Hlavní obsah

Bílka před losem kvalifikace nejvíc děsí Španělsko a Anglie

PRAHA

Žádný ideální los, který by zaručil postup, neexistuje. Přesto má generalita českého fotbalu několik tajných přání. V neděli v pravé poledne začne ve Varšavě losování kvalifikace mistrovství Evropy 2012, které budou hostit Polsko a Ukrajina. Česká reprezentace nepostoupila na letošní mistrovství světa a případný krach v další kvalifikaci by už byl pohromou.

Článek

Bude to pro něj první los v roli kouče národního týmu. Přesto je Michalu Bílkovi moc dobře jasné, že si lze jen těžko vybírat. „Bývali jsme zvyklí jít z prvního koše a vyhnout se fotbalově nejsilnějším zemím. Teď některou dostaneme. Osobně považuji za nepříjemné především Španělsko a Anglii,“ říká trenér na rovinu. „Bude však záležet i na tom, koho nám los přiřadí z dalších košů. Vždyť například účastník MS v Jižní Africe Slovinsko je až ve čtvrtém,“ upozorňuje Bílek.

Jedenapadesát členských zemí bylo podle žebříčku UEFA rozděleno do šesti výkonnostních košů. Češi jsou ve druhém. Internacionálové Boniek, Szarmach, Blochin a Ševčenko vylosují šest šestičlenných a tři pětičlenné kvalifikační skupiny. Přímý postup si na rozdíl od minulé evropské kvalifikace zajistí jen vítězové skupin a nejlepší tým ze druhého místa. Ostatní mužstva ze druhých pozic čeká baráž.

Rozdělení do losovacích košů
1.: Španělsko (obhájce), Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Chorvatsko, Portugalsko, Francie, Rusko
2.: Řecko, Česká republika, Švédsko, Švýcarsko, Srbsko, Turecko, Dánsko, Slovensko, Rumunsko
3.: Izrael, Bulharsko, Finsko, Norsko, Irsko, Skotsko, Severní Irsko, Rakousko, Bosna-Hercegovina
4.: Slovinsko, Lotyšsko, Maďarsko, Litva, Bělorusko, Belgie, Wales, Makedonie, Kypr
5.: Černá Hora, Albánie, Estonsko, Gruzie, Moldávie, Island, Arménie, Kazachstán, Lichtenštejnsko
6.: Ázerbájdžán, Lucembursko, Malta, Faerské ostrovy, Andorra, San Marino

Češi si přejí pětičlennou skupinu

„Raději bychom šli do pětičlenné skupiny. Zápasy s fotbalovými trpaslíky nikomu nic nedají, maximálně si v nich můžete uříznout ostudu,“ poukazuje manažer nároďáku Vladimír Šmicer. „V takových zápasech navíc hrozí zranění. Třeba Kadlec po San Marinu dva měsíce nehrál,“ přidává se Bílek. „Volné termíny bychom dokázali lépe využít,“ přizvukuje šéf svazu Ivan Hašek.

Předseda přiznává, že tajných přání má česká delegace hned několik. „Není třeba to zakřiknout. Je mi jasné, že cokoliv řeknu, může být později použito proti mně... Jen si vzpomeňte, jak se u nás slavil los poslední kvalifikace. Já od počátku říkal, že je to zrádné - a nakonec jsme do Afriky nepostoupili.“

Jedno přání však přece jen odtajnil. Z prvního koše by bral Nizozemsko. „Je to sice nesmírně silný tým, ofenzivně laděný soupeř však ve většině minulých kvalifikací na české defenzivě pohořel,“ připomíná Hašek.

Na soupeřích je třeba také vydělat

První muž českého fotbalu však musí mít při svých přáních na paměti také komerční hledisko. Absencí na světovém šampionátu přišel fotbal o desítky miliónů, teď je třeba vydělat je jinde. „Samozřejmě bych si přál soupeře, přes které bychom postoupili. Jako předseda svazu však musím myslet i na to, abychom náležitě zhodnotili prodej reklamních a televizních práv,“ přikyvuje Hašek.

Pokud jde o komerční atraktivitu soupeřů, mají obchodníci žebříček přesně daný. „Jasnou jedničkou je Německo. Za ním je potom Španělsko, Francie, Anglie a Itálie, to všechno je ještě stále bomba. Ze třetího koše je výhodné Rakousko. Probírat se nižšími koši už nemá smysl,“ říká Jaroslav Vacek, dlouholetý místopředseda svazu a ještě donedávna fotbalový „ministr financí“.

Losovací akt začne ve Varšavě v neděli ve 12:00, přímý přenos vysílá Eurosport.

Reklama

Související témata: