát všechno, ale myslím si, že minimálně jednu trofej bychom nad hlavu zvednout mohli,“ přeje si talentovaný ofenzivní středopolař.

Ač základní skupinou Ligy mistrů prošlo Bordeaux jako po másle, osmifinálové dvojutkání s řeckým Olympiakosem za jednoduché Plašil nepovažuje. „Nejsme favorité. Oba týmy mají podle mě stejnou šanci a oba jsou ve velice dobré formě. Určitě to snadné nebude. Na půdě Olympiakosu už jsem jednou hrál s Monakem a musím přiznat, že tak divokou atmosféru jsem mockrát nezažil, můžeme tam tedy očekávat pořádné peklo,“ dodal.

A jaký klub je Plašilův nejoblíbenější? „Líbí se mi týmy, které se snaží hrát fotbal za všech okolností, jako třeba Barcelona nebo Arsenal,“ přiznal na závěr dvaapadesátinásobný český reprezentant.

Reklama

Související témata: