Hlavní obsah

Češi na EURO 2012 postoupí, mají šanci 66 procent, tvrdí analýza

PRAHA

Fanoušci fotbalové reprezentace, nebojte se, Češi by neměli na mistrovství Evropy 2012 v Polsku a Ukrajině chybět. Vyplývá to alespoň z analýzy společnosti Castrol, podle níž je šance Bílkova týmu na postup slušných 66%. Prognóza samozřejmě zohledňuje skutečnost, že v kvalifikaci nároďák čekají Španělsko, Skotsko, Litva a Lichtenštejnsko.

Článek

Přímý postup je zřejmě fuč, Španělé se jeví jako příliš velký kolos. I ze druhého místa a z baráže však vede cesta na příští evropský šampionát. A právě to je naděje pro české fotbalisty. Podle analýzy společnosti Castrol, která je oficiálním sponzorem EURO 2012, by svěřenci kouče Michala Bílka neměli na závěrečném turnaji chybět. Naděje na postup 66% je mezi šestnáct vyvolených předurčuje.

Šance na postup ve skupině I
Španělsko 96%, Česká republika 66%, Skotsko 5%, Litva 2%, Lichtenštejnsko 0%.

Analytici Castrolu v posledních sezónách rozpitvávají díky nejmodernějším technologiím výkony hráčů na hřišti do nejmenších detailů a začali podle toho sestavovat světový žebříček nejlepších fotbalistů. Podobný princip použili také při stanovení šancí jednotlivých zemí, s nimiž přicházejí dva dny po varšavském losu.

Hostitelské země Polsko a Ukrajina mají start na turnaji jistý, o dalších čtrnáct míst se bude hrát v devíti kvalifikačních skupinách. Přímý postup si na rozdíl od minulé evropské kvalifikace zajistí jen vítězové skupin a nejlepší tým ze druhého místa. Ostatní mužstva ze druhých pozic čeká baráž.

Český tým s nadějí 66% řadí analýza celkově na jedenácté místo, což by mu mělo k postupu bohatě stačit. Teď tedy jen potvrdit papírové předpoklady, což se ovšem reprezentaci v kvalifikaci na letošní světový šampionát hrubě nepovedlo...

Za největší favority kvalifikace analýza označuje Nizozemsko, Německo, Španělsko a Anglii, naopak čtrnácti outsiderům, mezi nimiž figuruje také Lichtenštejnsko, dává nulovou tendenci.

„Osobně mě velmi těší, že výsledky naznačují další postup Španělska do závěrečných kol. S radostí budu pozorovat, jak k tomu dojde!“ mne si ruce nad losem Emilio Butragueño, španělská fotbalová legenda a jeden z ambasadorů projektu.

Kategorie podle analýzy
Favorité
Nizozemsko 98%, Německo 97%, Španělsko 96 %, Anglie 96 %, Rusko 85 %, Itálie 81%, Francie 78 %, Chorvatsko 75%, Portugalsko 73%, Srbsko 67%, Česká republika 66%, Turecko 61 %, Rumunsko 51%, Dánsko a Švédsko 50%, Řecko 38%.
Možný postup
Švýcarsko a Norsko 36%, Izrael 34%, Irsko a Slovensko 26%, Bosna 13%, Bulharsko 12%, Bělorusko 9%, Slovinsko 8%, Makedonie 6%, Maďarsko a Skotsko 5%.
Nepravděpodobný
Wales a Finsko 4%, Lotyšsko a Severní Irsko 3%, Belgie, Rakousko a Litva 2%, Černá Hora a Albánie 1%, Kypr, Island, Gruzie, Moldavsko, Estonsko, Arménie, Ázebájdžán, Kazachstán, Andorra, Faerské ostrovy, Lucembursko, San Marino, Malta a Lichtenštejnsko 0%.

Reklama

Související témata: