Hlavní obsah

Španělsku jsme se nevyhnuli, ale i tak chci postoupit, tvrdil po losu Bílek

VARŠAVA/ PRAHA

Stěžovat si nemohou, přesto po losu kvalifikace EURO 2012 zrovna nezářili. Ani reprezentační trenér Michal Bílek a funkcionáři tvořící diplomatickou suitu ve Varšavě, ale ani hráči, kteří by měli o postup na evropský šampionát do Polska a na Ukrajinu bojovat. „Nezbývá, než se soustředit na boj o druhou příčku, protože Španělsko je jasným favoritem,“ víceméně se shodovali poté, co je Andrej Ševčenko přiřadil do společenství mistrů Evropy Španělů, Skotů, Litevců a Lichtenštejnců.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek (vpravo) a jeho španělský kolega Vicente del Bosque

Článek

„Skupina je to zajímavá a vzhledem k postupovému klíči nám dává šanci. Přání vyhnout se Španělsku nám nevyšlo, což ale nic nemění na tom, že chceme postoupit,“ netajil reprezentační kouč Michal Bíklek, že chce s národním týmem dokráčet na finálový turnaj do Polska a na Ukrajinu.

Schůzka všech pěti účastníků kvalifikační skupiny se uskuteční 18. a 19. února v Madridu. Na ní bude dohodnutý termínový kalendář bojů o EURO 2012.

Bílek: Díky, že nehrozí cestování

Pochopitelně si pochvaloval, že se svým týmem spadl jen do pětičlenné skupiny, moc se mu líbilo i to, že se vyhne některým přece jen exotickým evropským soupeřům kalibru Ázerbájdžánu, Kazachstánu a spol.

„Dlouhé lety na východ nebo třeba na Faerské ostrovy nás naštěstí nečekají. Z tohoto pohledu byla velmi nepříjemná skupina A, kde se navíc sešly i silné fotbalové země," ulevil si Bílek, který byl pochopitelně moc rád, že česká skupina je jen pětičlenná. „Získáme termíny na utkání se soupeři, kteří nám mohou dát v přípravě více, než některé ze zemí losovaných ze šestého koše.“

Hašek: Z kvalifikce bude slušný profit

První muž českého fotbalu Ivan Hašek stál hned po losu na pevné zemi. „Španělsko a Skotsko se mně samozřejmě líbí, protože z ekonomického hlediska jsou to výteční protivníci. Atraktivní, lákaví, zajímaví pro marketinkové partnery i třeba televizní společnosti, o fanoušcích nemluvě,“ akcentoval finanční profit, který kvalifikace přinese do strahovské pokladnice.

Ukrajinský fotbalista Andrej Ševčenko během losování kvalifikace evropského šampionátu v roce 2012.foto: Reuters/Kacper Pempel

Pochopitelně že se v něm ale současně probudilo srdce fotbalisty a trenéra, takže varoval. „Druhou stranou mince skupiny je, že z prvního koše nám do skupiny spadlo Španělsko, tedy obhájce trofeje a navíc mužstvo s fantastickou aktuální formou, které v posledních letech vůbec neprohrává. Máme pestrou skupinu i z pohledu herních stylů. Španělé hrají krásný technický fotbal s velkým počtem přihrávek, fotbal plný kreativity. Skotové zase hrají nátlakově a jsou silní a agresivní," zamýšlel se nad protivníky.

Hráči se shodli: Spokojeni být nemůžeme

Hráči, kteří by měli o postup na EURO 2012 bojovat, se s předsedou svazu a trenérem víceméně shodovali.

"Nemůžeme být úplně spokojení, když jsme dostali Španělsko, které má výborný tým se skvělými individualitami. Pro diváky to bude určitě zážitek. Španělé jsou favority skupiny, ale nikde není psáno, že favorit musí skupinu vyhrát. Sami máme nejčerstvější zkušenost z kvalifikace mistrovství světa. My jsme byli favority skupiny, ale skončili jsme až třetí. Tím nechci říci, že Španělé nepostoupí, ale my se určitě popereme o přímý postup,“ meditoval nad výsledkem losování legionář ve službách francouzského Bordeaux Jaroslav Plašil.

Jaroslav Plašil v dresu Bordeaux.foto: Reuters/Olivier Pon

Další z reprezentantů Zdeněk Pospěch působící v dánské Kodani mu přitakával. „Španělé jsou favority, to je jasné. My se musíme soustředit hlavně na boj se Skoty o druhé místo. V žádném případě ale nesmíme podcenit pro nás neznámou Litvu či Lichtenštejnsko, neboť s oběma těmito soupeři musíme bodovat naplno,“ varoval.

"Určitě to mohlo dopadnout hůř, ale i trošku lépe. Máme hratelnou skupinu. Čeká nás krásný zápas se Španělskem, nebude to lehké ani proti Skotsku, ale minimálně do baráže bychom určitě měli projít," myslí si obránce německého Hamburku David Rozehnal.

Kadlec a Sivok: I se Španěly je to hratelné!

Optimisticky naladěn byl mladý Michal Kadlec působící v bundesligovém Leverkusenu. „Je to hratelná skupina. Španělé jsou favoritem, ale současný fotbal je hodně vyrovnaný a já nikdy nehážu flintu do žita. Stát se může všechno, třeba i to, že postoupíme z prvního místa. V každém případě se popereme o druhou příčku se Skoty, buď o přímý postup nebo baráž!“

Michal Kadlec na srazu fotbalové reprezentacefoto: Právo/Petr Horník

Turecký legionář Tomáš Sivok s ním souhlasil. „Z prvního koše jsme dostali nejtěžšího možného soupeře, ale ostatní jsou hratelní a do baráže bychom určitě měli postoupit. Na Španělsko se těším, protože to budou super zápasy pro nás hráče i fanoušky. Další soupeře nesmíme podcenit, každý z nich něco umí. Bude to těžké, hlavně se Skoty. Podle mne už jsou v Evropě jen dva úplní trpaslíci - San Marino a Andorra. Pro nás je lepší pětičlenná skupina než šestičlenná,“ tvrdil poé losu.

Reklama