Hlavní obsah

Čech cítí formu a před nominací na Skotsko zazářil

PRAHA

Již tento čtvrtek oznámí kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek nominaci na březnový duel ve Skotsku, který bude pro národní tým prvním letošním testem. Trenéra může těšit, že jeden z jeho vyvolených se o víkendu zaskvěl v plné formě. Nejenže gólman Petr Čech předvedl v duelu s Wolverhamptonem důležité zákroky, ještě k výhře Chelsea přispěl asistencí.

Foto: Darren Staples, Reuters

Brankář fotbalové Chelsea Petr Čech prožívá dobré období.

Článek

Kanonýr Didier Drogba sestřelil „Vlky“ dvěma góly, brankář Chelsea však nebyl o nic menší hvězdou zápasu. „Proti Guediourovi vytáhl Petr fantastický zákrok. A hlavně velmi důležitý. V utkání ukázal více takových zákroků. Také jeho přihrávka na druhý Drogbův gól byla fantastická,“ chválil Čecha trenér Carlo Ancelotti.

Proto klubové stránky Chelsea poukazují, že gólman byl v utkání stejně důležitý jako kanonýr Drogba. „Vždycky potěší, když předvedete několik dobrých zákroků a pomůžete tím svému mužstvu. Takový už je život, když chytáte za top týmy. Za celý zápas vás prověří třeba jeden nebo dva kritické momenty, ovšem ty mohou být rozhodující,“ konstatoval spokojeně Petr Čech.

Čtyřbodový náskok je výhodou Chelsea

Bílka může těšit, že reprezentační brankář číslo jedna je ve formě. „Cítím se dobře. Myslím, že jsem na tom slušně celou sezónu,“ pochvaluje si Čech a oceňuje, že ve formě je také Drogba. „Manchester United se spoléhá na Rooneyho, pro nás je tedy v bitvě o titul důležité, že válí i Didier. Vždy byl jedním z nejlepších útočníků na světě a je vidět, že nepotřebuje tolik příležitostí. Teď v sobotu měl dvě a půl šance a vstřelil dvě branky... Navíc stále tvrdě pracuje pro tým.“

Hráči Blues nastupovali s vědomím, že „Rudí ďáblové“ prohráli na Evertonu a že tudíž náskok na ně mohou zvýšit na čtyři body. „Uvědomovali jsme si, že máme velkou šanci. Bylo nám však jasné, že se musíme stále plně koncentrovat a být trpěliví, abychom si to sami nepokazili. Zvládli jsme to, na šance si počkali a využili je,“ těší Čecha.

Chelsea je tedy na dobré cestě k zisku mistrovského titulu. „Ještě nás čeká do konce ligy jedenáct zápasů, z toho některé těžké venku. Náskok čtyř bodů ještě není rozhodující, ale je to pro nás výhoda. A pokud budeme i nadále hrát takto, můžeme to dokázat,“ ujišťuje Čech.

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Vysloužil si velkou pochvalu kouče Ancelottiho. K výhře 2:0 nad Wolverhamptonem totiž přispěl výbornými zákroky i přihrávkou na druhý gól Drogby.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Byl znovu velkou oporou, vychytal čisté konto a výrazně tak přispěl k důležité výhře 3:0 ve Freiburgu.
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Návrat do základní sestavy oslavil aktivním výkonem. Stará dáma se zvedá, vyhrála v Boloni 2:1.
Roman Hubník (Hertha) - Druhý zápas v bundeslize, první výhra. Ve Freiburgu (3:0) dokázal vyřešit i kritické situace.
Michal Kadlec (Leverkusen) - V Brémách přišel na hřiště až v 66. minutě a lídr tabulky nakonec vedení neudržel, domácí v nastavení vyrovnali na 2:2.
David Rozehnal (Hamburk) - Obrana gól neinkasovala, jenže HSV strádá velkým počtem remíz a s Frankfurtem hrál doma znovu jen 0:0...
Tomáš Sivok (Besiktas) - Stal se hrdinou svého týmu. V istanbulském derby vedli hosté z Galatasaray, český krajánek však v závěru po standardce vyrovnal na konečných 1:1.
Záložníci:
David Jarolím (Hamburk) - Kvůli trestu za žluté karty nehrál.
Marek Matějovský (Reading) - Nehraje, jeho tým prohrál v Blackpoolu 0:2.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Zápas s Auxerre byl odložen.
Daniel Pudil (Genk) - Odehrál celý zápas s Lokerenem (3:1), jeho tým už je v klidném středu tabulky.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Kouč Wenger ho šetří, proti Sunderlandu (2:0) ho vyslal až na závěrečných sedmnáct minut.
Útočníci:
Roman Bednář (West Bromwich Albion) - Gól tentokrát nedal, vysloužil si jen žlutou kartu a nezabránil porážce 1:2 v Bristolu.
Michal Papadopulos (Heerenveen) - Nenastoupil, do vítězného duelu ve Waalwijku (2:1) zasáhl z Čechů jen gólman Lejsal.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Tentokrát sice odehrál celý zápas, své střelecké prokletí však nezlomil a dočkal se domácího debaklu 0:4 s Lyonem.
Jiří Štajner (Hannover) - V Dortmundu přišel na hřiště půl hodiny před koncem, další porážce v řadě (1:4) již ovšem nezabránil.

Reklama