Hlavní obsah

Bílka těší, že nominaci do Skotska může stavět na Rosickém

PRAHA

O titul i záchranu hrají fotbaloví reprezentanti ve svých klubech. Zajímavé je, že tři z pěti nejprestižnějších evropských lig vedou týmy s českým hráčem v základní sestavě. Čechova Chelsea v Anglii, Plašilovo Bordeaux ve Francii a Kadlecův Leverkusen v Německu. To je jedna z dobrých zpráv pro kouče národního týmu Michala Bílka.

Článek

Hampden Park v Glasgowě bude 3. března místem, kde česká fotbalová reprezentace otevře duelem se Skotskem svůj účet v novém roce. Trenérům se tak už pomalu pod rukama rodí první letošní nominace. „Chceme dát dohromady co možná nejsilnější mužstvo. Počítáme však i s tím, že dostanou šanci některé další nové tváře,“ avizuje kouč Michal Bílek.

Absolutně žádný problém nemá s brankáři. Čech hraje o titul v Premier League a Drobný září v bundeslize. Jeho Hertha je sice dál poslední, protože nedává góly, český gólman si však dlouhodobě drží vysoký standard.

Obrannou čtveřici hodlá Bílek poskládat z mladých perspektivních hráčů. Proto už nepočítá třeba se sparťanským mazákem Řepkou. „Neoslovil jsem ho, protože o něm neuvažuji. Kvalifikace o Evropu začne za devět měsíců, což je přece jen dlouhá doba. Adeptů na místo stopera máme navíc dost. Sivoka, Hubníka, Kadlece, mladého Mazucha,“ naznačuje Bílek, že právě posledně jmenovaný hráč Anderlechtu může být jedním z dalších testovaných borců.

Baroš je zatím mimo hru

Byť Arsenal o víkendu ztroskotal na Manchesteru United, velké naděje vkládá kouč nároďáku do špílmachra Rosického. „Jsem moc rád, že po návratu na trávník hraje ve stejném stylu jako před zraněním. Každý dotek s míčem, každý další zápas je znát na jeho výkonnosti a sebevědomí, což je strašně důležité. I pro reprezentaci, protože Rosický představuje velkou kvalitu,“ těší Bílka, že záložní řada má znovu svůj pevný základní bod.

Nouze naopak bude o útočníky. Necid je teprve v zimní přípravě, Svěrkoš v poslední době nehraje a Baroš se zotavuje po operaci nártu. „Milan v nominaci určitě nebude. Zkoušel běhat, ale zjistil, že bez operace to nepůjde. Má příliš dlouhý tréninkový i herní výpadek, než aby mohl zápas ve Skotsku zvládnout. Nemá smysl riskovat,“ poukazuje Bílek.

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Při výhře 2:1 na hřišti Burnley se blýskl dlouhým výhozem, kterým založil rychlou kombinaci zakončenou prvním gólem.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Také v domácím duelu s Bochumí dal na branku závoru. Jeho tým však znovu neskóroval a plichta 0:0 je další ztrátou v bitvě o záchranu.
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Po operaci zlomeného nosu dál hraje s černou maskou. Proti Laziu neuhlídal Mauriho, který vyrovnal na konečných 1:1. Ani nový kouč Zaccheroni tak zatím „Starou dámu“ z krize neprobral.
Roman Hubník (Hertha) - Na premiéru v bundeslize čeká dál, po zranění zůstal s Bochumí (0:0) jen na lavičce.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Odvedl solidní práci a Bayer po domácí výhře 3:1 nad Freiburgem dál kraluje bundeslize.
David Rozehnal (Hamburk) - Po novém roce si místo v sestavě HSV drží. Proti mistrovskému Wolfsburgu (1:1) mohl dát gól, ale šanci nevyužil.
Tomáš Sivok (Besiktas) - Na hřišti Antalyasporu zahrál spolehlivě, obhájce titulu udržel čisté konto a vyhrál 1:0.
Záložníci:
David Jarolím (Hamburk) - Proti Wolfsburgu vedl tým do 78. minuty, na 1:1 pak vyrovnal právě jeho náhradník Trochowski.
Marek Matějovský (Reading) - Stále nehraje, nezasáhl ani do vítězného domácího duelu s Barnsley (1:0).
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Jako tradičně byl vidět, přesto vládce francouzské ligy doma překvapivě ztratil body po remíze 0:0 s Boulogne.
Daniel Pudil (Genk) - Měl volno, zápas v Roeselare byl odložen.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Rozjetí Kanonýři si troufali, proti Manchesteru United se však neprosadil ani Malý Mozart a jeho tým zůstává v Premier League třetí.
Útočníci:
Michal Papadopulos (Heerenveen) - Kvůli pohmožděnému kolenu nenastoupil a jeho tým prohrál v Haagu 1:2.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Ve Valenciennes (1:1) nehrál.
Jiří Štajner (Hannover) - Pošesté v sezóně se trefil, ani to však trápícímu se týmu nepomohlo a po domácí porážce 1:3 s Norimberkem je už skoro na sestup.

Reklama

Související témata: