Hlavní obsah

Bednář by mohl napravit bídu reprezentačních útočníků

PRAHA

Téměř na den přesně rok od svého posledního zápasu za národní tým se stavitelům reprezentace předvedl. Fotbalista Roman Bednář v úterý ve druhé anglické lize vstřelil vítězný gól West Bromwiche při vítězství 2:0 nad Scunthorpe United a potvrdil střeleckou formu posledních týdnů. V hledišti seděli také kouč reprezentace Michal Bílek a manažer Vladimír Šmicer.

Článek

Loni se už zdálo, že bude pro reprezentaci ztracený. Roman Bednář byl v Anglii přistižen, jak kupuje drogy, a jeho angažmá ve West Bromwich Albion viselo na vlásku. Krizi však rychle překonal a v této sezóně táhne svůj tým zpátky do fotbalové Premier League. Český útočník se v sezóně trefil již devětkrát, z toho šestkrát od začátku roku, takže je nejlepším střelcem mužstva.

Za národní tým zatím Bednář nastoupil třikrát, nasbíral 76 minut a gól ještě nevstřelil. Loňský únorový duel v Maroku však naznačil zajímavou variantu. Zatímco v prvním poločase se bil na hrotu osamocený Baroš, po poločase místo něj přišli na hřiště dlouháni Necid a Bednář a český útok ožil.

„S Romanem jsme si vyhověli a Bedna mě také poslal do největší šance. Naše spolupráce byla dobrá,“ pochvaloval si Tomáš Necid v Casablance. „S Tomášem jsme toho spolu moc nenahráli, ale určitě nám to klapalo. Chyběl nám jen gól,“ přidával se Bednář.

Baroš je zraněný, další útočníci se trápí

Tak vysoký útok národní tým dlouho neměl. Donedávna tu sice byli obři Koller s Lokvencem, ale spolu se na hřišti většinou sešli jen v případě, že bylo třeba šturmovat za vyrovnáním a hrnout míče do vápna dlouhými centry. Velký Necid a ještě větší Bednář by v budoucnu mohli být pro přebudovaný nároďák údernou dvojicí.

A kdo ví, možná již pro nejbližší přátelský duel ve Skotsku (3. března). Při dlouhodobém zranění Baroše není forma potenciálních uchazečů o místo v útoku nijak povzbudivá. Papadopulos teď v Heerenveenu góly nedává, navíc byl chvíli zraněný. Svěrkoš se za Sochaux v lize trefil naposledy ve čtvrtém kole a Štajner strádá hlubokou krizí svého Hannoveru. Necid je s CSKA Moskva zatím v zimní přípravě.

Bílek tak logicky musí být vděčný za každého útočníka, který má formu. A tou se momentálně může pochlubit právě jen Bednář. Proto kanonýrovi West Bromwiche sdělil, že pokud bude makat, může se do reprezentace kdykoliv vrátit.

Reklama