Hlavní obsah

Do Skotska bez Čecha, zato s Bednářem, Skácelem, Morávkem, Daňkem

PRAHA

Hned několik korektur byl nucen udělat trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek v nominaci svého výběru před přípravným duelem příští středu ve Skotsku. Postupně totiž škrtal Baroše, Matějovského, Šírla, Pospěcha a nakonec i Čecha. „Po středečním zranění v Lize mistrů na Interu by měl nuceně absentovat dva až osm týdnů,“ prozradil manažer národního týmu Vladimír Šmicer obsah telefonátu s českou brankářskou jedničkou.

Článek

Duel proti Skotům příští středu v glasgowském Hampden Parku bude mít pikantní příchuť. Únorový varšavský los si totiž zalaškoval a oba soupeře poslal do jedné kvalifikační skupiny, v níž půjde o postup na EURO 2012.

„Přesto jsme ani na chvíli neuvažovali, že bychom naplánovaný přátelský zápas zrušili. Pro naše hráče představuje každé vystoupení na ostrovech cennou zkušenost,“ prozradil trenér Michal Bílek, že minulý týden na madridské schůzce nad jízdním řádem skupiny ani česká, ba ani skotská delegace neuvažovala, že by duel v Hampden Parku v Glasgowě odpískala.

V nominaci hned několik nových tváří

Bílek nakonec povolal k utkání osmnáct hráčů, mezi nimiž se objevuje hned několik nových či staronových tváří. Jako náhradník do brány byl povolán plzeňský gólman Michal Daněk, v kádru figurují třeba Mario Holek z Dněpropetrovsku, Ondřej Kušnír ze Sparty, Jan Morávek ze Schalke, Rudolf Skácel z AE Larissa či třeba Roman Bednář z druholigového anglického West Bromwich Albion, jenž se do národního mužstva vrací po roční přestávce.

„Líbil se nám svým přístupem, nasazením, dravostí a bojovností, je silný ve vápně, dokáže zpracovávat balóny,“ vysvětloval Michal  Bílek, který spolu se Šmicrem sledoval Bednáře v druholigovém utkání West Bromwich Albion – Scunthorpe United (2:0) a poznamenal, že po utkání samozřejmě s Bednářem seděl. "Odehrál dobré utkání, i když on sám tvrdil, že jeho výkon optimální nebyl," kvitoval i Bednářovu sebekritičnost.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravné utkání ve Skotsku
Brankáři:
Jaroslav DrobnýHertha Berlín20
Michal DaněkViktoria Plzeň00
Obránci:
Roman HubníkHertha Berlín61
Ondřej KušnírSparta Praha00
Michal KadlecLeverkusen141
Jan RajnochAnkaragücü40
Tomáš SivokBesiktas100
Jan ŠimůnekWolfsburg40
Záložníci:
Tomáš HübschmanŠacht. Doněck250
Mario HolekDněpropetrovsk10
Jan MorávekSchalke00
Tomáš RosickýArsenal7119
Jaroslav PlašilBordeaux524
Rudolf SkácelLarissa51
Útočníci:
Roman BednářWest Bromwich Albion30
Adam HloušekSlavia30
Tomáš NecidCSKA Moskva125
Václav SvěrkošSochaux102

Zranění Čecha pochopitelně Bílkovi zkomplikovalo život, ale o náhradníkovi neuvažoval dlouho. "Na listopadovém turnaji v Emirátech s námi byl Grigar, ale protože je zraněný, sáhli jsme po plzeňském Daňkovi," vysvětlil, proč Drobnému bude krýt záda šestadvacetiletý plzeňský gólman.

Bílek si nominaci zdůvodnil

V Bílkově výběru pro duel v Glasgowě se ale objevují i další nové či staronové tváře. "Kušnír se už v reprezentačním kádru objevil, ale zatím příležitost na hřišti nedostal. Teď se dočká," tvrdí trenér národního týmu.

"Holek jako defenzivní záložník patří do okruhu hráčů, kteří by se měli v budoucnu v reprezentaci pravidelně objevovat. Morávek sice v Schalke nenastupuje tak často, jak bychom si přáli, ale splňuje to, co od ofenzivních záložníků očekáváme - tedy manévrování na velkém prostoru, schopnost zapojit se do kombinace a dostat se do koncovky. Skácel je zase fotbalistou s velice dobrou kopací technikou, jenž navíc dovede perfektně rozehrávat standardní situace a umí i vystřelit," zdůvodnil nominaci Bílek.

V pondělí vyhlášení Fotbalisty roku

Osmnáct nominovaných hráčů se sejde v Praze v pondělí, večer se zúčastní ve vinohradském divadle slavnostního vyhlášení 45. ročníku ankety Fotbalista roku. "Máme velkou snahu, aby se této akce zúčastnil i zraněný Petr Čech, ale jeho přítomnost bude záležet na postoji Chelsea," pravil manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

Do Skotska odlétá mužstvo v úterý dopoledne, zápas v Hampden Parku v Glasgowě se hraje ve středu od 20 hodin.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články